Keskustelut Metsänhoito Raivaus ja kannonpituus

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 304)
  • Raivaus ja kannonpituus

    Miten pitkään kantoon palstan ammattiraivaajat katkaisevat lehtipuut ja pajut? Onko siis lehtipuiden ja pajujen raivauksessa vesominen vähäisempää, jos raivaa pidempään kantoon? Tarkoitan taimikon perkausta tai harvennusta, en ennakkoraivaustilannetta. Kyllähän se pidempi kanto varmaan päästään kuivaa eri tavalla kuin ihan maanrajasta katkaistu, mutta onko tällä oikeasti käytännön merkitystä?

  • Tolopainen Tolopainen

    Saattaapi ammatti mies menettää 20% vuosi ansioistaan, kun ei osaa viritellä sahaasa työ kuntoon, pieni terä ja sektorin suoja ei oikein vakuuta. Että olisi kyse tehokkaasta toiminnasta. En lähtisi metsään askartelemaan kun kyse on ansiotoiminnasta, tosin myhityksen hommissa ei saa tehdä liian tehokkaasti töitä, joutuu pakko lomille, toiset painostaa, pitää pysyä ruodussa.

    Fysiikan lait on lahjomattomia liike-energia on 1/2mv2. Kun kehänopeus kasvaa myös leikkuunopeus kasvaa ja massaakin isommassa terässä on enemmän.

    Izuzuuppinen Izuzuuppinen

    225 mm terän kehänopeus on 12,5% suurempi kuin 200 mm terän. Jos saha jaksaa pyörittää terää samalla nopeudella koko leikkuun ajan, niin sahaus on siis tämän verran nopeampaa. Lisäksi jos sahan ohjaimissa oleva metsähenkilö liikehtii risukossa nopeammin eli hyödyntää aikavoiton, säästyy aikaa vastaavasti.

    Toki, mikäli tarinan metsänkunnostajan kunto ei vastaa 225mm terän leikkuutehoa ja jalat liikkuvat yhtä jäntevästi kuin märät nuudelit, ei 225mm terästä ole hyötyä.

    Itselläni on -490:ssa 225mm terä, mutta ukkelin toiminta alkaa hyytyä neljännen tankin jälkeen.

    Suurin tehokkuustekijä taitaa kuitenkin olla terän leikkaavuus eli terävyys. Terä on hyvä teroittaa ainakin joka toisen tankillisen jälkeen paitsi jos tavoittelee mahdollisimman pitkää leikkuuaikaa ja savuntäytteistä tunnelmaa.

     

    mehtäukko

    Kyllä 225mm terä on lyömätön riskissä sahassa esim.Huskin 555:ssa. Risuryhmät pyyhkiytyvät vaivatta ja kookkaatkin puut kellistyvät haluttuun suuntaan,- ilman käryä.

    Tolopainen Tolopainen

    Nopeusero kasvaa, kun yhdellä pyyhkäisyllä kaatuu paksumpi runko. Homma hidastuu  aika paljon kun pitää sahata rungon molemmilta puolin ja nykkiä terää saumasta irti. Kun raivausväli on varhaisperkauksesta taimikon hoitoon 10v lehtipuiden tyvet on jo lähes 10cm paksuja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eikö taimikonhoito ole jo myöhässä jos pitää kaataa 10 sentin runkoja?

    Metsuri motokuski

    Silloin kun työkseni  raivasin niin kaikissa sahoissa oli 225 terät. Oli se sen verran parempi kaikin puolin. Kotitarve sahurilla sillä ei ole merkitystä tietenkään kun tuotosvaatimukset ovat pienemmät.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Puhutaan silloin myös hitausmomentista.

    Tolopainen Tolopainen

    AJ kuusentaimikossa tehdään vain kaksi raivausta, varhaisperkauksen jälkeen 10v kuluttua poistetaan ylimääräiset lehtipuut, jotka ovat rinnan korkeudelta n.6cm. puu paksunee tyveä kohden.

    Husq165R

    On tavallista joutua raivaamaan paksuudeltaan 10 cm, esim. koivuja. Sen tietää jokainen, joka on raivausta tehnyt.

    On eri asia mennä raivaamaan kustannustehokkaasti silloin kun tarve on ja se on järkevää raivauskertojen minimoimiseksi. Toki huomioiden työn mielekkyyden.

    Erikseen on sitten 1-2 vuoden välein sormen paksuisten hinkkaajat. Jos tavoite on bensan kulutuksen lisääminen (ja sillä brassailu), niin käyhän se sekin. Järkevyydestä voi sitten perustellusti olla montaa mieltä. Olkoon sitten vaikka eliitin edustaja kyseessä.

    suorittava porras suorittava porras

    Raivauksen voi toteuttaa tiheämmälläkin aikataululla. Tuolloin ei tarvitse riehua paksujen runkojen kanssa. Kymmenen vuoden sisällä istutuksesta molemmat raivaukset on parempi vaihtoehto. Saadaan kasvatettaville puille tilaa kehittyä myös juuristonsa osalta ja kuusivoittoisissa raivauksissa mahdollisimman vähän tartuntapintaa maannousemalle raivauskantojen läpimitan ollessa pienempi.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 304)