Keskustelut Tekniikka Raivaussahan terän lukitus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 128)
  • Raivaussahan terän lukitus

    Ohjeissa neuvotaan ostamaan aina uusi lukitusmutteri, kun vanha ”nylock” ei enää pidä.

    Itse en ole uusia muttereita ostanut, vaan olen lukinnut sen saman mutterin aina uudelleen ja uudelleen ruuvilukitteella. Ja hyvin pysyy ja saa auki normaalisti.

  • trimmeri

    Sehän on ”kiristävä” se pyörimäsuunta, mihen se nyt löystyisi. Toinenjuttu on sitten se, että jos sinne joku käpy on teränvaihdon yhteydessä väliin jäänyt. Tosin ylimääräinen löystymisestä johtuva pyörähtäminen heikentää pintojen kitkaominaisuuksia jatkossa.

    petep

    Nythän voisi kysyä niin tyhmää että mitä tapahtuu raivurin kulmavaihteen rasvalle kun sitä sinne aina lisätään  eikä koskaan  oteta pois  😀

    trimmeri

    skraadit ja kohoumat/kulumat vastinpinnoissa ja ovat erijuttu, kuin rasva. Se jatkuva rasvoittuminen tarkoittaa myös uutta kulmavaihdetta.  Se terä pysyy siinä mutterin kiristysmomentilla eikä nylokilla, joka on varmistuksen varmistus. Se ensimmäinen varmistus on tuo vääränkätinen kierre.

    Jätkä

    Älä lisää – ainakaan niin paljoa, että se koppa on täynnä.

    Eräs omatoiminen metsänomistaja oli huolissaan, kun hänen kulmavaihteensa kuluttaa rasvaa niin, että jopa päivittäin pitää lisätä. Tein terän päältä pyyhkäisytestin, joka kertoo, vuotaako stefa alaspäin – Ei vuotanut.

    Sitten kulma irti – Siellähän se vaseliini oli. Sitä oli putkessa melko paljon. Sinne se rasva menee, jos täpötäyteen pakatusta kulmasta ei kuumuudessa laajentuva rasva pääse pois, niin kulma halkeaa!

    Kolmasosa tilavuudesta pitää jättää laajentumisvaraa. Käytännössä riittää, jos vaihteessa aivan varmasti on rasvaa.

    petep

    Jätkälle kiitos vastauksesta  😀 Kysyin tässä viikolla eräältä supermetsurilta tuolla oikeassa  elämässä aiheesta . Sanoi että etkai sinä vittuile kun tuollaisia kyselet ,toki ei ollut ihan selvästä päästä metsuri silloin .

    Jätkä

    Kulmavaihteen teränpuoleinen stefa on helppo vaihtaa, eikä maksa paljoa. Huoltofirma tosin laskuttaa siitä varmaan uuden kulmurin hinnan verran.

    Olen vaihtanut niitä opetusmielessä aika monta. Simppeli homma, samalla voi vaihtaa laakerinkin.

    Kumikettu

    Trimmerille tiedotus: kulla irtosi. Veikkaan syyksi terän hitautta ja toispuoleista kitkapinnan kuluneisuutta kaasutellessa/himmatessa.

    Eipäs tullut silloin mieleen,  että olisi laittanut terän toisinperinpäinpuolin.

    Jätkä

    Jos mutterissa ei ole lukitusta, se joissakin tapauksissa löystyy. Sirkkelin terien kiinnitysmitteri on myös vastakierteelläja kiristetään isku-lenkkiavaimella. Metrinen terä on kuitenkin aika raskas ja kun pyöritetään esim traktorilla ja se sammutetaan niin, että terän pyöritys on päällä, nykäisee traktorin moottorin viimeinen puristus joka tapauksessa taaksepäin, jolloin terä saattaa liikahtaa laippojen välissä, samalla mutteri liikahtaa. Kaikiussa laipoissa – terissä ei ole lukitustappimahdollisuutta.

    Pienikin terän liikahtaminen vahingoittaa keskustaa, jolloin terä voi leikkautua irti.

    Raivurin terän kanssa ei ole kyse ihan yhtä suurista voimista, mutta huolellinen käyttäjä välttyy murheilta, kun tekee niin kuin on opetettu.

    Rane2
    A really big nut and bolt
    Korpituvan Taneli

    Yksi asia, joka voi nylockkia kuluttaa on se että kiinnityspultin päähän on tullut jenkaan vähän vauriota. Sen ei tarvitse olla niin suuri että se mutterin kulkua haittaisi, mutta nylockkia se kyllä heti syö. Minulla ensimmäisessä raivurissani oli sama mutteri loppuun asti. Seuraavaan kai kerran vaihdettiin. Nykyisessä Tilhin 450 raivurissa on alkuperäismutteri.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 128)