Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruption satoa: väärä tehokkuus, väärät koneet

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 67)
  • Pystykaupan korruption satoa: väärä tehokkuus, väärät koneet

    Pystykauppa on tuonut puunkorjuuseen lähes uskomattoman taloudellisen sokeuden. Tehokkuus ymmärretään määrätehokkuudeksi kustannustehokkuuden sijasta. Kustannusten minimointi ei ole viiteenkymmeneen vuoteen ollut puunkorjuun tehostamisen tavoitteena. Sen sijasta on tavoiteltu korkeaa työn tuottavuutta, jota on mitattu työtunnin kuutiometreillä, työn tuotoksella.

    Määrätehokkuus on neuvostoliittolainen tehokkuuden mittari. Neuvostoliiton 5-vuotissunnitelmissa taloustavaroiden tuotantotavoitteet asetettiin tonneina. Sen tuloksena valmistettiin painavia kattiloita.

    Puunkorjuun tehokkuuden tavoite asetettiin kuutiometreinä. Sen tuloksia ovat raskaat metsäkoneet.

    Työmäärän otti tehokkuuden tavoitteeksi maan johtavista metsänhoitajista koottu komitea. Komitean pääsihteeri oli metsäntutkimuslaitoksen professori.

    Määrätehokkuuden tavoite edellytti maksajan eristämistä korjuusta, sillä maksaja – puunmyyjä – ei valinnut korjuu-urakoitsijaa korkean työmäärän vaan matalien kustannusten perusteella. Maksaja eristettiin puun pystykaupoilla. Siitä alkoi pystykaupan korruptio, metsäyhtiön puunkorjuu isännättömällä rahalla.

    Korjuu-urakoinnin kustannuksissa metsäkone häviää metsävarustetulle maataloustraktorille, vaikka sen tuntituotos on korkeampi. Tehokkuuden mittaaminen työmäärällä ei ota huomioon metsäkoneen hinnan korkoja ja lyhennyksiä eikä lavettikuljetuksen ja puunhankintaorganisaation kustannuksia.

    Määrätehokkuutta alettiin toteuttaa mahtikäskyllä. Tapio antoi vuonna 1968 määräyksen, että kaikkien yksityismetsätalouden laitosten ensisijainen tehtävä on metsätraktoreiden työllistäminen. Myös metsäntutkija Matti Kärkkäinen kantoi huolta samasta asiasta. ”Metsätraktorin pääomakustannukset ovat niin korkeat, että se on pidettävä töissä, kun taas maataloustraktorin pääomakustannukset ovat niin vähäiset, että sitä voidaan seisottaa”.

    Lauri Vaara

  • Lauri Vaara

    Jovain on ymmärtänyt pystykaupan korruption aivan oikein. On niitä ymmärtäjiä paljon muitakin, mutta eivät viitsi tänne kirjoitella, kun pääosa kirjoittajista metsäalan vanhaan malliin pelottelee kaikenlaisilla uhkakuvilla, kun metsäalalle vaaditaan kilpailua. Kilpailu ole uhka kenellekään. Vasta kun kilpailu tuo alalle tehokkaita toimijoita, ne ovat uhka tehottomille toimijoille.

    Perustuslaki turvaa metsänomistajalle metsän hallinta- ja käyttöoikeuden. Metsänomistajalla on yksinoikeus päättää metsän käytöstä eli puunkorjuusta ja puutavaroiden kuljetuksesta käyttöpaikalle. Kaikki muut toimijat tarvitsevat korjuuseen ja kuljetukseen metsänomistajan antaman valtakirjan, mikä tavallisesti on korjuu- ja/tai kuljetussopimus.

    Pystykaupan korruptio on taloudellisen väkivallan käyttöä yhtiön tahdon läpiviemiseen: en osta puuta, jos et anna minulle valtakirjaa puunkorjuuseen; en ainakaan maksa puustasi täyttä markkinahintaa.

