Keskustelut Tekniikka Raivaussahan tehon tarve ?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 52)
  • Raivaussahan tehon tarve ?

    Olen vuosia sahannut Stihlin FS 450 sahalla.
    Omatoimiraivaukset hoituvat sillä hyvin.

    Paitsi viimepäivien helteillä.

    Kun tuo putkahti jäsenlehti, siinä etusivulla mainostetaan uudempia versioita Tilheista

    Olen kiusaantumiseen asti ihmetellyt että raivaussahasta riittää niin paljon keskustelua.
    Kuitenkin lyön nyt lisää löylyä.

    FS 460 teho on 2,2 kW ja FS 260 2,0 kW.
    Onko tuo 10% teholisä merkittävä asia?

    Koska RS ei laulateta täysillä vaan kiihdytellään kierrosherkkyys varmasti jotain tekee.

    Mutta mitä pienempi massa sen parempi kiihtyvyys.

    Koska koneen teho otetaan kovilla kierroksilla on ulostuloakselin momentti on väkisinkin pieni

    Vastamomentti muodostuu leikkausvoimasta ja terän säteestä, mitä suurempi terä sen suurempi momentti vaaditaan.

    Eikö riitä että raivaukset tehdään ajoissa pienellä sahalla, vai onko parempi antaa risukon järeytyä jotta saadaan kehuskella ”isolla”?

  • Jätkä

    Raivaus – ja moottorisahan käytössä ole3n aina pitänyt tärkeimpänä kiihtyvyyttä.
    Vaikka R-sahalla sahailtaessa on paras tyyli sellainen, että terä ei oikeasti pysähdy koskaan, vaan kiertää tuollaista 10 000 varvia minuutissa. Siitä on hyvä kiihdyttää täysille, kun pitää leikata. Säästää muuten kytkintä, kulmavaihdetta ja akselia, kun antaa pyöriä reippaasti.
    HVA on niin hyvä kiihtymään, että sen kanssa erehtyy helposti laskemaan tyhjäkäynnille, jos on pidempi siirtyminen.
    Tilhin heikkous on huono kiihtyvyys ja noiden 400 – 460 mallien akseliputken velttous, kun se värisee niin helposti.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Nyt on löylytelty pitkästä aikaa vajaatehoisella reilu viikko elikkäs 545:sella husqulla. Jos pitäisi valita vain yksi saha niin aikalailla sillä saa tehtyä kaiken minkä tavan mo:n koskaan tarviaa tehdä. Menee kuitukoivu ja isompikin leppä poikki, ajastaan mutta ei palamalla. Haritusta on vaan muistettava laittaa kohilleen tiuhaan.

    Mutta, tehot ei riitä kaikkiin hienoimpiin sahaustekniikoihin ja puut on kaadettava rauhallisesti. Taimikonkunnostukseen ja reippaille ennakkoraivauksille siitä ei ole tai sitten pitää olla paljon aikaa ilman kiirettä. Minä en pystyisi 555:sesta luopumaan, sen verta nopeammin sillä saa puut nurin ja ja kaikkia tekniikoita kun pystyy käyttämään niin puut saa ohjattua paremmin oikeeseen suuntaan.

    Itte tuhertaisin itkua jos 545:sta tehottomammalla pitäisi muuta tehdä kuin varhaisperkausta.

    Jätkä

    Olisi mielenkiintoista nähdä teistä muutamien ”ennakkoraivaus-savotat”, joissa huiskitte R-sahalla 20 senttisiä puita nurin.
    Nosmaalisti kaadetaan vain ainespuun mittoja pienemmät puut, joiden kaataminen MOTO: lla on liian kallista puuhaa.
    Ennakkoraivauksessa voi myös jättää kaatamatta ne alikasvospuut
    , jotka eivät haittaa MOTO-hakkuuta.
    Eli isoa sahaa ja isoa terää ei ennakkoraivauksissa tarvitse, paitsi isolla terällä osuu helpommin niihin risuihin, jotka sieltä pitäisi poistaa, jotta hakkuukoneen käyttäjä näee paremmin poistettavan puun tyven.
    Pääsääntö hakkuukoneen käyttäjillä on se, että tyveä, jota ei näe, ei sahata.

    20 senttinen, suora pätkä harmaaleppää on arvopuuta, joka kannattaa tehdä sahatavaraksi, taikka sorvailla siitä vaikka ”Savon viina” – pullon myyntipakkauksia = hieno kapine.

    Savolainen Metsämies

    Itse en sahaa ammatikseni, enemmänkin kiertelen toisten sahaamia kohteita, mutta pistämpähän minäkin lusikkani tähän tehosoppaan.
    Meilläpäin aika tyypillinen raivauskohde on omt-kuusikko, pituus 3-6 m, seassa runsaasti vesakoivua, leppää ja pihlajaa. Sehän menisi vielä keskikoisellakin sahalla, mutta usein taimikon päällä on vielä 50 – 100 runkoa/ha varhaisperkauksessa suotta jätettyjä koivuja, jotka ovat nyt rinnankorkeudelta 10 – 15 cm ja joudutaan nyt kaatamaan. Niissä teho on tarpeen, jotta homma ei mene ähräämiseksi.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Puhuttiimpa vaikka autoista, kodinkoneista, autoista tai sähkötyökaluista niin osa aina sitä mitä mieltä, että sillä halvimmalla tekee saman kuin sillä kalliimmalla. Eikä siinä mitä, itte oon vaan sitä mieltä, että sillä kalliimmalla ja paremmalla pääsee perille aina vähän nopeammin ja mukavammin.

