Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruption satoa: pimeää kauppaa pimeällä hinnalla

  • Tämä aihe sisältää 18 vastausta, 14 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 vuotta sitten JovainJovain toimesta.
Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)
  • Pystykaupan korruption satoa: pimeää kauppaa pimeällä hinnalla

    Pystykaupan korruptio on puun ja korjuutyön kauppojen sitomista kytkykaupaksi ja metsäyhtiön kalliin korjuutyön myymistä pimeästi pimeällä hinnalla.

    Terveessä markkinataloudessa on vain yksi puukauppatapa: puutavaroiden toimituskauppa käyttöpaikalle. Puunkorjuun ja käyttöpaikalle kuljetuksen toimeenpanija ja maksaja on puunmyyjä, joka ostaa työnjohdon sekä korjuun ja kuljetuksen palveluja keskenään kilpailevilta yrittäjiltä.

    Kilpailu edellyttää pystykauppojen kieltämistä. Se ei estä yhtiöiden puunkorjuuta, sillä yhtiöt voivat tarjota korjuuta palveluyrityksinä. Yhtiöiden rinnalla korjuu- ja kuljetuspalveluja pääsevät tarjoamaan metsänhoitoyhdistykset sekä maatila- ym. yritykset.

    Maataloustraktorin metsäkäytön edullisuus selviää vain korjuupalveluja tarjoavien yrittäjien kilpailulla. Edullisuuden oikea mittari ovat traktorin metsäkäytöstä maatilayritykselle aiheutuvat lisäkustannukset. Traktorin pääomakustannuksia ei tule ottaa huomioon täysimääräisinä, koska ne maksetaan ilman metsäkäyttöäkin. Taloustieteessä puhutaan rajakustannuksista. Niillä mitattuna maataloustraktori on ylivoimaisesti metsäkonetta edullisempi korjuun urakointikone.

    Maataloustraktorin kannattaa varustaa hakkuulaitteella tai puunajon välineillä vain korjuun urakointiin, jossa on tarjolla riittävä vuotuinen työmäärä. Noin kolmen kuukauden talvityö ja noin 5000 kuutiometrin työmäärä hakkuussa tai puunajossa voisi riittää peittämään urakoinnin kustannukset ja antamaan kohtuullisen nettotulon maatilayrittäjälle.

    Puukaupasta erotetuissa korjuutyön kaupoissa yrittäjät kilpailisivat puun myyjän suosiosta räätälöimällä korjuutyön juuri myyjän tarpeisiin. Myyjä voisi varata itselleen haluamansa osan korjuusta ja päättäisi korjuun vuodenajasta ja hakkuumenetelmästä. Korjuukoneesta päättäisi korjuupalvelua tarjoava yrittäjä. Palvelujen hinta/laatu -suhde ratkaisisi valinnat niin kuin markkinataloudessa tapahtuu kaikessa kaupassa.

    Lauri Vaara

  • Jätkä pätkät

    Onhan se kyllä niin, että jos joku hakkaa manuaalisesti yli 2000 kiintoa enskaa vuodessa, niin hänen täytyy käydä hakkuulla arkipäivisinkin. Se määrä ei tule viikonloppusavotoinnilla.

    Kivelänhanttu

    Stora Enso on siirtymässä uudenlaiseen puunhinnoitteluun. Onko LV tavoittelemaan suuntaan ?. Tälläisessä kauppatavassa myyjän on ensin selvitettävä korjuukustannukset että tietäisi kantohinnan.

    Rane

    Siis Stora Enson uudessa kauppatavassa korjuun hinnan tietää nimenomaan vasta jälkeenpäin.

    Kivelänhanttu

    Niin Raine. Tarkoittaa se myös kantohinnat tietämistä hakkuun jälkeen. Ei hyvä.

    jees h-valta

    En kyllä tekisi kauppaa noin epämääräisellä sopimuksella. Mutta kova tuntuu olevan muutoshinku jos päätä ehdoin tahdoin pitää kusiaispesään lykätä. Mikään järkisyy ei tuota kyllä puolla. Välistävetokin on aivan vapaassa firman harkinnassa. Alkuun mennään ehkä varovaisesti mutta kas kun se ruokahalu kasvaa köyhällistöä syödessä.

    Jovain Jovain

    Tuskin traktorikaluston paremmuudella tarkoitetaan paremmuutta metsäkoneisiin nähden, vaan kustannusten edullisuutta.

    Eikä metsänomistajien puuhuollon paremmuudella tarkoiteta paremmuutta pystykaupanjärjestelmään nähden, vaan kustannusten edullisuutta ja kilpailun avaamista.

    Ettei vaan ole tämä pystykaupanjärjestelmä kilpailulainsäädännön vastainen tai peräti kartelli. Puukaupan ja korjuutyön kytkykauppa, jolla teollisuus hallitsee puuhuoltoa ilman kilpailua.

    TTL

    Tavallaan olen ymmärtävinäni tohtori Vaaran perimmäisen ajatuksen,

    Voisitte kuitenkin avata sitä rautalankamallilla vielä.

    Onko kuitenkin näin, että jos halutaan 3000 kuution avohakkuu tai harvennus tehdä, niin tällä hetkellä puu saadaan tienvarteen edullisimmin (euroa/kuutio) moto+ ajokone -ketjulla?
    Tietysti kokonaisedullisimmaksi etenkin harvennuksella 50 v tähtäimellä voisi muodostua jopa moottorisaha ja hevonen sekä tietysti mies. Tässä diskonttaan lähinnä vaurioita maastolle ja puustolle.

    Olen jossain määrin seurannut Viron puumarkkinoita ja siellä toimitaan kyllä aika eri tavalla kuin Suomessa.
    Stora ilmoittaa tukin hinnan Imaveren sahalla 82 euroa/kuutio. Tähän hintaan sitä ostetaan rekkakuormittain. Jos leimikko on Imaveren lähellä hyvällä paikalla, niin kantohinnaksi jää jopa 70 euroa. Kauempaa tuotuna ja huonommalta palstalta kantohinta voi tipahtaa jopa 60 euroon.

    Jovain Jovain

    Lauri Vaaran agenda on pystykaupan korruptio. Niin kuin hän kirjoittaa, puun ja korjuutyön sitomisesta kytkykaupaksi ja metsäyhtiön kalliin korjuutyön myymisestä pimeästi ja pimeällä hinnalla. Ja edelleen hän kirjoittaa terveestä markkinataloudesta ja toimituskaupasta, jotka edellyttävät pystykaupan purkamisesta. Näissä arvioissaan Lauri Vaara on harvinaisen oikeassa.

Esillä 8 vastausta, 11 - 18 (kaikkiaan 18)