    Mutta yhtiö ei tyydy puunkorjuun valtakirjaan, vaan vaatii metsänomistajaa luovuttamaan perustuslaissa turvatun metsäomaisuuden käyttöoikeuden. Luovutus piilotetaan puun pystykauppaan, joka on metsän käyttöoikeuden (hakkuuoikeuden) kauppa.

    Pystykaupan korruptio on vienyt metsätalouden keskiajalla sovellettuun feodaaliseen maanomistukseen, jossa maan omistus ja käyttöoikeus oli erotettu toisistaan. Talonpoika ei omistanut viljelemäänsä maata. Maan omisti kuningas, jolle maksettu maavero katsottiin maan vuokraksi. Vain aatelisilla, jotka oli vapautettu maaverosta, oli täydellinen omistusoikeus maahansa (Ks. Metsänhoitajien maa, s. 376; https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/38458/mets%C3%A4nho.pdf?sequence=1)

    Suomessa metsänkäyttö on sosialisoitu metsäalan laitoksille metsänomistajien kollektiivitaloudeksi. Metsänomistajille on jäänyt metsän juridinen omistusoikeus. Puunkorjuun kollektiivitaloutta johtavat metsäyhtiöt. Metsän käyttöoikeuden luovutuksesta maksettua korvausta nimitetään puun (kanto)hinnaksi.

    Lauri Vaara

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Onhan tää aika ihailtavaa tämä absoluuttinen usko metsänomistajien kykyyn tehdä asioita. Jos Suomi ja metsäteollisuus haluaa menestyä maailmalla, on jatkettava tätä kehityskulkua ja lisättävä metsäomaisuudenhoitosopimuksia. Volyymien lisääminen tuo lisäeuroja, ei synnyttämällä metsäjobbarifirmoja MHY:tä enempää.

    jees h-valta

    Ammatti Raivoojan kaas erittäin samma mieltä. Tuo mhy-tuherrus kyllä riittää ”vastavoimaksi” ja metsäomaisuuden hoitosoppareilla mennään ja iloisin mielin. Tulos on parempi kuin kaikesta ulos pyrkyryys. Joka vie vain kaikesta toiminnan keskipisteestä ulos.

    Reijo Lahtonen

    Terve Lauri – ja menestystä vuodelle 2016!

    Omassa puhekielessäni olen pyrkinyt hävittämään pari sanaa – toinen on korruptio ja toinen kartelli. Niissä on niin hiton negatiivinen lataus.

    Puunkorjuuta olen opetellut tarkastelemaan laajassa kokonaisuudessa. Faktojahan on kaksi.
    1. Metsänomistajilla on puuta myytäväksi asti.
    2. Teollisuudella on tarve käyttää puuta – ja halu ostaa puuta
    Noiden faktojen lisäksi on olemassa yksi realiteetti. Osa metsänomistajista ei ymmärrä metsänsä päälle yhtään mitään. Ovat perineet metsät, niissä on suuri tunnearvo, papan ja koko suvun historian siivet havisevat metsälöissä.
    Suurin haaste tulevaisuudessa on juuri näissä ”tunneomistajissa” – millä heille saadaan kerrottua, että metsä vaatii välillä hakkuita – ja koko ajan huolenpitoa.
    Verokepillä ja uhkailemalla ainakaan surin osa ei tunnu liikkuvan – päin vastoin.

    Puunhinta – siihen vaikuttaa moni muuttuja. Sijainti, maasto, laatu, suhteet. Kantohinta – Laurin lempilaji – olisikin mukava avata isolla foorumilla. Olisi mukava katsomosta kysellä, mitä kaikkea siihen on ympätty. Millä konstilla siitä saataisiin etua (rahaa) kaikille osapuolille. Itse olen reilun 20 vuoden aikana seurannut metsäkonekaluston kehitystä. Kauanko vielä voidaan operoida 700.000 euron hintaisilla koneilla? Siihen aletaan StoraEnson mainion tienvarsihintakokeilun kautta saamaan ulottuvuutta…. Tuleva vuosihan näyttää mainiolta – uusia ideoita ja menetelmiä on tulossa vähän jokapuolelta. Kiirettä pitää, jos meinaa itse pysyä leikissä mukana.
    Oikein hyvää vuotta 2016 kaikille! Lauri – juodaan tammikuussa kahvit ja päivitetään tilanteita 🙂
    – Reijo Lahtonen, Muurame