    Pihlajankin kohdalla ”ennakkoraivauksilla” on ihan mukava, että on vähän löylyäkin jos sitä enemmänkin.

    Raivaaja

    Meillä päin ennakkoraivauksia ei tehdä joten stihl 460 on täysin riittävä urakkaraivaukseen. Terä kunnossa niin ne muutamst isommat puut jotka päivän aikana tulee vastaan kaatuu hetkessä. Tosin jos ennakkoraivauksia olisi niin pärjäisin tällä hyvin. Muutama vuosi kun sitä vielä tehtiin niin ei silloinkaan isoja kaadettavia puita haitaksi asti tullut vastaan. Mutta näissä on varmaan alueellisia eroja joten totuuksia löytyy joka lähtöön.

    Jätkä

    Kulmavaihde ja terä ovat samankokoiset isommassa ja pienrmmässä sahassa. Joskus, kun tuli noita ”Löylynlyömiä” meille vaahtoamaan isojen puiden kaatamisesta ja kehumaan esi 165 -HVA:taan, niin näytin niillesahaamalla kuitupölliä pitkinpäin uppoterällä sellaita parin metrin vetoa. Kun moottori määkäsee semmoista 13 000 kierrosta leikatessaan, niin ei siinä kuutioita tarvita.
    Meni ukko hiljaiseksi kun näytin.
    Samoin teroitin ja haritin terän siinä juttelun aikana. Päivän päätteeksi ukot tulivat kysymään, myisinkö heille haritusrauta / viilanohjaimen.
    Paikallinen sahakauppias sanoi, että samana päivänä meni kymmenkunta ohjuria ja viilapakettia.
    Kun saha ja terä on kunnossa, kestää isonkin puun etusvun puolikkaan leikkuu korkeintaan kaksi sekuntia. Kun puu on ohitettu, sen takapuolen leijjuu kastää saman verran ja sahana minulla on Tilhin 480, taikka HVA 250 – siis jo vanhoja sahoja, mutta olen jo eläkkeellä ollut muutaman vuoden.
    Lapsenlapsi vei molemmat, kun sillä on mökkiläisten pihahommia sovittuna peruskoulupäivien jatkeeksi, eli nuori on vielä.
    Käytämme muuten 6,3 mm:n viilaa RS:n teroituksessa. Terä ei mene tukkoon isommassakaan leikkossa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Hva 545 ja 555 on ainakin eri kulmavaihde ja runkoputki. 555:sessa on isompaa. Jos noilla kiekkoja sahattaisiin niin jälkimmäinen tietenkin voittaisi, mutta että se lisäteho konkretisoituu mettässä on paljon myös tekijästä kiinni. Se, että kaupan halvimmassa shassa on 200millinen terä ei tarkoita sitä, että työskentely saman paksusissa puissa olisi samanlaista kuin paremmalla vaikka terällä nimellisesti saa katki yhtä paksun. Eihän tuota terän leveyttä ja teoreettista katkasupaksuutta kannata miettiä. Ja tuo, että pyörintänopeus pysyy 13000 ssa tiukassakin paikassa niin ainahan se paremmin pysyy siellä kun vääntöä. Pienemmällä sahalla pitää hakea vauhtia vaan useammin.

    Jätkä pätkät

    Enemmän kuin sahan nimellisteho, merkitsee käytössä sahan rakenne ja moottorin ”luonne”.
    On joitakin ”ammattiraivaajia”, joille nimellisteho on tärkein asia koko touhussa, mutta siltikään he eivät käytä sahalle kehitettyjä ominaisuuksia oikealla tavalla. Sen kuulee siitä, että saha käy metsässä tyhjäkäyntiä, kiihtyy hieman ja terä vinkaisee ja palataan tyhjäkäynnille. Sen näkee siitä, että he tekevät kallista kytkinremonttia jopa parin kuukauden välein, vaikka eivät resssukat pysty sitäkään itse tekemään. Heillä katkeilee akselit, särkyy kulmavaihteet, tukkeutuu pakoputket ja tankillinen kestää vain vajaan tunnin.
    Esim HVA:n ammattiraivurit ovat niin kovia kiihtymään, että kytkin kuluu nopeasti loppuun, jos terä pysätyy joka puun välissä. Kun sitä pyörittää niin, ettei terä pysähdy kuin huollon ajaksi, kestää sahassa tankillinen kuitenkin lähes kaksi tuntia.
    Jos neljä tankillista päivässä ei riitä, on syytä vaihtaa työlajia. Tunnen monta metsuria, jotka pärjäävät hyvin kahdella tankillisella.

    e-h e-h

    Kuulee raivurin terän äänestäkii onko terä tikissään,joskus kuulee kun joku raivaa niin terä päästää ikäviä kirskumista niin pensaa siinä palaa ja on remonttia tiijossa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 52)