Keskustelut Metsänhoito Raivausajankohdan vaikutus hirvituhoihin

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 124)
  • Raivausajankohdan vaikutus hirvituhoihin

    Lause tuli jälleen mieleen ajaessani tutun männyntaimikon ohi , josta olen vuosien varrella kerännyt kymmeniä litroja puolukoita. Siis läpikotaisin tuttu paikka. Mielestäni se on ollut raivauksen tarpeessa jo pari vuotta vesakon ylitettyä silmien tason. Raivaus on tehty tänä kesänä vesakon kasvettua 2-2,5 metrin pituiseksi.

    Hyvä kun on raivattu ja parempi edes vähän myöhään, kun ei ollenkaan ….mutta….vesakon nitistämisen jälkeen taimikosta paljastui vähintäänkin lievä hirvituho. Vielä vuosi sitten hirvien vierailuista ei näkynyt merkkiäkään , vaikka paikka sijaitsee lähes hirvien perinteisen talvehtimisalueen ytimessä. Nyt näkyy!

    Edellä mainittu vahvistaa käsitystäni siitä ,että ei pelkästään raivauksella , vaan myös oikealla ajoituksella, on merkitystä esiintyviin hirvivahinkoihin. Pahimmillaan vuodenkin myöhästyminen eskaloi tilanteen. Tämä on käynyt ilmi jo aiemmin yhtiön toteuttamissa raivauksissa ,joissa hieman eri-ikäisiä taimikoita raivaillaan alueella samaan aikaan työteknisistä syistä. Selkeimmän kuvan saa ,kun vertailukohdat ovat vierekkäin .  Vanhempana raivattu taimikko (vuosi tai kaksi) saattaa kärsiä hirvien vierailusta , mutta nuoremmassa ajallaan raivatussa taimikossa einäy merkkejä hirvistä ennen eikä jälkeen raivauksen. Myöhemmin raivattuun taimikkoon hirvet palaavat vielä jatkossakin.

    Onko muilla vastaavia kokemuksia? Jos on, vahvistuu ajatus ,että oikein ajoitetulla varhaisperkauksella voidaan vähentää hirvituhoja sen lisäksi , että taimet varttuvat nopeammin.

  • Tolopainen Tolopainen

    Menepäs Nostokoukku johonkin harvennusta odottavaan kuusimetsään ja kiertele puita Taatusti löytyy hehtaarilta kymmenen runkoa, joita hirvet ovat kalunneet. Pitää mennä runkojen viereen, jotta jäljet näkyy. Ne näkyy silmillä, eipä juuri muulla.

    arto arto

    Nyt raivailen kantatien likellä kuusikkoa joka joskus varhais perkattu valtavasti pihlajaa, paljon hirvenjälkiä. eipä ne ole koskeneet yhteenkään kuuseen. pituutta 6 m. Tiellä kova liikenne tänäänkin aamuna kuului autojen äänimerkkiääniä kaikkosi hirvet  tien yli.

    Puu Hastelija

    Kokoluokassa pikkutukki- 2 tukin puut, oikein nätit, joissa oksat karsiutuneita. Näissä kuusissa ollut hirven kaluamia. Ei ne mitään kuusi taimikkoa järsi.

    Nostokoukku

    Tolopainen. Kiertelin erikokoisia kuusikoita ja männiköitä ammatikseni yli 40 vuotta ja melkein kaiken vapaa-aikani. En vain ole nähnyt, silmälasitkin uusittiin tuona aikana useaan kertaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Systemaattista järsimistä ja laajempia tuhoja en minäkään ole todennut kuusikoissa ,vaikka olen käditellyt 35 vuoden aikana suurimmaksi osaksi kuusikoita. Uroshirvi on jossakin hionut sarviaan naarmuttaen puun tai pari. Paikat ,joissa näkyy merkkejä hammastelusta , mahtuvat yhden käden sormiin. Muutama naarmuttunut runko ,jotka voi jättää hyvin säästöpuiksi ja muutama niiden ympäriltä lisäksi. Pelkästään hirven vaurioittamista puista ei olisi saanut edes täysimääräistä säästöpuuryhmää  .

    Tolopainen Tolopainen

    Ei niitä jälkiä näe moton kopista, mutta selvästi näkyy, kun tekee harvennuksen kyykkymotolla ja voi poistaa vahingoittuneet rungot. Ihmeellistä että säästöpuista puhutaan ikäänkuin niihin puiden omistajalla ei olisi mitään sanomista.

    suorittava porras suorittava porras

    Sertifikaatin edellyttämät säästöpuut tulee löytää pallstalta ja merkitä karttaohjelmaan. Pientä laadunalenemaa sisältävät rungot kelpaavat tarkoituksern mainiosti eikä siihen pitäisi olla kenelläkään mitään sanomista.

    ….moton kopista käsin  pienetkin viat puun rungossa erottuvat jo kaukaa. Ja pitähän se vika kuusen rungossa erottaa ,että voi siirtää naarmuuntunen pöllin mäntykuiduksi. Kuusena se on raakki. Säästöpuilla ei ole laaturajoitteita.

    Visakallo Visakallo

    Täälläpäin hirvet ovat kalunneet parhaassa kasvussa olevia, tukikokoisia ”punakuorisia” kuusia, ei siis kuitupuun kokoisia, eikä päätehakkuuiässä olevia kovempikuorisia tyviä. Olen tullut siihen tulokseen, että makea nila kiinnostaa niitä. Tutkijat saattavat tietää asian syvällisemmin. Yleensä näitä näljättyjä puita on 5-10 kpl ryhmä. Kaluamisen jälkiä on eri korkeudella, joten olettaisin emän ja vasan olleen asialla. Itse teosta en ole vielä hirviä tavannut, mutta tuoreita jälkiä on maassa ollut. Nuolukiveltä on johtanut polku ko. paikoille.

    Nostokoukku

    Ehkäpä salaisuus piileekin osaltani siinä. Nämä ovat karuja vedenjakajaseutuja, ”punakuorisia” hyvin kasvavia kuusikoita ei täällä ole nuorissa eikä keski-ikäisissä kuusikoissa. On vain väkisin viljeltyjä kitukasvuisia nuoria kuusikoita. Päätehakkuuikäisiä kuusikoita ei ole enää vuosikymmeneen ollut.

    Makarov

    Lehtomaisilla mailla itellä on nuo kuusen syönnit. Veikkaan että rekallinen vois aika liki olla jos keräilis nuo pois. Eilen näin huoltsikalla kyseisen alueen yhtä hirvimiestä. Olivat lauantaina viimeiset ampuneet ja meinasi että kyllä jäi elukkaa, kertonee että tuhoja on tiedossa. Lentolaskenta olisi ainoa oikea Keino kanta selvittää kun metsästäjien arvio on käytännössä aina päin peetä.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 124)