    Jovain Jovain

    Kurjistetaan ja kurjistetaan ja sitten ihmetellään. Pystykaupan malli ei ole koskaan pystynyt kattamaan kustannuksiaan. Niitä mitataan ulos metsänomistajilta.
    Lahtosen kolmanteen faktaan. Lahtosen on väärin osoittaa metsänomistajia tunnemetsänomistajiksi, jotka ovat perineet, tai… ja jotka eivät ymmärrä metsiensä päälle yhtään mitään? Ei niitä tallaisia metsänomistajia ole. Päinvastoin, on metsänomistajia, jotka ovat tietoisia metsäasioista ja on metsänomistajia, jotka ovat hyvinkin tietoisia tästä pelottelun ja uhkailun ilmapiiristä. Puukauppaan ja korjuuseen liittyvästä korruptiosta ja kartellista/kartelleista metsänomistajat ovat tietoisia ja sitä kautta tulee tämä pidättyvyys metsien hoitoon ja puukauppaan. Ja onhan metsänomistajilla oma kohtaisia kokemuksia korruption olemassa olosta.
    Jos ja kun puukauppa ja korjuu vapautuu kilpailulle. Vapaa kilpailu ei tarkoita mitään traktorikaluston esiinmarssia tai metsänomistajille tarkoitettua rajoitettua hinnoittelua, niin kuin se tähän asti on ollut, vaan yhtäläistä toimintamallia, kaluston, mittauksen, puun vastaanoton jne osalta. Pelkästään palveluyrittäjyyden varaan lanseerattu malli tuskin sopii metsänomistajille.

    Lauri Vaara

    Jovain puki sen sanoiksi: ”Vapaa kilpailu ei tarkoita mitään traktorikaluston esiinmarssia tai metsänomistajille tarkoitettua rajoitettua hinnoittelua, niin kuin se tähän asti on ollut, vaan yhtäläistä toimintamallia, kaluston, mittauksen, puun vastaanoton jne osalta”.

    Juuri näin sen pitää olla. Metsänomistaja on puutavaroiden tuotantoa harjoittava yrittäjä, jonka yritystoimintaa ei saa rajoittaa kartelleilla, korruptiolla eikä lakien väärintulkinnoilla. Metsätaloutta harjoittavien yritysten hyvinvointi palvelee parhaiten teollisuuden puuhuoltoa ja kansantalouden hyvinvointia.

    Itsenäiset puunkorjuun, kuljetuksen ja metsäammatillisten palvelujen yritykset ovat välttämätön osa tehokasta puutavaroiden tuotantoa. Palveluyrityksiäkään ei saa kahlita tarjoamasta metsänomistajille näiden kysymiä korjuun, kuljetuksen ja asiantuntijan palveluja.

    Lauri Vaara

    P.S. Tervetuloa Reijo kahville ensi vuonna!

    Reijo Lahtonen

    ”Lahtosen on väärin osoittaa metsänomistajia tunnemetsänomistajiksi, jotka ovat perineet, tai… ja jotka eivät ymmärrä metsiensä päälle yhtään mitään? Ei niitä tallaisia metsänomistajia ole.”

    ”jovain” – kuinka laajasta otannasta olet muodostanut näkemyksesi?

