Keskustelut Tekniikka Raivaussahan terän lukitus

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 128)
  • Raivaussahan terän lukitus

    Ohjeissa neuvotaan ostamaan aina uusi lukitusmutteri, kun vanha ”nylock” ei enää pidä.

    Itse en ole uusia muttereita ostanut, vaan olen lukinnut sen saman mutterin aina uudelleen ja uudelleen ruuvilukitteella. Ja hyvin pysyy ja saa auki normaalisti.

  • pihkatappi

    Joo, jos raivuri roikkuu polvissa niinkuin jossain videoissa on näkynyt, eipä sitä voimaa ole helppo käyttää. Kiinnitys riittävän ylös niin tottelee voimaa paremmin, ei se paljon paina risu kun viiltää ja pukkaa nopeasti. Ja siinähän se voima kehittyy.

    Jätkä

    MM:”Tuo jätkän logiikka toimii käytännön työssä hyvin jos on tuuleton ja tasainen maasto. Rinnemaasto ja tuuli tekee omat rajoitteet. Itse olen huomannut että myös oksien painopisteellä on melkoinen merkitys. Itse olen huomannut että jokainen leimikko on vähän oma tapauksensa.”

    En ole koskaan valinnut kulkusuuntaa niin, että tuuli työntäisi katkaistuja puita raivaamattomalle puolelle, eikä ikinä myötätuuleen – vastatuuleen voi kyllä tehdä. Samoin rinteet tietenkin sahataan niin, että katkaistut kaatuvat alarinteeseen. Silti jyrkähkö rinne on raskas kulkea.

    Kahvoista terän nostaminen on aina yhtä raskasta, on saha sitten polvien korkeudella, taikka olkapäällä tai jossain välillä.

    Kun terän päällä on seitsemän senttiä paksu ja kahdeksan metriä pitkä – vaikkapa kohtuukuntoinen mänty, niin joka karjulla tulee mitta täyteen nostelussa, kunhan pari sataa runkoa on vipannut muutaman metrin päähän. Naurettavaa muuta väittää.

    pihkatappi

    Hieskoivuja nostaa melko helposti, toki se pitemmän päälle on raskasta. Ja ei tarvi kuin puoli metriä nakata tyveä sivuun. Ja sillä on eroa, mistä kohti raivuri on vartalossa kiinni, nosto ei ole niinkuin saavin nosto, vaan koko vartalo hommaa. Perusteet kuntoon ja tekemällä oppii, kun samalla vahvistuu, niin kohta taitaa.

    sikari

    Erikoinen juttu. Joku viikko sitten Jätkä kehui nostelleen öljyä (tosin varmaankin kevytöljyä) 200 litran tynnörin niin vaan. Nyt ei raivurilla jaksa vipata 20 litran puuta?

    A.Jalkanen

    Heikkokuntoinen ei nakkaile vaan tarttuu tuossa vaiheessa moottorisahaan.

    Jätkä

    sikari:”Erikoinen juttu. Joku viikko sitten Jätkä kehui nostelleen öljyä (tosin varmaankin kevytöljyä) 200 litran tynnörin niin vaan. Nyt ei raivurilla jaksa vipata 20 litran puuta?”

    -Kun oikein himokkaasti haluaa pitää hanttiin, vaikka on täysin väärässä, niin tuollaisa sikarin möläytyksiäkin tulee näkyviin.

    Kehoitanpa itse kutakin kokeilemaan pistää raivurin terälle parikymmentä kiloa lisäpainoa ja sitten kahvoista nostamalla nostaa terä ilmaan vaikkapa vain puoli metriä.

    Ja samaa toisten vaikkapa parisataa kertaa päivässä. Kyllä on ihanaa?

    sikari on huumorimies, mutta vastaappa kysymykseen kumpi painaa enemmän: – 200 kg kevyttä moottoripolttoöljyä, vai 200 kg raskasta polttoöljyä?

    pihkatappi

    Niinhän se käy työ kuin työ raskaaksi jos ei osaa. Käsiä ei pidä koukistaa, kun tyven nostaa terällä sen verran että kaatuu oikeaan suuntaan. No en tiedä miten onnistuu, jos raivuri roikkuu liian alhaalla, sitten varmaan on raskasta. Kädet on raivatessa kokoajan hieman koukussa ja kun tarvii voimaa tuonne puun tyvelle, kyynärpäät vartaloon kiinni ja lantioliikkeellä ja ylävartaloa samalla hieman kiertäen lentää vaikka olan yli risu takapirun syliin. No ei tarvi tosiaan ääri ponnistusta normaalisti, kun vain siirtää tyven niin että kaatuu minne pitää, mutta sinne saa kyllä voimaa välitettyä enempikin kun paketti toimii. Pystypainia ei montaa tuntia jaksa, eli nopeita liikkeitä ja vain tarpeen tullen.

    arto

    Se kannattaa muistaa raivausaha ei ole kanki jolla heitellään. Yli 30v kokemuksella terä leikkaa ja määrää puun kaatumasuunnan. Kaikki melkein rennoilla käsillä ilman voimaa. En kaipaa terän alakuppia. Siitä haitta työnteossa. Käsien tehtävä ohjata sahaa ei muuta. Siinä se.

    pihkatappi

    Isojen puiden kaadossa ei terä määrää kaatosuuntaa, ainakaan kun käytössä pikku terä. Yleensä terä riittää kaatosuunnan määrääjäksi ja turhaa voimailua kannattaa välttää.. Niin no ne oikeasti isot pitää kaataa jo kahdelta puolen sahaten ja ei kannata enää kankina raivuria käyttää.

    arto

    Isot kaadan kaatolovella. Tyrkkäys sitten hartialla jos ei itse kaadu. Tänäänkin kaatui kyseisellä tyylillä taimikon päältä useita puita. 2 piti avittaa muut kaatui itsekseen siihen kohtaan minne oli tarkoitus.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 128)