Keskustelut Puukauppa Raakapuun tuonnin ja viennin logiikka

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)
  • Raakapuun tuonnin ja viennin logiikka

    Jos aikaisemmat käytännöt oudoksuttavat, nyt menetelmä alkaa mennä yli hilseen.

    Metsäteollisuushan on tuonut puuta pitkät ajat ja pitää sillä kotimaan hinnan ”kurissa”. Nyt MT:n jutun mukaan tämä kuristus on saanut Mh-yhdistysten länsirannikon viennin vauhtiinsa Ruotsiin,Saksaan ja Puolaan.

    Balttian tuontipuun hinta on puolitoistakertaistunut…EG:n kotimaan puunhankinnan ”negatiivisten haasteiden” vaikutus yksin heinä-elokuussa oli 10 milj,€ ja niinpä he kiikuttavat tuontipuuta Irlannista asti.

    Tuonnissa ja viennissä rojua hilataan ristiin valtavat tonnimäärät kun kuplan voisi puhkaista kitkauttamalla kotimaan (kuitu)puun hintatason sille kuuluvalle tasolleen. Tuleeko sellainen älynpalautuminen, jää nähtäväksi?

  • Jätkä

    Kaikki kunnia heille, jotka vievät puuta ulos. Kummastuttaa täsä tilanteessa se, että Metsäliitto itkee puupulaa ja kuitenkin sen ”Omistajat” joutuvat viemään puuta ulkomaille samaan aikaan kun sieltä tuodaan huippukallista puuta myös Metsäliiton teollisuudelle.

    Tässä on jotain sellaista, että tuntuu ihan kiusanteolta. Kuitenkin epäilen, että metsäteollisuus – Toimimalla tällä tavalla, toimii varsin lyhytnäköisesti. Siitä osoituksena on mielestäni nytkin häämöittävä puunhankintaketjujen kädestä suuhun taktiikka, jossa ei ole trimmattu puunhankintaketjuja siihen asentoon, missä ne voisivat olla.

    Suomessakin vetelehtii jopa koulutettuja metsäkoneen kuljettajia, joista kätevimmät ja pätevimmät ovat hakeutuneet muihin töihin, kun metsäala ei olekaan tarjonnut työtä ja toimeentuloa. Eivät he mene enää metsätöihin huonon palkkauksen ja työsuhteiden epävarmuuden takia.

     

    mehtäukko

    Se oli tosiaan pakon sanelema juttu alkaa viedä kun kysyntä kuitupuulla tökytteli joku vuosi sitten, ja hyvä niin. Mutta jotenkin tämä yhtälö kokonaisuutena on niin järjen vastaista.Valmiin tavaran ehkä jotenkin käsittäisi, mutta kun pinnat ja purut!

    Viittaus vetelehtimiseen on täyttä totta. Yksipuolinen voittojen maksimointi ja rukkastyön huutokaupat loppuun saakka vievät niin yrittäjien kuin  ja kuskien työmaut.

    Korpituvan Taneli

    Tämä on sitä vapaata markkinataloutta. Erinomainen asia että joku on alkanut etsiä puun ulosvienti reikiä. Määrät ovat varmaan nyt ja tulevaisuudessakin pieniä. Niillä on kuitenkin samantyyppinen vaikutus kuin teollisuuden harjoittamalla marginaalierien tuonnilla. Ainakin nämä vientikaupat osoittavat teollisuudelle ettei se voi pitää hintoja miten alhaalla tahansa, se saattaa aiheuttaa viennin kasvua sellaiseksi että sillä on jo merkitystä teollisuuden puun saatavuuteen.

    Vapaassa markkinataloudessa tapahtuu tälläistä ristikkäistä myyntiä jatkuvasti. Aikanaan kun olin merellä, lastasimme Saksan Bremenhavenista ja Belgian Seebrygestä kivihiiltä ja veimme sen Argentiinan Commore Divaraviaan. Hupaisaa oli että purkupaikka oli Argentiinan eteläosissa, siitä etelään päin on parin sadan kilometrin päässä yksi maailman rikkaimmista kivihiiliesiintymistä, jota myös siellä laajasti hyödynnetään.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Jätkän kommenttiin, ei mielestäni ole kyllä Metsä-Group (Metsäliitto) itkenyt nyt puupulaa vaan heidän julkaisussaan pääjohtaja kiitteli kuinka jäsenistö on myynyt puuta erittäin hyvin ja pulaa ei nyt ole. Äänekoski pyörii 90%:n teholla ja ei siis jarruja nyt eikä tuonnin tarvetta kait juuri ollenkaan muusta kuin hiukan koivua.

    Jätkä

    Toitteko  Taneli – paluulastina Argentiinasta hiilikuorman Suomeen? Sekin olisi täysin mahdollista varsinkin nykyaikana, kun täälläkin puutavara-autot ajavat täysin samanlaisilla kuormilla tasan ristiin. Vain metsäyhtiön nimi on eri.

    kitsas

    Ajattelevat, että jos sieltä ulkoa tuodaan vaikkapa 3% tarpeesta 30% kalliimmalla, niin se tekee hintaan luokkaa 1 % korotus kokonaishankintamenekkiin. Jos maksaisi 60% yli, niin kokonaisvaikutus luokkaa 2%.

    Jos maksaa vaikkapa 10% ”ylihintaa” koko kotimaan raaka-aineesta, niin ulkomaanvienti taitaisi tyrehtyä ja markkina pysyä kurissa. Tämä olisi selvästi kalliimpi vaihtoehto. Puhumattakaan siitä, että ”hyvään” hintaan oppineet metsänomistajat eivät lopputuotemarkkinan heiketessä haluaisi laskea hintaa.

    Jätkä

    Kitsaasti ajateltu.

    Korpituvan Taneli

    No, ei toki tuotu hiiltä paluulastina, vaan puutavaraa Brasiliasta Englantiin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Perassic Park

    Tuossa olisi kerrankin sisämaan MHY:illä tilaisuus näyttää tarpeellisuuttaan .

    -aktiivisesti avaamalla kuitupuulle myyntireittejä Ruotsiin.

    Visakallo

    MT:n mukaan tuontipuu on keväällä kallistunut rajusti. Koivukuitu on rajalla 42 euroa, ja mäntykuitu 58 euroa. Puuta on tuotu lähes miljoona mottia vuodessa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)