Keskustelut Tekniikka Raivausasut/vaatteet

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 244)
  • Raivausasut/vaatteet

    Alkaa olla taas se aika vuodesta että kaivellaan ,asusteita käyttöä varten! Millaisia vaatteita käytätte raivaussaha töissänne? Asuja on markkinoilla reilusti joten valinnan varaa ainakin riittämiin! Itse kuitenkin kaipaisin anorakki mallista metsurin takkia markkinoille, muistatte varmaan legendaarisen sini oranssi reiman valmistaman metsurin takin?

  • Visakallo

    Näihin keleihin tietenkin kuminen jalkine, mutta kyllä niitä kylmiäkin kelejä vielä tänne eteläänkin tulee.

    capo

    Urheilukerrastoa alle, motocrosspaita yläkropalle, mutta kuorikerros on vähän hakusessa. Näillä keleillä kastuu aina joko sisältä tai ulkoa. Tulee vettä tai lunta, joka sulaa takkiin sisäisen lämmön vaikutuksesta. SIPin Keiua en ole kokeillut vielä. Taukotakki hyvä olla mukana.
    Jalassa lämpötilasta riippuen kumisaappaat tai Motonetin raivaavan ihmisen 25 EUR lämpösaappat, ei valittamista, muitakin hyviä varmaan löytyy.
    Käsineinä kerrosmeininki; päällä rouhekäsine ja sen sisällä lämmin talvikäsine. Päivän vetää yhdellä setillä, ei palella eikä kastu ja raivaushommissa ihan tarpeeksi ketterä. Kahvalämmitys on, mutta se ei estä ulkoista kastumista.
    Kypärän olen jättänyt ainakin ennakkoraivuksissa pois. Suojalasit, radiokuulosuojaimet, ”tykkiotsalamppu” sekä St Paulin kannatuspipo riittää. Ehkä myös Saipapipo, mutta en ole riskeerannut 😉

    Tärkeää on vaihtaa autolla kuivat yläkropan vaatteet päälle lämpötilasta riippumatta, muuten ainakin tämänikäinen on ihan jumissa paluumatkan jälkeen.

    Sita en millään ymmärrä, miksi metsävarusteissa ei ole kunnon heijastimia. Itse käytän EN20471 mukaisia varusteita tässä suhteessa.
    Työturvallisuuden kannalta hommassa ei ole mitään järkeä. Miettikää tilanne, jossa metsässä työskentelevä loukkaantuu tähän vuodenaikaan klo 15, soittaa häkeen eikä pysty itse liikkumaan. Ihan turha selittää kännykkäpaikannuksesta niin kauan kuin tarkkuus on mitä on ja se ei ole pakollista. Ruumis löytyy ehkä keväällä.
    Vertailukohdaksi voidaan ottaa öljynporausteollisuus, jossa työturvallisuus on kertaluokkaa parempi kuin suomalaisessa teollisuudessa sisätiloissa. Porauslautoilla kaikilla on heijastimia riittävästi, vaikka toiminta-alue on hyvinkin rajattu ja valaistu ja tiedostettuna riskinä on, että heijastimet saattavat sekoittaa joissakin tapauksissa apualusten paikalliset paikannusjärjestelmät. (Ja kaikki käyttää kypärää pipon sijasta/päällä, myönnetään, mutta pointtini on hieman toinen.)

     

    Tolopainen

    Niin yleensä keväisin löytyy raivaajia metsistä paljonkin. Kun eivät käytä heijastinta ja ovat sinne jääneet jalastaan kiinni.

    MIISU4F

    Hämärässä metsätien vartta tallustaessa. Ei näy mihinkään ilman heijastimia. Jotka kuuluu työvaatteisiin ammatista riippumatta.

    Metsätyön varusteryhmän hajottua, kukaan ei valvo ja vahdi, että  kilpailussa voittanut metsurivaatetus olisi asianmukaista.  Varusteryhmässä luettiin direktiivit ja lait sun muut säännöt ja mittanauhalla mitattiin, että täyttääkö heijastimien osuus sen minkä piti.

    Uittokalustokin myy heijasteettomia työvaatteita. Työnantajan pitäisi tietää, eipä näytä kiinnostavan kaikkia yrityksiä. Halvalla pitää saada.

    Työturvallista ensi vuotta!

    Jätkä

    Metsätietä tallusteleva heijastimeton ja valoton ei oikeastaan kuulu metsätyön varusteryhmän kohteeksi. Kyllä hän on vapaa-ajallaan hiippaileva kuntoilija taikka vapaa varastelija. Metsätyö on yleensä sen verran vaativaa puuhaa, että pitää olla kohtalaisen hyvä näkyvyys – tekee sitten mitä tahansa työtä ja siihen liittyvää.

    Tuskin on metsässä yhtäkään tapaturmaa sattunut sen vuoksi, että ei ole ollut heijastimia joka puolella kehoa. Toisaalta, jos heijastin-nauhoilla pystyy estämään tapaturmaiset loukkaantumiset, niin pitää kaikki työtä tekevät ja raskautetut kietoa heijastaviin kankaisiin ylt` ympäriinsä.

