Keskustelut Metsänhoito Raivausajankohdan vaikutus hirvituhoihin

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 124)
  • Raivausajankohdan vaikutus hirvituhoihin

    Lause tuli jälleen mieleen ajaessani tutun männyntaimikon ohi , josta olen vuosien varrella kerännyt kymmeniä litroja puolukoita. Siis läpikotaisin tuttu paikka. Mielestäni se on ollut raivauksen tarpeessa jo pari vuotta vesakon ylitettyä silmien tason. Raivaus on tehty tänä kesänä vesakon kasvettua 2-2,5 metrin pituiseksi.

    Hyvä kun on raivattu ja parempi edes vähän myöhään, kun ei ollenkaan ….mutta….vesakon nitistämisen jälkeen taimikosta paljastui vähintäänkin lievä hirvituho. Vielä vuosi sitten hirvien vierailuista ei näkynyt merkkiäkään , vaikka paikka sijaitsee lähes hirvien perinteisen talvehtimisalueen ytimessä. Nyt näkyy!

    Edellä mainittu vahvistaa käsitystäni siitä ,että ei pelkästään raivauksella , vaan myös oikealla ajoituksella, on merkitystä esiintyviin hirvivahinkoihin. Pahimmillaan vuodenkin myöhästyminen eskaloi tilanteen. Tämä on käynyt ilmi jo aiemmin yhtiön toteuttamissa raivauksissa ,joissa hieman eri-ikäisiä taimikoita raivaillaan alueella samaan aikaan työteknisistä syistä. Selkeimmän kuvan saa ,kun vertailukohdat ovat vierekkäin .  Vanhempana raivattu taimikko (vuosi tai kaksi) saattaa kärsiä hirvien vierailusta , mutta nuoremmassa ajallaan raivatussa taimikossa einäy merkkejä hirvistä ennen eikä jälkeen raivauksen. Myöhemmin raivattuun taimikkoon hirvet palaavat vielä jatkossakin.

    Onko muilla vastaavia kokemuksia? Jos on, vahvistuu ajatus ,että oikein ajoitetulla varhaisperkauksella voidaan vähentää hirvituhoja sen lisäksi , että taimet varttuvat nopeammin.

  • A.Jalkanen

    Vielä jäi epäselväksi tämä: voiko ja kannattaako kuusella viivästyttää varhaishoitoa vesomisen estämiseksi vai tehdäänkö suositusten mukaan?

    Gla

    Itse olen kokeillut sillä tavalla, että jätin ylitiheän kuusikon liian tiheäksi ajatuksena tuottaa varjostusta vesomisen estämiseksi. Tuloksena oli aivan liian työläs kuusikon toinen harvennuskierros. Vaikutusta vesomiseen en osaa sanoa, kun koko kuvio meni samalla tavalla. Pajua yms. vesakkoa oli, mutta oliko vähemmän kuin kerralla harvennettuna olisi ollut, en siis tiedä. Tuota menetelmää en uudestaan aio toteuttaa, mieluummin raivaan lehtipuustoa kuin kuusia.

     

     

    Makarov

    Tuossa nyt muuan päivän raivannut edellisen omistajan kylvettyä suorastaan erinomaista männyntaimikkoa. Ostin palstan 2018 ja edellinen omistaja oli teettänyt varhaisperkkauksen kyseiselle 14ha kuviolle. Jotenkin ostan tuon AR:n tiheyden vaikutuksen hirvituhoihin varsinkin kun kuvio on perattu eikä siellä ole juurikaan koivua kun jonkin verran männyn alla. Runkolukua on reippaasti ja jos en itse raivaisi sitä niin teettäsin energiapuu hakkuun koska raivaus maksaisi sen verran paljon. Hirvituhoja ei käytännössä ole ollenkaan, arvelen syyksi tiheyden ja varhaisperkkauksen jolloin lehtipuu on poistettu niin hirvillä on viety moti mennä taimikkoon. Eli ei mäntyä  liian aikaisin tarvi tavoite tiheyteen raivata vaan nytkin vaikka runkolukua on niin valtapuut ovat erottuneet mitä nyt välillä joutuu isompia rontteja kierteleen raivaus-sahalla.

