Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 629)
  • Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

    Tuolla ”kaikki mulle” viestiketjussa on virinnyt keskustelua korruptiosta. Aihe on tärkeä ja korruptio metsäalalla niin laajalle levinnyttä, että siitä kannattaa avata oma viestiketju.

    Kehittyneissä maissa myös korruptio on kehittynyttä.”Kehittyneiden maiden korruptio on suunnitelmallista, yhteiskunnallisia valtainstituutioita hyödyntävää piilorikollisuutta. Korruptiosta tulee osa virallista totuutta”. Tämän määritelmän korruptiosta on esittänyt Tranparency Suomen puheenjohtaja.

    Puun pystykauppa on todettu täydelliseksi korruptiota aiheuttavaksi järjestelmäksi metsätalouden englanninkielisessä oppikirjassa, joka on metsänhoitajaopiskelijoiden kurssikirja Suomessakin.

    Pystykauppoja ei ole muissa Euroopan maissa. Puun korjaavat ja kuljettavat käyttöpaikoille yksityiset yrittäjät. Puunjalostusyhtiöillä ei ole omia puunhankinnan organisaatioita. Keski-Euroopassa kauhistellaan suomalaista puukauppaa ja puunkorjuuta.

    Pystykaupan korruption ydin on puunkorjuun kustannusten piilottaminen maksajalta. Sillä suojellaan hevoskaudelta periytyvää metsäyhtiön puunhankinnan organisaatiota ja sen käyttämiä massiivisia metsäkoneita.

    Kustannusten piilottamisesta on tullut virallinen totuus. Puunmyyjät eivät tiedä, että pystykaupassa he maksavat kaikki puunkorjuun kustannukset ja ja vielä naapurille tehdyn ilmaisen metsän viljelynkin kustannukset.

    Pystykauppa on korruptoinut myös kilpailu- ja kuluttajaviraston. Viraston mukaan metsänomistaja ei ole asianosainen puun pystykaupassa, sillä puunkorjuu on puunjalostusta.

    Lauri Vaara

  • kuusessa ollaan

    Pohjimmiltaan pystykauppojen hinnoittelussa näkyy se, että metsäyhtiöt ovat valmiita maksamaan suhteessa parempaa hintaa pystypuulle siksi, että sen myötä he saavat paremman kontrollin puuvirran kulkuun ja hakattavien puulajien aikatauluihin. Se on korostunut viimeisten 30 vuoden aikana, jolloin vesivarastointi on lähes kadonnut ja kvartaalitalouden vuosineljänneslaskento rankaisee korkokuluilla ylimääräisestä katkotusta ja siten myös maksetusta puusta. Siitä kertoo se, että metsäyhtiöiden yrittäjien taksat taitavat olla pykälän heikommat, eli tätä ”pystykaupan ylihinnoittelua” maksatetaan ketjussa sillä osuuudella, eikä metsänomistajilla.

    Paluuta siihen aikaan, kun jätkät hakkasi talvet tukkimetsiä ja tukit kelluivat sahojen rannassa sahausta odottelemassa, ovat ohi.

    Maataloustraktoripohjaisten metsäkoneiden ainoa järkevä käyttökohde on talvisten ensiharvennusten ajaminen, siellä hakkuukoneen keskimääräinen tuotos riittäisi työllistämään kohtuudella. Varsinaiset metsäkoneet ovat puolikäynnillä tehokkuudestaan johtuen.

    Mitä tulee sitten maataloustraktoreiden varusteluun metsäkäyttöön, nykyisillä valmistajilla ei edes Valtran mallistossa ole enää järkevää versiota metsäalustaksi. Uudempien mallisarjojen ohjaamot ovat niin lyhyitä, että melkoinen savotta on ne muuttaa 90-luvun versioiden mallisiksi ja jotenkin ergonomisiksi malleiksi.

    pikkutukki

    Jos haluaa maksaa päätehakkuun korjuukulut veroteknisistä syistä , voi myydä hankintana ja maksaa korjaajalle . Rahaahan siinä saa vähemmän käteen , mutta tuleepahan liikevaihtoa ja saa mukavasti verovähennyksiä . Ensiharvennuksella tulos voi olla , että saa hieman enemmän käteen . Minulle vain käteen jäävällä summalla merkitystä !

    Timppa

    Hauskaa on täällä todellisten asiantuntijoiden huvitella keskustelemalla Lauri Vaaran (=Jovain?) kanssa puukaupasta. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että nämä Lauri Vaaran jutut ikiliikkujan lailla pulpahtavat Hesarin palstoille. Siellä joku lukija voi aivan aidosti uskoakin niitä, kun ei asiaa tunne.

    Tietysti tulee mieleeni sellainenkin vaihtoehto, että ovatko kaikki Hesarin jutut samaa tasoa, mutta en tietämättömyyttäni osaa kyseenalaistaa niitä.

    Ainakin nykypäivänä metsäyhtiöiden välillä tuntuu olevan kilpailua. Ja jonkun ne hommat pitää koordinoida. Eivät ne monilaiset puulajikkeet, joita yhdeltäkin hakkuutyömaalta lähtee, muuten osaa oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Jos yhtiöt eivät tätä koordinointia hoitaisi, tarvittaisiin uusi toimijataso, mikä ei kuitenkaan lopulta vähentäisi firmojen työmäärää. Siis kulut nousisivat ja tulisi sähellystä,. kun tulee lissä toimijoita..

