Keskustelut Puukauppa Raakista

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 69)
  • Raakista

    Yhdessä pienessä Pölkyn päätehakkuu-kaupassa oli firman moton tekemien tukkien raakkiprosentti lähes 5.Nämä raakit oli vähennetty myyjän tilistä eli niistä tukeista maksettiin kuidun hinta.
    Onko tämä käytäntö yleinen muidenkin firmojen puukaupassa?

  • Visakallo

    Hankintakaupoissa tuo viiden prosentin miinustus on ollut yleisessä käytössä niin kauan kuin minä muistan.
    Pytykaupoissa se on kyllä harvinaisempi.

    Timppa

    Joskus on sattunut, että ajokoneen kuski on huomannut jonkun laatuvian tukissa ja se on mittaustodistuksessa muutettu kuiduksi ja löytyy sitten kuitupinosta. Mielestäni selvä periaate on, ettei poisajettuja puita voi laatuluokitella uudelleen tuotantolaitoksella.

    Pölkyllä taitaa olla sellainen markkina-asema, että voivat tuollaista tehdä. Myyjällä on tietysti mahdollisuus purnata, mutta seuraavalla kertaa saattaa olla vaikeaa saada kunnon hintaa, jos saa yleensä tarjouksen.

    Rane

    Joo,aikaisemmin on tilitetty moton mittausten perusteella joten oli uutta.
    Outoa oli myös että kävin katsomassa jälkeä ja se näytti ammattimiehen tekemältä.Sitä parimetristä pökälettä oli kuitupinossa joten kuljettaja oli katkonut viat pois.Puustokin oli tosi sutjakkaa mäntymetsää joten lähes 5% raakkia ei vaikuta todenmukaiselta.
    Ainakaan yhtään sahauskelvotonta pölkkyä en nähnyt.
    Jos harrastaisi salaliittoteorioita niin voisi kuvitella että Pölkky on keksinyt miten ostetaan 5% tukkisumasta kuidun hinnalla.

    oksapuu

    No ei, jos oli pystykauppa…

    Kannattaa lukea tarkasti se kauppakirjan ”pienelläpainettu” teksti.

    Hmm… Oliko muuten firmojen välisiä vaihtopuita, noissa on kovat laatuvaatimukset?

    metsä-masa

    Pölkyn kauppasopimuksessa taitaa olla tehdasmittaus lähes aina ilmotettu mittaustavaksi, myös pystykaupassa.

    Myyjälle tehdasmittauksesta luovutusmittana voi seurata myös loppumaksun viipymisiä, silloin kun talvi alkaa olla lopuillaan ja tiestö rajoitta kuljetuksia.

    Jos mittaustapa on valinnainen kannattaa valita luovutusmitaksi motomittaus, siihen ei tule muutoksia esim. raakkivähennyksiä eikä
    lajisiirtymiä ja lopputilitys tulee kuukauden sisällä.

    oksapuu

    Jahas…

    Eipä vielä ole tullut vastaan kauppaa jossa pystykauppapuut on menneet tehdasmitalla päätehakkuussa…

    Kaipa tuokin on mahdollista, tehdasmitalla metsään jääneet kalikat ja raakkitukit menee tietysti myyjän piikkiin…

    Korpituvan Taneli

    Silloin kun Enso eksyi tänne niin sattui hakkuussa sellainen tapaus, että Motomies oli tehnyt muutaman oikein selkeän raakkitukin ja ajomies oli ne erotellut pois tukkikasasta kuitukasan viereen, johon ne sitten myöhemmin nostettiin. Sain kuitenkin niistäkin tukin hinnan. Ostomies vain totesi että mittaustapana kun on motomitta, niin motolistaa sitten myös noudatetaan. Minä olisin kyllä suostunut niiden raakkaamiseen jälkikäteenkin, ne kun olivat sellaisia ettei niistä katkaisukohtaa muuttelemallakaan olisi saanut minkäänlaista tukkipölliä.
    Raakkiprosenttina tehdasmitassa tuo 5% tuntuu kovin kohtuulliselta. Olen nimittäin muutamalta ostomieheltä kuullut toteutuneita raakkiprosentteja eri motokuskeilta.
    Ainakin meilläpäin kun Sellufirmoilla ja Biowatilla ei ole omia sahoja lähellä, niin niiden ostomiehet ovat joskus olleet vähän ongelmissa kun pikkusaha on raakannut kovallakin kädellä tukkeja tehdasmitassa. Tietääkseni Myyjän tiliin ei silti ole koskettu, kun kerran on motomitta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Burl

    Kuulostaa epäilyttävältä. Omalle kohdalle ei ole sattunut, enkä soisi moisen käytännön yleistyvän. Tuskin kuitenkaan sellutehtaalle kuskatuista puista osan havaitaan täyttävän sahapuun kriteerit ja tehdään toisensuuntainen korjaus niiltä osin?!

    Tehdasmittaus on muutenkin mielestäni epäilyttävä mittausmenetelmä. Kuin möisit ”sian säkissä”, tai ostaisit lihapalan avoimella kaupalla. Maksu hoidettaisiin vasta, kun paisti on syöty. Ostaja saattaisi ilmoittaa, että sitkeää oli, näkyy hinnassa. Ja tässä vaiheessa kaupan kohteen todellista laatua on enää mahdotonta tarkastella.

    Olin kerran vierailulla sellutehtaan painomittausasemalla keskellä talvea. Mittaaja teki hommia samalla kun delegaatiollemme esitteli toimeaan. Kohta tuli paikalle pölliauto ja kaveri pohti ääneen, minkä verran tuossa nyt lunta on mukana tyyliin ”No oisko tuo nyt 20 %… toisaalta perävaunussa taitaa olla vähempi… Ehkä 15 %… mutta sillähän on nosturi mukana… no, laitetaan 25 % vähennystä…”. Hävisi luottamus tehdasmittaukseen.

    pihkatappi

    Olen joskus myynnyt tuonne koillismaan sahoille puita ja kyllä siellä tehdasmitassa raakattiin tukkeja. Muutoinkin olen kuullut että alueella puukaupassa on villiä meininkiä, tiedä sitten mitä tuo tarkoittaa.

    Jätkä

    Sellu – ja paperitehtaat tekevät nykyään mittauksen koneellisesti, eli kuormassa oleva lumi ja jää jäävät mitassa pois.
    Se on takuulla tarkempi mittaus kuin tienvarressa tehty ponomittaus.
    Raakkitukkia ei kannata tehdä juuri lainkaan, mutta jos ei isommassa erässä ole yhtään raakkia, on kuitupinoon mennyt tukkia.
    Tämä on varmaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 69)