Keskustelut Puukauppa Pystykaupasta , ajamatta jääneet puut

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 72)
  • Pystykaupasta , ajamatta jääneet puut

    Merkitty: 

    Jos tehdään pystykauppa harvennushakkuusta ja puut on tienvarresta ajettu ja rahat tilille saatu. Niin lumien sulettua löytyy hakkuusta metsään jääneitä pöllejä/tukkeja. Onko nämä metsään unohtuneet puut myös metsänomistajalle maksettuja, vai jääneet tilityksen ulkopuolelle?

  • sikari

    Siinä on jäänyt molemmille vaivan palkka.?

    Portimo

    Jos puut on mitattu motomitalla, olet saa nut rahasi. Pidä puut hyvänäsi. Jos puut on mitattu tehdasmitalla, olet kärsinyt vahinkoa. Tee silloin reklamaatio ostajafirmalle ja kerro asian. Ostoasiamies kertoo ongelman korjuu-urakoitsijalle. Korjuu-urakoitsija maksaa sitten sinulle vahingonkorvauksen. Luultavati tässäkin asiassa saat puut käyttöösi. Portimolla on näistä monta kokemusta.

    Metsuri motokuski

    Kyllä periaatteessa jos puut on maksettu vaikka motomitan perusteella niin puiden omistus on siirtynyt ostajalle. On ne puut laanissa tai metsässä. Tästä taisi olla kirjoitus viime metsälehdessä.

    Se on sitten eri asia jos ostaja antaa luvan puiden ottoon niin mikäs siinä.

    Jätkä

    Kaupanteon yhteydessä on sovittu ja kirjattu takaraja, jonka jälkeen puut ovat myyjän omaisuutta, jos ne ovat vielä ajamatta.

    Tolopainen Tolopainen

    Kauppa päättyy kun puut on ajettu ja maksettu. Metsästään omistaja jos puita löytää, sehän ei kuulu kenellekään eikä sinne yhtiön koneilla ole enää mitään asiaa. Löytyyhän niitä puita ojien pohjiltakin kun on ajettu yli ja jätetty paikoilleen. Viime talvena, laittoivat ajouriin puita, joita moto ei ole edes mitannut, kun maa oli roudaton.

    Puuki

    Jäi kerran pieniä koivupinoja useampaan eri kohtaan tienvarressa yrittäjältä ajamatta. Ei luvannut tehdä klapeiksi vaan aikoi ajaa ne puut pois.  Nyt kun aikaan on kulunut useampi vuosi korjuusta ja koivut alkaa olla lahoja, niin ne tukkii kohta ojan.  Lähetänkö sitten ojan aukasusta ja varastokuluista laskun urakoitsijalle vai kuittaanko lahot puut päittäin kulujen kanssa sen sijaan ? Miten tekisit ?   Kauppakirjaan  ei erikseen merkitä yleensä takarajaa mitattujen ja maksettujen puiden omistusoikeuden siirtymisestä. Yli 2 v hakkuusta olisi melko sopiva aika, kun varastokulut alkaa ylittää puiden arvon  .

    Korjuuajan takaraja on merkitty kauppakirjaan, se on eri asia.  Sen ylittyessä pystypuut on periaatteessa taas mo:n omaisuutta ja ostaja velvolline maksamaan kauppahinnan mutta käytännössä yleensä kannattaa sovitella ja jatkaa korjuuaikaa, jos syynä on ollut esim. huonot korjuuolosuhteet  , eikä yrittää saada max. hyöty.

    Tolopainen Tolopainen

    Pyysin urakoitsijan käymään katsomassa korjuun onnistumisen. Ei puhunut mitään kolmesta koivukasasta, jotka oli jäänyt metsään. Kunhan kuivuvat kesän ehkä käyn ne hakemassa ehkä en. Siinä kuitenkin menee päivä aikaa kun laittaa traktoriin varusteet ja käy hakemassa, jotta ei tuo pahemmin kannata.

    Tolopainen Tolopainen

    Kun Jätkä ei ole yhtään puukauppaa tehnyt hän ei tiedä sitä että hakkuuoikeus päättyy kun puut on ajettu ja maksettu.

    Puuki

    Puiden omistusoikeus siirtyy juuri kuten kauppasopimukseen on kirjattu.  Joko hakattaessa , kuten useimmiten , tai vaikka sitten kun koko kauppahinta on maksettu.  Muistakin asioista voidaan sopia kauppakohtaisesti ja kirjata ne kauppakirjaan , normitoimintaa.

    Taloudelliselta pohjaltaan”epävarman” ostajan kanssa toimittaessa kannattaa tehdä sopimus, jossa on sovittu puiden omistusoikeuden siirtyvän vasta kauppahinnan tultua maksetuksi. Siinä tapauksessa puutkin on ajettavissa tienvarresta vasta sitten kun rahat on saatu.

    Tolopainen Tolopainen

    Jos tarkkoja ollaan, urakoitsijoiden pitäisi käydä uudestaan läpi joka ainut hakkuualue. Puiden etsimisestä on vastuussa urakoitsija eikä metsänomistaja. Minulla ei ole mitään velvollisuutta eikä edes halua lähteä kiertelemään  harvennusaluetta ja etsimään mahdollisesti metsään jääneitä nökkösiä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 72)