Keskustelut Tekniikka Raivaussahan terän lukitus

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 128)
  • Raivaussahan terän lukitus

    Ohjeissa neuvotaan ostamaan aina uusi lukitusmutteri, kun vanha ”nylock” ei enää pidä.

    Itse en ole uusia muttereita ostanut, vaan olen lukinnut sen saman mutterin aina uudelleen ja uudelleen ruuvilukitteella. Ja hyvin pysyy ja saa auki normaalisti.

  • Raivaaja

    https://www.aarrelehti.fi/jutut/artikkeli-1.424342

    Tässä jutussa paras istutusmäärä 5000kpl päivässä. Normaali vajaata 3000kpl. Kyllä tuohon saa rehkiä.

     

     

    sitolkka

    Mikähän on tuo tuntihinta. Se kiinnostaisi kovasti.

    Jätkä

    Nuo mainitut kohteet voivat olla niin paljon erilaisia toisiinsa verrattuna, että yksikköhinta voi hyvinkin vaihdella minimihinnasta yli kymmenkertaiseen hintaan.

    Kun joskus esim istutettiin männikän jäljiltä kuivahkolla – lähes hiekka / hietakankaalle ja muokkaus oli hyvä äestys tai kevyt auraus – oli enää siitä kiinni, miten taimet oli saatavissa ja kuinka ne oli jaettu.

    Putkella kun mätti taimia maahan, niin vaikka niitä iski  20 – 30 kpl / min, niin ei täyden päivän jälkeen varsinaista väsymystä tuntenut. Vastaavasti rehevä pohja, kaivurilla ronkitut mättäät epätasaisesti siellä täällä, mättäät kuivunutta ja kovaa – kivistä savea risujen päällä: Aikaa paloi jopa kymmeniä sekunteja joka taimelle.

    Kerran tehtiin keikka – ilmeisesti MHY:n metsureista kukaan ei ollut suostunut tekemään sitä: Vanhan kaatopaikan päälle oli ajettu maakerros, joka oli oikein kovettunutta saven sekoitusta. Pillarilla oikein tasoiteltu se kukkula ja poljettu hyvin. Ei pystynyt putki, ei kuokka, ei istutustuurna. Minä rouhin kahdeksan kilon rautakangella istutuskohdan: Joka taimelle piti kahdeksan kertaa iskeä, ennenkuin tuli riittävän pehmeä kohta. Poika iski niihin putkella taimet.

    Laskeskelin istutustaksaa, se oli 15 kertaa normaali. Ei maksettu, vaan meille tuli tuntityönä. Huono urakka, mutta kävin katsomassa äskettäin aluetta. Täystiheä männikkö, joka oli jo ensiharvennettu ja valtava kasvu.

    Ainakin se alue ”maisemoitui”, mutta en ottaisi enää sellaista työtä tehtäväksi.

    Pari muutakin sellaista työmaata on ollut, joissa on metsurit keskeyttäneet työn ja firman korjuuesimies on joutunut pulaan. Vaikka metsureille ei ole löytynyt kunnon taksaa, niin hätätyönä taksa voi olla vaikka viisinkertainen.

    kim1

    1200 – 1800 tunnissa eihän tuollaiseen määrään taida edes mikään kone pystyä…p.s.olenjoskusmaisemoinut  erään soramontun..,joka oli vähän vastaavanlainen ….voisihan sitä käydä joskus katsomassa minkälainen se nykyään on….

    oksapuu

    Jahas, täällä on lakaistu…

    Sitoikka kyseli tuntihintaa, paikallinen monitoimi-yrittäjä laskuttaa 30€/h+alv. Tekee paljon muutakin kuin metsänhoitotöitä…

    Ps. Jos laitatte tänne hintoja niin muistakaa mainita onko alv. mukana. Vaikuttaa aikalailla lopputulokseen…

     

     

     

     

    jees h-valta

    Tuolla edellisellä joku väitti isojen firmojen keräävän bonukset takaisin. Mutta mites ne sen sitten tekee kun minulla esim. bonussaldo tällähaavaa kattaa todella pitkälti ensikevään toimia. Siinä kohtaa laskussa lukee ainakin muutamassa että -bonuskertymä – jää 0 euroa maksettavaa. Ja kun puutavaran hintakin oli kovaa laatua niin hiukan kummastuttaa pientä metsien kulkijaa. Höpöttää kateellisten tietysti kuuluukin mutta todellisuudessa bonuskertymä on kyllä todella loistojuttu.

    Jätkä

    kim1. Toki istutettaessa hyvään senssiin nopeasti, myös taimivakka tyhjenee nopeasti, eikä sen täyttäminen ole läpihuutojuttu. Normaalisti olen pienehköjä taimia kylkivakkaan pistänyt parisataa kpl. Parin vakallisen jälkeen kahvitauko ja alkukesällä myös juomaa.

    En ole koskaan istuttanut päivässä kolmeatuhatta tainta, eikä harmita yhtään. Käytännössä se on ollut melko viheliäistä työtä, eikä siitä ole saanut pitkässä juoksussa lähellekään samaa ansiota kuin MS- hakkuusta, joka kyllä nykyään on ihan orjatyötä.

    Toinen epämiellyttävä työ metsässä oli leimuulla olo. Perusteellisen paljon kävelyä, koko ajan pirun tarkkana ja tukkien leimauksessa vielä arvioitava koko runko. Pystymitta oli hieman helpompaa, kun ei tarvinnut ravata niin paljon. Usein teimme leimikoita jo siinä vaiheessa, kun tiekin oli vasta suunnitteilla, eli pelkkää kävelyä useita kilometrejä aamuin / illoin.

    Hakkuulla pääsi paljon vähemmällä kävelyllä ja ansio oli moninkertainen.

    kim1

    Jeessi: jo pitkään olen samaan firmaan vähän ollut kallellaan….täytynee nyt miettiä….,ei nyt välttämättä paras puun hinta yksittäis kaupassa…mutta itse ajattelen kokonaisuutta ,elikkä hakattavaa alkaa olemaan niin paljon,etten minäkään vannouttuneena hankintahakkaajana viitsi/ kerkiä tehdä kaikkea,elikkä puunhinta+ osuuskorot+ muut  edut ratkaisevat…p.s.sopimus asiakkuudet niitä kun on riittävästi,alentavat puun hintaa…,se on toisaalta sääli…,mutta minkäs mahdat….

    Puuki

    Ei ole kysymys mistään kateellisuudesta. Ei ole nimittäin aihetta eikä tarvetta siihen. Kerroin vain todellisista hinnoista ja firmojen hinnottelutavasta. Jos ulkoistaa mh-työt yhtiöille tai muillekin toimijoille , niin kustannukset nousee tietysti. Tässäkin kannattaa kilpailuttaa samoin kuin leimikot eri ostajien kesken.   ML:n bonusjärjestelmä on myyjälle edullinen tällä hetkellä.   Mutta kun vähän paremman koronkin saa muualta, kannattaa silloin pääosin sijoittaa sinne. Bonuksena vielä halvemmat hinnat mh-töistä.

    Jätkä

    Jeessi. Iso firma – nimenomaa sellufirma, ottaa bonukset ETUKÄTEEN.

    Se ottaa tekemällä halpaa kuitua arvokkaasta tukkipuusta. Se valkkaa terninaalissa pikkutukit, parrut ja isot tukit kuitupuupinoista pois ja myy ne sahoille ja pikkutukki / parruveistämöille, jotka maksavat tavaran kuitupuuna.

    Firma vetää välistä niin paljon, että bonukset ovat kuin hitu vi**ssa saatuun hyötyyn verrattuna.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 128)