Keskustelut Tekniikka R-sahan tuplahammas?

  • Tämä aihe sisältää 50 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta sitten Nimetön toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 50)
  • R-sahan tuplahammas?

    Tämän viikon viikkovisa voisi olla seuraavanlainen: Mitä hyötyä ja miksi Strandin RS:n tuplahammas leikkaa /leikkaisi paremmin tai nopeammin kuin tavallinen hammas?

    Milestäni haritus tekee sen, ettei sisemmällä ’hampaalla’ ole mitään leikattavaa.

    Sen ymmärrän, että metallisorvissa 33 mm kovapalaterällä ( tietty malli) saa porattua kertalastulla 39 mm reijän.

  • Rane

    Ostin tuommoisen viime kesänä ja kyllä se leikkaa säpäkästi.Ilmeisesti purua mahtuu tuohon koloon enemmän eli sisempi hammas ei leikkaa mitään.

    arto

    Purun poisto sahaus urasta. Siinä sen nopeus. Kyseisen mallin voi tehdä itsekin jokaisesta terästä. On nopea ja hyvä. Itse teen ja käytän en sahaa normilla enää koskaan.

    Metsänmies

     

     

     

    Minäkin olen muutamia kertoja viilannut normaali terään tuon tuplahampaan. Mielestäni sillä ei ole suurta merkitystä. Kuten Jalapa   sanoo, varsinainen ulompi hammas leikkaa puuta, sisempi korkeintaan hampaiden väliin jäänyttä purua. Ei tuosta tuplahampaasta ole myöskään haittaa, mutta pidän sitä aivan turhana. Tärkeintä on, että pitää harituksen oikeana ja ne varsinaiset leikkaavat hampaat terävinä.

    Jätkä

    Ostakaa 6,3 millin viilat, käyttäkää niitä ja pitäkää haritus kunnossa ja hampaat terävänä.

    Harituksessa hampaan kärki käännetään oikeaan mittaan, jos väännetään koko hammas haritukseen, hankaa se puuhun ja kuluttaa voimaa. Hampaita voi olla kuin krokotoiililla, mutta niiden uskomaton leikkuuteho perustuu käyttäjän korvien välissä olevaan t….öön.

    oksapuu

    Oma kokemus ko. terästä on että alarivin teränokat tuppaa katkeilemaan, mistä lie johtuu? …

    Hyvä terä kyllä ja 6.3mm. viilalla olen välillä myös sitä alariviä pyyhkäissyt…

    Jalapa

    Tuplahammas saattaa katkaista lastun paremmin, muttei poikittaispuussa lastun katkaisussa /katkeamisessa ole ongelmaa.

    Mielestäni harituksessa tulee jättökulma, on sitten käännetty puoli hammasta tai puoli terää . Isolla harituksella terän keskilinjalle jää tavallaan kiekko, mutten usko, että ko. kiekko pysyy ehjänä. Ts. poistuu muun lastun mukana.

    Jätkä

    ”Tuplahammas ” markkeeraa isoissa pyöröterissä käytettävää lastunmurtajaa, joka on hampaan rintapinnan alaosassa oleva hyppyri, joka teoriassa rullaa lastun nätisti hampaan koloon. Jäisessä puussa sen on todettu vähentävän lastujen tarttumista sahauspintoihin (sanotaan, että terä laastaa, kun se litistää kuin rappauslaastin laudan kylkeen.) Aiheuttaa mittavirhettä saheen paksuuteen.

    Samoin tuo laasti sulaessaan täyttää joka paikan ja on haittana myös höylätellä, jossa pitäisi joka lauta koputella puhtaaksi puupölystä.

    Tuo tuplahammas on siis jäljitelmä lastunmurtajasta, ei sen kummempi.

    Nyt on pojat löytäneet Kiinalaiset raivurin terät. Ovat ohuita, kovia ( pitää olla timanttiviilat ja akkoporakoneet, mutta terä kestää kaksi tankillista melko hyvin terävänä.) Ostavat niitä isoissa satseissa, 2,5 € / kpl. Monet vaihtavat terää kahden tankillisen välein.

    Pihkakintas

    Strandin ärhäkkä purevuus mielestäni johtuu siitä, että terän etureuna on ikäänkuin edempänä, akseliin nähden. Ja selkä laskee takaosastaan jolloin seuraava hammas sahaa isommalla kärjellä.

    Tuplahampaan ainoa huomaamani ero on, kun useamman tuomen tai lepän ryhmää sahatessa terä ei juutu osittain sahattuun kiinni, vaan sen saa vedettyä heti ulos sahausraosta.

    Ihan opettelevalle raivaajalle sopii vakioterä mielestäni paremmin. Strandi potkii helpommin, voi tulla enemmän vaurioita. Mutta jos vähän on jo raivaushommasta jyvällä, ei muuta kannata enää ajatellakaan. Ihan eri teho.

    Oksapuu, voi olla karkaisuvika. Muutama on osunut kohdalle, jossa selkäosan viilaaminen lattaviilalla ei ole onnistunut ollenkaan muutamaan peräkkäiseen hampaaseen.

    oksapuu

    Toisin sanoen Jätkällä ei ole minkäänlaista kokemusta  aloituksessa mainitusta terästä…

    Juu tuota karkaisua itsekkin epäilen, pitänee ostaa seuraavaksi tilhin vastaava ja vertailla…

    husku550xp

    6,3mm viilaa ei valmisteta enää. Ennen sai uittokalustolta vielä mutta enää ei sieltäkään.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 50)