    Minä olen tavannut fyysisesti 2011 – 2015 välisenä aikana noin 3000 metsänomistajaa – olen viettänyt heidän kanssaan tuhansia tunteja. Olen muodostanut varsin selkeän kuvan heidän mielialoistaan, myyntihaluistaa ja myyntihaluttomuksistsa. Monelle isänsä perintönä metsääomistavalle lähihistorian kaupalliset vilungit tulivat täysin puun takaa. Monet itkivät vuolaasti – olihan se järkyttävää ymmärtää, että isän hyväuskoisuutta oli käytetty härskisti hyväksi – ja kun ennen perunkirjoitusta samainen puunostaja tuli kahvipaketin kanssa esittämään ostohalujaan puista…eikä kilpailevia tarjouksia koskaan kuulunut, vaikka osa oppineitakin kaupunkiin muuttaneita ammattiostajia niitä peräänkuulutteli. Pakko oli myydä yhdelle – kun ei muita ollut… No tämä on sitä historiaa – se on ollutta ja mennyttä…

    Näitä perintömetsänomistajia koppaa minua harva se päivä hihasta kiinni kauppareissuilla ja huoltoasemilla ja kyselevät miten puukaupan teko voikaan olla niin vaikeaa?

    Suurimmat tunteet liittyvät maisemaan. Kun vanhalla isännällä ei ole rahan tarvetta – ei siinä nuorikaan isäntä tohdi maisemaa aukeaksi hakata. Tämä on suuri tunnesyy – joka tekee puukaupan osittain mahdottomaksi. Vaan kun aika isännästä jättää – ollaan taas herkän äärellä. – ostomies ottaa yhteyttä 2 viikon sisällä. Reilusti ennen perunkirjoitusta. Niin – silloinhan kauppaa on tehtävä kun on myyjällä myyntihaluja ja tarvetta. Havaitsin muuten noiden n 3000 tarinan myötä, että syy puukauppaan 50-60 %:sti liittyi tavalla tai toisella verottajan aiheuttamaan inspiraatioon.

    jees h-valta

    Reijo L. olet tavannut sitten vielä todella vähän mo:sta ja ehkä siellä kahviringin ulkopuolella on näkemystä myös ja ehkä aivan erilaista kun niissä jotka kerkiävät notkumaan iltakaudet kahvin ja pullan vieressä jorisemassa. Sielunhoitoa tietysti sekin.

    Reijo Lahtonen

    Jees – – – totta!

    Vain murto-osan, mutta heille metsä vaikutti olevan kunnia asia – paljon suurempi kuin ”vain” metsä tai puita.

    He vaalivat omaisuuttaan. He kokivat omaisuuteensa vääryydellä suhtautuvat – tuomitut ja tunnustaneet tahot epäreiluiksi. Heistä moni halusi periaatteessa saada asiansa vietyä oikeusposessiin.

    He eivät tyytyneet ”notkumaan” nettikeskusteluissa ja siellä muodostamaan itse haluamaansa hyväksyntää puiden vääryydellä viemiselle.

    Heistä moni ei muuten ”notku” lainkaan netissä. He ovat kaupunkilaismetsänomistajia, joilla elämä pyörii arjessa – vain pyhä on metsälle omistettua.

    Oikein hyvää päivän jatkoa – minä lähden nyt Tampereelle – tapaamaan pirkanmaalaisia metsänomistajia. Haluan muodostaa lisää näkemyksiä, kuinka he kokevat puukaupan. Keskisuomalaisten osalta olen jo hieman perillä.

    jees h-valta

    Niin tuohon Reijon jatkoon vielä että niitä näkemyksiä saattaa löytyä esim. siinä hänen ”kartelliringissään” eli Metsäliiton osuuskunnan 122000:ssa omistajajäsenessä jotka ovat EDELLEEN jäseniä nauttien jäsenyyden eduistaan.
    Ehkä se on sitten heille vain se metsä ja puita mutta aivan oiva tulonlähde ja olisin kyllä valmis uskomaan että se on varmin tae pysyäkkin siinä tulontyngässä. Tuo havina ja näkemyksien riemukas aalto mitä sieltä marginaaleista löytyy ei tuo euroakaan sen pareen maaseutu kuin kaupunkimetsänomistajallekkaan. Reijonkin vanhana kauppamiehenä tuo pitäisi jo tietää.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 67)