Keskustelut Tekniikka Raivaussahan terät/ teroitus

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 96)
  • Raivaussahan terät/ teroitus

    Merkitty: 

    Hei vaan metsien miehet/naiset!

    Mielenkiinnosta kyselen millaisia teriä käytätte raivureissanne? Pelti, vaiko kovapalateriä?. Jos Arto viitsisi vastata sen teroitus ohjeen? Vaikutti mielenkiintoiselta kun jostakin sen luin aiemmin, mutta en oikein saanut sitä älliini,miten se tapahtui! Oletteko vertailleet esim strand ja kovapalaterien leikkaavuutta! Kertokaa ihmeessä kokemuksistanne ja teroitusvinkkejä! Käytättekö 200mm vai 225 mm teriä?

     

  • arto arto

    Siinä se tuli. en kerro koskaan annan vain vinkin joskus. En omista jauhemyllyä en siis jauha mitään. Ottako luonnolle jos et itse onnistu, vaikka olet kaikkitietävä omastasi mielestä.,,,,,Kokeile tuplahammasta se hyvä ja hyvää metallia.

    eero heikki eero heikki

    Kovvoo hommoo viikonloppuisin on nuo terotukset !

    Jätkä

    Sinä mitään vinkkejä anna. Minua ei harmita yhtään sinun salakähmysi. jos aloitan taas rs- homman, tiedän, että terä kuin terä (ei kovapala), tylsyy selkeästi noin kolmen tunnin sahauksen jälkeen, (on noin 1,5 tankillista).

    Sen tuntee sahatessaan, jos yleensä voi mitään tuntea. Siksi teroitan joka tankilliselle, eikä siinä kulu aikaa kahtakaan minuuttia, kun sen osaa. Näin toimien en koskaan joudu sahaamaan tylsällä terällä, eikä minua harmita vähääkään se, että terä loppuu nopeammin kuin ”mustan kannon tekijöillä”.

    On tietenkin selvää, että jos viikon sahauksen jälkeen terä ei tunnu viilattuna sen terävämmältä kuin ennen viilausta, niin sellaisten kaverien ei kannata teroittaa koskaan teräänsä, mutta minä teroitan joka tankilliselle, ettei tarvitse sahata yhtään tylsällä.

    Jätkä

    Ollaan pidetty lukemattomia teräkursseja sirkkelisahureille. Hekin ovat siirtyneet kovapaloihin.

    Kuten ”kaikki tietävät”, jäätyneen puun sahaaminen on vaikeaa – niin se onkin, jos terät eivät ole kunnossa.

    Meillä on ollut Helmikuulla jääpuun sahauskursseja, joissa kurssilaiset tuovat oman teränsä, sen kunto tarkistetaan ja teroitetaan. Teränvalmistajat tulevat parhaiden teriensä kanssa.

    Sahaa pyöritetään 55 Kilowatin sähkömoottorilla ja kierrokset on säädetty 1050 rpm/min. Taajuusmuuttaja kertoo, paljonko kone ottaa sähköä terän leikatessa puuta, joka on 6 tuuman pelkka, jota vakionopeudella lykätään terään. Erot eri terien välillä ovat suuret. Mukana oli tuplahampainen – viimeisen hammasmallin terä. ( Tuota hammasmallia on sanottu vuosikausi lastunmurtajalla olevaksi).

    On myös ”kevennetty malli, jossa hampaan nurkka on viistetty ja on myös trapetsihampainen.

    Keveimmin kovapalateristä leikkasi porukan halvin – kaukoidässä Tommi Laineen ohjeiden mukaan tehty terä. Peltiterä tosin leikkasi keveimmin.

    Asiasta on turha vääntää, terävä terä leikkaa parhaiten ja turha kikkailu on turhaa.

     

    Visakallo Visakallo

    Tänään on erinomainen raivauskeli. Laitanpa taas kovapalaterän pyörimään!

    harrastelija harrastelija

    Onko kovametallipalaterä painavampi kuin meltorautaterä? Painavampana kiinnijuuttuminen ei olisi niin ranttua. Klapikoneessani on kovapalaterä ja teroitus ja palahuolto tehdääm n. 1 000 irtomotin jälkeen! Terän halaisija (700 mm) on kyllä suurempi kuin rs:ssa,

    Olen aina ihmetellyt, että miksi raivaussahan terä on niin pehmeä? Onhan se helppo viilata, mutta kuten ”jätkä” kirjoitti viilaus on tehtävä joka tankille.

    Jätkä

    En oikein ymmärrä, miksi painavammalla terällä kiinnijuuttuminen ei olisi niin ranttua?

    Kovapala kuitenkin tulee hieman ulos hampaan sivulle (harituksen verran, joten se pusristuessaan puree kiinni sahausrakoon enemmän kuin peltiterä, jonka hammas on taivutettu lähinnä kärjestään, eikä siinä ole pykälää.

    Minusta, mitä kevyempi terä on, sen parempi sillä on sahata, eikä hieman pidempään sahannut enää laita terää litistymään.

    Metsuri motokuski

    Minusta tuota terän teroitustarvetta ei voi ajallisesti mitata. Kyllä kokenut metsuri sen huomaa milloin terä on teroituksen tarpeessa. Varsinkin kun isompaa risukkoa on työn alla ottavuuden huomaa heti. Varmaankin perkauksessa terän ei niin tikissä tarvii olla. Joskus olen teroittanut tankillisen jälkeen, joskus kerran keskellä työpäivää ja joskus päivän päätteeksi. Se on ihan tapauskohtaista. Jos joku väittää että teroituksessa menee niin kauan aikaa että se vaikuttaa ansioihin niin ei ole metsurinhommia tehnytkään.

    Siinä asiassa olet jätkän kanssa samaa mieltä että terän huipputerävyys häipyy ensimmäisen tankin aikana. Sen jälkeen terävyys tasaantuu ja pysyy samanlaisena johonkin asti. Se että kuinka pitkään niin on tapauskohtainen.

    Uppo

    Mikähän  mahtaa olla kierrosluvun vaukutus terän kulumiseen? Minä vetelen välillä puolilla kierroksilla pientä puustoa, en tiedä kuluuko terä silloin nopeammin.

    Eikös joku ammattimies sanonut täällä palstalla että pitää täydet kierrokset jatkuvasti.

    kuusessa ollaan

    Terän kulumiseen kierrokset eivät vaikuta, mutta kytkimen ja kulmavaiheen kestoon kylläkin. Raivuri ei ole jyrsin, vaan leikkuutyökalu.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 96)