Keskustelut Metsänhoito Raivaus ja kannonpituus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 304)
  • Raivaus ja kannonpituus

    Miten pitkään kantoon palstan ammattiraivaajat katkaisevat lehtipuut ja pajut? Onko siis lehtipuiden ja pajujen raivauksessa vesominen vähäisempää, jos raivaa pidempään kantoon? Tarkoitan taimikon perkausta tai harvennusta, en ennakkoraivaustilannetta. Kyllähän se pidempi kanto varmaan päästään kuivaa eri tavalla kuin ihan maanrajasta katkaistu, mutta onko tällä oikeasti käytännön merkitystä?

  • Tolopainen Tolopainen

    Kannot pitkiksi ja työpäivä lyhyeksi. Ei kuusikossa lehtipuut pahemmin enää veso, kun jäävät varjoon, varhaisperkkuun jälkeen yksi raivauskertaa riittää. Sehän on aivan sama millä ne vesat katkoo, raivurilla käy nopeimmin. Iso terä ilman sektorisuojaa, ei tarvitse nykkiä risuja teränsuojan välistä jatkuvasti ja menee helposti poikki vähän paksumpikin runko.

    Visakallo Visakallo

    Tolopaisen kannattaisi kyllä tarkistaa sen sektorisuojan kunto ja laittaa se takaisin paikoilleen. Jos kierroksia on riittävästi, terä kunnossa sekä ja sektorisuojan kantti on terävä ja välys oikea, ei silloin risut juuri mene terän väliin.

    jees h-valta

    Tolopan käsitykset suorastaan hengen-ja terveyden vaarantavia. Ensinkin kokemus minulla pienten kuusenkantojen vesomisesta aivan päinvastainen. Jos kuusen kantoon jää yksikin tuore oksa se jatkaa kasvuaan siitä kautta eikä kaadu eikä katkea mihinkään iteltään. Toki musta laho on sisäytimessä mutta kova silti. Ja kuten Visa jo edellä tuosta sektorisuojasta mainitsi olen kyllä sitä mieltä ettei Toloppa hallitse raivausta ollenkaan jos jatkuvasti jotain jumittelee suojan ja terän väliin. Mutta oman terveytensä kyllä osaa näköjään vaarantaa tosi kahelisti.

    Nostokoukku

    Visan kanssa samaa mieltä. Jos jatkuvasti joutuu suojan välistä risuja nykimään, on vikaa sahassa tai sahurissa. Usein molemmissa.

    Tolopainen Tolopainen

    Katsokaa YouTubesta kun ammattilainen raivaa ja opettaa teränviilausta, ei käytä sektorin suojaa, koska sitä ei tarvi mihinkään. Terä ei mene kappaleiksi, sehän on pehmeää peltiä. Pelkäätte aivan turhaan. Video Sami Hytönen. Jesse tai Visa ei pääse lähellekään tuon kaverin työskentely nopeutta.

    Jesse tietenkin vääristelee asiat, kyse oli lehtipuun poistosta kuusentaimikosta silloin ei jää kuusenkantoja.

    Nostokoukku

    En jaksa uskoa, että suoja on valmistajan toimesta sahurin kiusaksi laitettu. Monen urakanantajan, ainakin näiden virallisesti kilpailuttavien, työmaalta tulee lähtö, jos se ei ole paikallaan. Mutta voihan se olla oikein, en vain ole koskaan kokeillut. Juutubista löytyy tietenkin ehdoton maailman totuus joka asiaan.

    jees h-valta

    Ahaa, siis luontaista kuusta ei synny kuusien istutustaimikkoon? Mielestäni olen kyllä yleensä törmännyt hyvinkin tiheisiin kuusitaimiryppäisiin harvennuksilla. Oli sitten istutettu tahi ei.  Mutta jos on istutettu liian karuun kuuset saattaa olla ettei sieltä paljon raivailla mitäänkään.

    Tolopainen Tolopainen

    Katso miten ammattilaiset sahaa. Omassa metsässä voi toimia miten parhaaksi näkee, voi jättää vaikka terän pois kokonaan, jos siltä tuntuu.

    Tolopainen Tolopainen

    Kuusentaimikkoon tulee meillä päin luontaisesti mäntyä, mistä sinne niitä kuusentaimia tulisi, jos ei ole isoja kuusia lähelöä tuottamassa siemeniä.

    konkeloon kaataja

    Jospa Tolopainen katselisit myös Sami Hytösen tuoreempia videoita, huomaisit että on nykyään siirtynyt pääosin käyttämään sektorisuojaa.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 304)