Keskustelut Tekniikka raivausongelma

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)
  • raivausongelma

    Uusilla huskin ”huippuvaljailla” on ollut ongelmana oikean käden ja olkapään väsyminen/puutuminen. Vanhoilla valjailla sahatessa tämmöstä tuntemusta ei ollut. En tiedä miten valjaita tulisi säätää että ei puutuisi. Tai sitten kysymyksessä on vain tottumattomuus, kun ei sitä kuitenkaan työkseen tule raivailtua. Onko muilla vastaavia onkelmia?

  • Metsuri motokuski

    Valjaasi on väärin säädetty. Noissa valjaissa pitää lähteä siitä että paino tulee suurelta osin lantiolle. Sen vuoksi siinä on niin tukeva lantiovyö. Jos lantiota ei ole niin siinä tapauksessa paino tulee kyllä olkapäille. Kokeileppa kiristää lantiovyö aika tiukalla ja säädä vähän vasemman puolen olkainta tiukemmalle.

    Hiluxmetsuri

    Minulla meni useampi raivauskerta ennenkuin oikea asetus löytyi ja myös kroppa tottui. Alussa oli ahdistavan kireällä yläosa. Vyötäröä tiukkasin ja hain sahalle oikean korkeuden sekä etu-takasuunnan. Lisäksi säädin ripustuskoukun niin että saha on tasapainossa. Vielä kun muistaisi käyttää jalkoja eikä käsiä niin paljon.

    kuusessa ollaan

    Ongelma viittaa pariin säätövikaan valjaissa/sahassa.

    Olkavyöt tulevat liian sivulle ja paino liiaksi olkapäille. Niissä on se korkeussäätö juuri sen vuoksi, että kun lantiovyö on lonkan päällä, silloin on mahdollista saada olkahihnat lähemmäs niskaa.
    Toinen homma on sahan painotus, tankki tyhjänä terän pitää hieman kellua ilmassa. Sahaa on helpompi painaa alaspäin kuin nostattaa (käden omapainokin avittaa) kun tankki on täynnä ja saha on takapainoinen. Pääsääntöisesti painon aiheuttama kuormitus tulee kaasukahvan kädelle, sillä se kahva on lähempänä runkoputkea. Vasemmalla kädellä jos saa yrittää nostaa, se vain pyrkii kiertymään.

    Rane

    Hevosen käyttö raivuulla onkin jotain ihan uutta.

    MIKANDER

    Käytä jalkojasi vartaloa hydyksi.
    Raivuulla terätikissä käytä vain
    Yli 50CM .sahaaraivuuseen
    Pienemmät on tehtypajupuskiin.
    Kunnonraivarissa on löylyä.
    Duuniin.Itse sahaan TILHI 490.
    versio .
    Pienemmällä ei tee mitään.
    Urakalla.

    raivaussahaaja

    Näin tämä palsta parhaillaan toimii, joten kiitoksia hyvistä neuvoista. Lantiovyö on kyllä niin tiukalla kuin voi ja olkavyötä olen koittanut pitää mahdollisimman löysällä. Silti oikea olkapää varsinkin tahtoo puutua ja väsyä. Ehkä suurin ongelma onkin sahan painotuksessa kuten ”kuusessa ollaan” kertoi. Saha on todennäköisesti liian etupainoinen, jolloin käsi väsyy kun sahaa joutuu kannatella käsivoimin. Pitääpä koittaa hakea sopivampi asento laittamalla saha ripustusreikään jossa terä pyrkii nousemaan.

    kuusessa ollaan

    Muuten, mitkä ovat Tanelin kokemukset ketjuraivurista, sen pitäisi periaatteessa tasaisemmin rasittaa käsiä?

    Caballista

    Raivaussahan tasapaino on helppo testata. Tankkaa raivurin tankki puolilleen ja laita raivurin sen jälkeen roikkumaan valjaista lantiolle. Sitten seiso armeijatyyppisesti levossa. Terän pitäisi olla nyt ~20cm korkeudella jalkovälin linjassa aivan keskellä.

    Sahan sijaintia saa säädettyä valjaista ja terän korkeutta viime kädessä koukun paikalla.

    Terää on helpompi painaa käsillä maahan kuin vetää irti maasta. Itse pidän raivurin kahvoista kevyellä otteella, kahvoja ei tarvise varsinaisesti puristaa terän ja säätöjen ollessa kunnossa.

    Urakkamiehillä sitten aivan omat säädöt ja ohjeet. Urakkamiesten pitää tehdä hommia kovemmalla tahdilla, että leipäsiivusta ei näy läpi.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kuusessa ollaan:
    ”Muuten, mitkä ovat Tanelin kokemukset ketjuraivurista, sen pitäisi periaatteessa tasaisemmin rasittaa käsiä? ”

    Varo ettei joku jo sylje päällesi kun tuollaisia kyselet. Aikanaan pilasin koko raivaussahaa käsittelevän ketjun kun saastutin sen ketjuraivurista puhumalla. Avasivat uuden ketjun ettei saastutus tartu.

    Itse kysymykseesi:
    Kyllähän se käsiä tasaisesti rasittaa. Se rasitus on kyllä aikamoista ainakin minun tyylilläni. Minä karsin kaikki tyvet 2,5m matkalta pystyyn päin ja katkaisen kaikki rungot alle 3,5 m pätkiin. Olen jopa huiskassut vähän maassa päin karsintaakin sillä.

    Hyvinä puolina vaikeassa risukossa ja maastossa se että terä kyllä tekee itselleen tien, ei pöki suojukset. Ojanlappeista saa kepit poikki lyhyeenkin kantoon, Yksittäisten susipuiden kaato helppoa yms.
    Kun tavallisella raivaussahalla pitää työtä tehdä aina jaloillakin, niin se käy vaikeassa maastossa raskaaksi vanhalle miehelle. Ketjuraivurin kanssa siirtymisen ja työskentelyn voi eriyttää. Raivaa ne joihin ulottaa, siirtyy ja raivaa taas olottuman verran. Ei ehkä tehokasta, mutta säästää vanhoja koipia.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Eihän nuo valjaat vieläkään (edes nämä balancet) aivan liian hyvin suunniteltuja ole. Värkeissä olisi vielä paljon paranneltavaa juuri säätöjen pikakäytön ja painon jakauman suhteen. Jos säädät painon lantiolle ei se vanhemman ihmisen lantiokaan aivan niin kivaa siitä tykkää. Itse säädän kyllä mieluummin hartiapainotukselle. Raahaan myös raskasta ennakkoraivauksissa tarpeellista yli 50cc:n sahaa.
    Olisi hyvä jos metsässä kesken työnkin saisi suhteellisen nopeasti säätöjä muutettua jos jokin kohta alkaa painoon väsyä. Turhan kauan ei taas viitsi tumpuloida jos meinaa päivässä jotain saada aikaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 22)