Keskustelut Metsänhoito Raivaussahan kestäminen

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 122)
  • Raivaussahan kestäminen

    Alkaa Stihl 450 olla jo miehen iässä ja mielessä

    käynyt sahan uusiminen.

    Kun ynnäilin sahattuja tankillisia, alkoi epäilyttää tuo vaihdon järkevyys.

    Paljonko tankillisia, hehtaareja tai tunteja olette sahanneet tämän kokoluokan sahoilla, ennen kuin se alkaa olla valmis Pärnäsen korjaamolle ?

  • mehtäukko

    Taimikonhoito on todella palkitsevaa hyöty/liikuntaa. Onhan se jotenkin voimallista ja väkevääkin siivota ja niitata roskapuustoa alakynteen jääneen vielä elinvoimaisen laatutaimikon päältä.Joka sitten uudesta innosta kimpoaa kovaan kasvuunsa.

    rakentaja

    Husku 555, siitä ei raivaussaha parane

    husku550xp

    555 on paras jos vain paikat kestää. Itsellä alkanut niin pahat selkä ja hartia kivut, että vaihdoin pienempään stilhiin. Hierojalla käynti voisi auttaa asiaa.

    Jätkä

    Raivuri-homma on alkujaan ollut huonoselkäisten metsurien rooli. Jopa eläkkeeltä on tarkistusmittauksen jälkeen ”Kuntoutettu” sairuseläkkeeltä metsureita riin. Ihmeparantumisen sai aikaiseksi silloinen Valtiokonttori, nykyään varmaan tarkistuksia tekee Työeläkelaitos.

    Kun elopainoa on tarpeeksi alhainen ja tekniikka harjoiteltu niin, että terve lantio tekee sen sahan ohjaustyön, pääsee selkä- ja hartiat / olkapäät helpommalla.

    Tollolle olisi näytettäväksi asti teriä, joissa halkeamia ja jopa sellaisia, joissa keskiosa on leikkautunut irti kuin reikäleivästä, sellainen on kiva kun se tulee lentäen noin 12 – 13000 varvia päälle ja takuulla pyörii oikein päin.

    Sen lisäksi sahaustekniikassa sektorisuojasta on vain hyötyä pyrittäessä hyvään lopputulokseen.

    rakentaja

    Tuokin 555 myydään uutena terä sellaisessa kunnossa, että pelkää puuta. Erityisesti vaatii kunnon harituksen tekemisen, ennen kuin kannattaa alkaa töihin. Kyllä pienemmälläkin pärjää, jos osaa teroittaa ja sahaustekniikan. Kyllä Ladallakin pääsee, mutta on siinä eroa mersuun  Toisena sahana on ollut huskun 345 painoeroa ei ole paljon, mutta pitää myöntää, että oudostaan kun kantaa näitä päivän, niin on siinä vähän eroa

    Metsänmies

    Jätkä:”Sen lisäksi sahaustekniikassa sektorisuojasta on vain hyötyä pyrittäessä hyvään lopputulokseen.” Mikähän tuo hyöty mahtaa olla? Itse sahailin vuosia ilman sektorinsuojaa . Isomman puun katkaisu paljon helpompaa, koska leikkausalue suurempi. Samoin tiheässä varhaisperkauksessa helpompi niittää. Ei yhtään vaaratilannetta. Kyllähän terät halkeilevat, mutta yhtään ei ole työurani aikan halennut kerralla palasiksi. Kun katsoo joka viilauksessa ,onko terä kunnossa ja kilauttaa vaikka viilalla varmuudeksi siihen( ehyt terä ”soi”, halennut ei),voi olla turvallisin mielin.  Nyt kaikki isommat firmat pakottavat käyttämään sitä, tai tulee lähtö palstalta.

    Jätkä

    Metsänmies. Ilmeisesti nimimerkki  on enne. Joko on niin, että metsästä ei ole joutanut koulun penkille, taikka opettajiksi on värvätty saman tasoisia henkilöitä kuin on oppilaatkin, eli on ihan sama, kumpi opettaa – tulosta ei synny.

    Monikin on täällä ”itkenyt” kylvötuppaan perkaamisen vaikeutta taimikonhoidossa, mutta ovat jättäneet mainitsematta, että eivät käytä sektorisuojaa, jonka avulla jopa kiinni toisissaan olevista männyntaimista voi varmasti ja hyvin poistaa toisen vioittamatta jäävää mitenkään. Myös ”aisakoivun” vahvuinen puu on helppo nykäistä kumoon sektorisuojan avulla, kun sen on ensin katkaissut. Sektorisuoja myös vähentää sahan kimpoamista oikealle – ja siellä kiveen, maahan, tai jätettävään taimeen.

    Sähkölinjan alusta raivauksessa, jossa poistettava puusto on hyvin matalaa, eikä siitä tarvitse mitään säästää, sektorisuojasta ei ole hyötyä.

    Jos arto ei käytä sektorisuojaa, myönnän olevani väärässä, mutta koska olen varma, että hän käyttää, sanonkin, että Tolloja olette, eikä teistä koskaan tule oikeita RS-henkilöitä.

    majure

    Ilman sektorisuojaa sahaaminen on kielettyä. Jos sahaa ilman, se on omalla vastuulla ja mikään ei korjaa jos vahinko sattuu. Metsuri saa työstä potkut jos sahaa ilman sektorisuojaa, jos tarkastus käy.

    Terään voi tulla halkemia ja hampaita voi irrota. Sektorisuoja suojaa, jos terästä lähtee pala irti. Roiskuttaa päälle myös kaikkea roinaa jos suojaa ei ole. Itse käytän sektorisuojaa.

    majure

    Itsellä on husqvarna 545 fx. Sahaan aina takuu ajan, eli pidän sahaa kaksi vuotta.

    Hehtaareja vuodessa 80-100. Kestäisi saha varmaan yli kaksi vuotta, mutta on ollut tapana vaihtaa vähän ennen, kun takuu loppuu. Joku harrastelija saa siitä vielä hyvän sahan.

    Nyt on ollut vuoden autotune malli. Tankki kestää 1h 15 min. Ilmansuodatin pitää olla puhdas, muuten ei tankki kestä, kun 1h.

    Metsänmies

    Jätkä taitaa luulla olevansa jokin raivaus- ja moottorisahojen käytön erikoisammattimies. Voi tietysti ollakin, mutta se ei velvoita epäilemään muiden ammattitaitoa. Itsellä kokemusta metsäalan eri töistä noin 40 vuotta, , välillä metsäalan kouluja 4 vuotta , myös pomohommiin.Olen ollut ”muutaman” vuoden valvomassakin noita töitä.  Uskon, että kokemus ja osaaminen alkaa olla riittävällä tasolla. Ammattimies kaataa paksummankin puun nurin ilman mitään sektorinsuojalla tönimistä, eikä sahat kimpoile holtittomasti oikealle, eikä vasemmalle, eikä sahailla kiviin, koska  niitä osataan varoa. Varhaisperkauksessa ja taimikonhoidossa ammattimiehelle taimen ymäristön puhdistus olisi huomattavasti helpompaa ilman suojaa, kaikki onnistuu samalta puolelta, koska ”hamarapuolellakin”voi sahata. Mutta kuten majure sanoo, nykyisin ilman suojaa sahaaminen on kielletty, ja sääntöjä täytyy tietysti noudattaa. Ainoastaan turvallisuussyistä ymmärrän asian ja olen ruuvannut jälleen sektorinsuojan takaisin paikoilleen.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 122)