    Lauri Vaara moittii suuria metsäkoneita. En kyllä ymmärrä, miksi? Esimerkiksi meidän kivisissä ja mäkisissä maastoissa puut jäisivät kaikilla maatalouskoneilla korjaamatta. En usko, että Ponsse ja kumppanit olisivat valmiit kehittämään koneitaan vain kaikkein vaikeimmin korjattavia kohteita varten. Kun metsäkoneet ovat kaikkialla käytössä, niiden hinta laajan kysynnän vuoksi pysyy kohtuullisena ja tuotekehittelyyn on varaa panostaa. Ja unohtaa ei sovi sitäkään, että kunnon kotimarkkinat ovat ehdoton edellytys koneiden laajalle vientitoiminnalle.

    rööri roope

    Kaupatkaa vain ja ainoastaan kökkösenne tien varren kasoista.Ei tarvii miettii kuka hyötyy hakkuusta ja kuljetuksesta.Saatte jopa verovähennyksen kyseisistä töistä.

    Visakallo Visakallo

    Voisiko Jovain vihdoin kertoa meille vähän yksityiskohtaisemmin, mihin hänen korruptioväitteensä perustuu?
    Asia kiinnostaa minua kovasti, mutta tähänastisilla Jovain antamilla tiedoilla ei valitettavasti tee vielä mitään.
    En ole lainkaan konemies, vaan puuntuottaja, jolle puukauppatulot ovat olleet hyvin merkkitävä tulonlähde jo neljällä vuosikymmenellä.
    Puukauppaa on tullut tehtyä kaikilla kauppatavoilla, enkä ole niissä tunnistanut Jovain esille tuomia ongelmia.
    Onko minulta jäänyt jotain huomaamatta?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Meillähän on jo olemassa tällainen välittäjätaho eli mhy. Meidän oma osuuskunta, jonka ei tarvitse maksimoida voittoa. Ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen.

    jees h-valta

    Oho, koskas mhy:stä on osuuskunta tullut?

    Jovain Jovain

    Uusi Mhy-laki mahdollistaa kyllä osuuskunta tai osakeyhtiö mallin, kilpailun esteet on näiltä osin poistettu, mutta ymmärtääkseni Mhy:set eivät vielä ole lähteneet puun välitystoimintaan, vaan toimittavat puuta edelleen hankintakaupoilla. Toisaalta ei sitä yhteistä puunvälitys (tehdas/portti) toimintamalliakaan ole vielä olemassa. Olisi neuvottelujen ja yhteensovittamisen paikka.

    Timppa

    Jovainin tarkoittama välityskauppahan tarkoittanee sitä, että se välikäsi sitoutuu maksamaan puun myyjälle etukäteen sovitun tehdashinnan ja kulujen välisen erotuksen. Mitä lisäarvoa tästä tulisi? En ymmärrä. Vain sotkua, väliportaan lisäkustannuksia ja puun myyjälle luottotappioriskejä. Eivät ainakaan metsänomistajat hyötyisi. Nähtäisiin tosiaankin ne hakkuu- ja kuljetuskulut, mutta tili taitaisi usein jäädä aika olemattomaksi, sillä kyllä kuluja tässäkin systeemissä kertyisi niin metsässä, kuljetuksessa kuin hallinnossakin. Jos sitten se tehdashinta aikanaan laskisi, niin välikäsi ei pystyisikään täyttämään lupauksiaan vaan joutuisi mahdollisesti konkurssiin. Eikä näillä välikäsillä olisi resursseja ylläpitää nykylogistiikan vaatimia laajoja tietokoneohjelmistojakaan,

    Metsänhoitoyhdistykset ovat mielestäni erittäin viisaita, kun eivät olemattomilla pääomilla ota itselleen kaupankäyntiin välttämättä liittyviä taloudellisia riskejä. Nykyinen valtakirjakirjakauppa on monelle myyjälle erittäin kätevä. Siinä tietää, mitä puista saa.

    Timppa

    Puuki. Tuosta MHY/piensaha-asiasta on puhuttu ennenkin. Hyvä on luonnollisestikin, että tällaisten piensahojen puuhuolto pelaa.
    Oleellista asiassa on se, kuka vastaa hintariskistä. Metsänomistaja, MHY vai se piensaha? Ja onko kilpailu sillä tavoin avointa, että kaikki puun ostajat ovat samassa asemassa

    Jos MHY on tehnyt aiesopimuksen jostain toimitusmääristä, ollaan kyllä aika harmaalla alueella, jos yhdistyksellä ei ole valtuuksia metsänomistajilta vastaavan puumäärän myyntiin sahalle. Asiaa tuntematta luulisin, että yhdistyksen toimihenkilöt jollain tavoin ohjaavat puun myyjiä siihen, että MHY:n lupaama puumäärä tulee toimitetuksi sinne sahalle. Onko sitten puun myyjän saama hinta hyvä, huono vai hyvin huono, riippuu epäilemättä monista tekijöistä. Ja varmastikin kaikkia vaihtoehtoja esiintyy. Eikä kilpailun avoimuudestakaan voine olla varmoja.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 629)