    Semmonen huomio vielä että aloitin raivuun keväällä mutta kuvio jäi kesken kelien lämmetessä. Muokkaus on tähän asti ollut ojitusmätästys mutta nyt viimeiselle parille hehtaarille muuttui laikutukseksi niin on kasvussa iso ero ojitusmätästyksen hyväksi. Mietiskelin ojia lopun ssrkojen väleihin että saisi happea maahan ja veden virtaamaan

    Makarov

    Kuusella en näe mitään syytä raivauksia pantata. Jos lehtipuun latvat rupeaa saavuttamaan  kuusen latvat niin ehdottomasti kannattaa raivata ennen kun pituus kasvuun vaikuttaa. Tietyillä rehevillä mailla joutuu joskus useammin raivaamaan mutta onhan kuusen kasvu erinomaista kun se pääsee vapaana kasvamaan.

    Visakallo

    Asia on juuri näin kuten Makarov totesi. Tarpeen mukaanhan ne raivaukset on tehtävä etenkin silloin kun omista metsistä on kysymys. Ei kannata liikaa tuijotella kalenteria eikä laskea raivauskertoja. Joskus voi reheväkin maapohja yllättää, kuten kävi tuolla toisessa ketjussa kertomassani 12 mottia vuodessa kasvaneesta, 34 vuotiaasta kuusikosta. Siellä kun ei tarvinnut käydä raivaussahan kanssa kuin 1,5 kertaa! Varhaisperkaus 4 vuotta istutuksesta, ja toisella kerralla vain ojanlaitojen raivaus. Kuusten kasvu oli sen verran voimakasta, ettei lehtipuille jäänyt sen jälkeen enää elintilaa.

    suorittava porras

    Tässä kohtaa olen Visan kansssa täsmälleen samaa mieltä. Kuusikkoa ei välttämättä tarvitse raivata sitä kahtakaan kertaa , kun ollaan ajoissa liikkeellä ja ,että tarve ratkaisee  raivauskertojen määrän. Vaikeuskertoin saadaan kyllä kasvamaan ,jos venyttämällä toimenpideaikataulua kuvitellaan , että selvitään vähemmällä työllä.

    Melkein hävettää kertoa , että aikoinaan omistamissani kuusentaimikoissa tuo 1 1/2 kertaa raivausta riitti tyrehdyttämään vesakon . Kyseessä oli rehevä maapohja. Muutama vuosi viimeisen käsittelyn jälkeen ei varttuvassa kuusikossa kasvanut piipan piippaa ylimääräistä lehtipuuta eikä kasva nytkään. Tämä siitä huolimatta , että taimet istutettiin aukkoon tuohon aikaan vuotta myöhemmin  nykyiseen verrattuna ja aukot äestettiin.

    140ärrä

    Edellisiin vertailukohdaksi, itse ostin tilan, jossa oli rehevälle maalle hakattu aukko vajaat seitsemän vuotta aiemmin, ja jätetty istuttamatta, oman onnensa nojaan. Raivaaminen on tullut hyvinkin tutuksi sen kanssa, mutta nyt alkaa olla voiton puolella. Syksyllä alas otettu vatukko kasvaa kesässä miehen mittaiseksi jne. Toisaalta vatukko on osaltaan pitänyt lehtipuuta kurissa, mutta kyllä tuossa on hyvä esimerkki siitä, miksi kannattaa istuttaa ajoissa. Olisi hyvä metsänalku siinä nyt, viime kesänä pisin kuusen vuosikasvu oli 105cm, ja vielä luonnontaimella.

    Rukopiikki

    Ei sole paljon jos hirvi pikku männyntaimia tai risuja elääkseen syö, kun tällä ihmislajilla pitää ”syödä” nurin kokonaisia tukkimetsiä ja joskus vielä kannotkin. Hirvet on ollu täällä aina.

    Nostokoukku

    En ole koskaan nähnyt hirvien kaluamia järeitä havupuita, vaikka olen elämäni melkein metsässä asunut. Silokuorisia nuoria haapoja kylläkin. En kiellä, etteikö niin voisi olla. Täällä päin taitaa vain olla hivenaineet tasapainossa.

    Perko

    ” viime kesänä pisin kuusen vuosikasvu oli 105cm, ja vielä luonnontaimella.” Hyvin  on paikallinen perimä hoitunut.  Missä , ja kenellä on ollut kaikkein paras kasvu ?

     

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 124)