    Toisaalta: Olen kerran jäänyt moottoripyörän päälleajamaksi keväisenä yönä, eikä minulla ollut heijastimia! Tosin siinä moottoripyörässä ei ollut oikeasti parkkivaloja enempää valon keinoa ja ajeli vain tieaukkoa taivasta vasten tähyillen.

    Siitä selvittiin puhumalla, vaikka olinkin ensin muutaman kymmenen sekuntia taju kankaalla.

     

    MIISU4F

    Oletko kuullut tienvarsi raivauksesta. Tai siitä, että jättää auton kääntöpaikalle/pistolle/levennykselle, kävelee metsätietä pitkin palstalle. Myös montaa palstaa halkoo metsätie, hiekkatie jopa isompi tie, jonka vartta/yli on kuljettava. 8 tunnin päivä, joutuu tekemään osan pimeän ja hämärän ajan lampun kanssa. Lamppu otsassa ei ehkä näy pitkälle, jos takaapäin tulee auto kovaa vauhtia tihku/räntäsateessa. Kyllä kaikilla muilla työtätekevillä on heijastimelliset päälivaatteet, tehdasalueellakin pakolliset vaikka ne on eri hyvin valaistuja.

    MIISU4F

    Mites metsästys, hämärässä tummiin pukeutunut metsuri tallustaa metsän läpi, voisiko tulla ammutuksi villisikana.

    Itse putosin kalliolta marraskuussa. Olin lähellä autoa ja pääsin pois itse  mutta jos olisin ollut kaukana vaikka kulkemassa palstalle tai palstalta, ja pudonnut samankokoisen kallion taakse, mihin putosin, puhelimen kantavuus oli siellä muutoinkin huono. Niin kuinka pimeässä musta möykkyni olisi löytynyt, jos valojen kanssa koitettu etsiä. Jälkeenpäin sitä tässä miettinyt, koska siinäkään sadeasussa ei ollut heijastimia, missä silloin työskentelin.

    A.Jalkanen

    Pitäsikö metsätyöntekijöiden selviytymispakkaukseen laittaa ladattava valonheitin ja hätäraketti? Jos kännykkä ei toimi ja kukaan ei tiedä kadonneeksi, niin sitten on loukkaantunut hieman pulassa näidenkin kanssa.

    MIISU4F

    Juu.

    Meillä on systeemi, että kirjaudutaan aamulla työhön. 9 ja 1/2 tunnin kuluttua jos ei ole kuitannut työtä loppuneeksi, lähtee hälytys esihenkilölle ja turvafirmalle. Jotka näkee viimeisimmän sijainnin, jonka perään sitten lähteä. Soittavat myös perään jne.

    Toisaalta, jos on kuitannut itsensä ulos, ja jatkaakin päivää ylitöinä, niin sama 9 1/2 tuntia menee, ennen kuin joku *kaipaisi* jos ei ole taas kuitannut. On se pitkä aika.

    Niin, jos vahinko tapahtuu ei ne heijastimet siihen tai työn tekemiseen vaikuta tai auta. Löytämiseen vain.

    Tehdastyössä heijastimet on tietynmallisesti ympäri kehoa, jos tippuu pimeään tms valot menee pois, niin pelastava yksikkö näkee lampun valolla, missä asennossa mahd. loukkaantunut on. Kai se sama pätee metsätyöntekijäänkin, miten se makaa siellä jos es raaja vääntynyt, onko mikä pää alaspäin ym.

    Jätkäähän ei ole koskaan kiinnostanutkaan metsätyöntekijän läpikotaiset  turvallisuusseikat, vaan pelkkä, miten sitä työtä tehdään.

    Jätkä

    Jätkää on työsuojelu kiinnostanut enemmän kuin montaa muuta täälläkään. Vuosikymmenen ajan oli Jätkä työsuuojeluvaltuutettuna työpaikassa, jossa oli työntekijöitä yli 160 ja ne kaikki kuuluivat Jätkälle.

    On lähdetty työmenetelmistä ja työvälineistä. Ketjujarrut, turvaketjut, kypärät, viiltosuojat, saappaat, nostokoukut, sakset, mittanauhat, kaatovänkärit jne . Myös koulutus ja neuvonta metsureille ja työnjohdolle. Jätkälle oli varattuna yksi päivä / viikko keskiansion mukaan maksettuna.

    Myös oppilaitoksella, jossa ei ollut metsureita koskaan koulutettu, oli kovat perustelut tehtävä, että saatiin ”jalalle ” koko homma. Meillä oli oppilaissa paljonkin 16 vuotiaita mavereita, joille piti hankkia poikkeuslupa M-sahan käyttöön. R-sahalle ei ollut rajoituksia, kunhan turvavarustus oli lain mukainen.

    Siksi periaatteessa vastustan ylisuojelua, mutta esim turvavälit hakkuussa ja muussakin olivat täällä ennenkuulumattomia. Parikymmenmetrisessä puustossa kasvatushakkuussa ei hehtaarin alalle voi laittaa kahta MS – työtä tekevää enempää. Se tuntui opetusmetsän kenttäpäälliköstä liioitetulta, mutta eihän se ole, kun vähänkään ajattelee. Päivänvalossa oranssit ja punaiset kamppeet näkyvät ihan riittävästi ja ahkera työskentely terveellä ihmisellä tuottaa täällä hyvän tuloksen tähänkin aikaan vuodesta.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 244)