Keskustelut Metsänhoito Raivaus ja kannonpituus

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 304)
  • Raivaus ja kannonpituus

    Miten pitkään kantoon palstan ammattiraivaajat katkaisevat lehtipuut ja pajut? Onko siis lehtipuiden ja pajujen raivauksessa vesominen vähäisempää, jos raivaa pidempään kantoon? Tarkoitan taimikon perkausta tai harvennusta, en ennakkoraivaustilannetta. Kyllähän se pidempi kanto varmaan päästään kuivaa eri tavalla kuin ihan maanrajasta katkaistu, mutta onko tällä oikeasti käytännön merkitystä?

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Niinku Berza kirjoitti niin 5cm kannot ja varsinkin pitkään kantoon talvella tehdyt kuolevat. Tiheällä aikataululla harvoin päästään 2 kerralla, että rehevällä maalla puhutaan silloin 3-4 kerrasta kun raivataan jatkuvasti niitä sormenpaksuisia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metka-tukiehdothan muuttuivat juuri niin että taimikonhoitoon pääsee jo 5 vuoden kuluttua varhaisperkauksesta. Todella rehevällä pohjalla tarvitaan kolme raivauskertaa – ainakin jos istutus on tehty harvana, kuten tulee tehdä jos halutaan lyhentää kiertoaikaa. Lehtikuusi ja koivu eritoten kannattaa perustaa harvoina. Kuusellakin metsänhoidon suosituksissa näkyy jo alarajana 1500 tainta. Luonnonsiemen täydentää loput.

    arto arto

    Minulla paksuin poistuma ollut tänä vuonna 4.5cm 48 tuhatta ha. Eli ei tartte sahata 2 tai puolen.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ei ole mitään järkeä todella rehevässä kasvattaa harvassa vaan lisätä koivun ja männyn osuus 25% ja harventaa aikasemmin. Todella rehevä kasvaa todella paljon kuutioita 2000 tiheydessä ja harventamaan pääsee nyt aikaisemmin kuin ennen kun ei tarvitse tehdä samalla tavalla kompromissia kasvun ja kannattavuuden kanssa.

    Kuusi nimenomaan hyötyy siitä isosta hakkutähdebiomassasta pintajuurilla sekä lahoavat kannot maan alla kuohkeuttaa ja antaa reittejä kuusen juurille.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Toisaalta todella rehevä kuusikko sulkeutuu nopeasti mikä vähentää hoitotarvetta. 2000 tiheydessä menee helposti latvukset pilalle jos ei ole ajoissa harventamassa. No lehtipuuosuus vähentää kyllä tätä riskiä eli tiheys olisi siinäkin tapauksessa se 1500 istutettua kuusta plus luonnontaimia 500 (mäntyä ja/tai koivua). Tässä on se etu että kuusi ehtii karkuun siementaimilta.

    suorittava porras suorittava porras

    Tuo runsaan kaadetun biomassan tuoma ”hyöty” ei välttämättä tarkoita sitä , että se toimii ravintolisänä. Hyöty koituu siitä ,että maaperässä olevat ravinteet tulevat paremmin käyttöön kasvatettavien taimien hyväksi, kun kilpaileva kasvusto on poistettu. Kasvua ei kannata jarruttaa jättämällä raivauksia myöhempään ajankohtaan.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Siellä missä minä olen kaatanut biomassaa on tapahtunut näitä asioita, että 5 centtiset ja yli kannot ovat kuolleet, kannot ja biomassa on antanut valtavan buustin kasvulle. Toisinkuin sormenkokoisten raivaaminen on tehnyt sen, että todellakin joutuu AJ:n tavoin raivaamaan 3 kertaa kun se kantojen kuoleminen alkaa vasta 5 centistä, muuten ne vesoo jatkuvasti. Jatkuvasti vesovassa rehevässä metsässä ravinteet kiertää vesovissa puissa kun toisaalla isommat rungot ja kuolevat kannot ovat ruokkineet kuusten kasvua. Tästä minulla kyllä on todisteen metsään.fi luvutkin että ei ole pelkän silmän varais ja kokemustiedon varassa.

    Koivu ja mänty antavat jo melko nopeaan Suomessa matalalta paistavan auringon paistaa kuusille niin kuusi ei menetä 2000 tiheydessä alimpia neulasia niin herkästi kuin jos metsä muodostuisi pelkästään  kuusista.

    Meillä on 400m3/50 vuotta metsiä, josta on ensin keräilty polttopuita, on typerää kuvitella, että kuusikon tulevaisuus ratkaistaisiin ensimmäiseen 10 vuoteen ja varsinkin kun kuusi on ”raadonsyöjä” eli käy kuolleella biomassalla.

    käpysonni käpysonni

    Varhaisperkauksesta vuoden kuluttua reppuruisku selkään, tankkiin Rounduppia ja kun ruiskuttaa ne pienet vesan alut, niin ei tarvi tulevaisuudessa   varsinaista taimikon raivausta tehdä lainkaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Joo tuo voi olla ihan hyvä neuvo että odotetaan 5 senttiin ja jätetään pitkä kanto. Omassa tapauksessani raivaustarvetta selitti paitsi omt-pohja myös viljelty puulaji joka oli lehtikuusi.

    Jalmari Kolu

    Itselleni on opetettu että kanto saa olla niin pitkä että siinä voi vielä raivurin kanssa liikkua. Eli nilkasta puolisääreen. Nopea sahata ja vesominen vähäisintä. Ja vielä kun saa terän siihen kuntoon että kannon katkaisupinta on mahdollisimman rikkonainen kannon kuivuminen ja sitä kautta vesominen on vähäisempää. Eli terässä on oltava kehänopeutta ja riittävä haritus. Myös hammasluvulla on asiaan vaikutusta.

    Ja tästäkin aiheesta on väännetty jo kymmeniä kertoja..

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 304)