Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

  • Tämä aihe sisältää 629 vastausta, 49 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, sitten Mosku toimesta.
Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 629)
  • Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

    Tuolla ”kaikki mulle” viestiketjussa on virinnyt keskustelua korruptiosta. Aihe on tärkeä ja korruptio metsäalalla niin laajalle levinnyttä, että siitä kannattaa avata oma viestiketju.

    Kehittyneissä maissa myös korruptio on kehittynyttä.”Kehittyneiden maiden korruptio on suunnitelmallista, yhteiskunnallisia valtainstituutioita hyödyntävää piilorikollisuutta. Korruptiosta tulee osa virallista totuutta”. Tämän määritelmän korruptiosta on esittänyt Tranparency Suomen puheenjohtaja.

    Puun pystykauppa on todettu täydelliseksi korruptiota aiheuttavaksi järjestelmäksi metsätalouden englanninkielisessä oppikirjassa, joka on metsänhoitajaopiskelijoiden kurssikirja Suomessakin.

    Pystykauppoja ei ole muissa Euroopan maissa. Puun korjaavat ja kuljettavat käyttöpaikoille yksityiset yrittäjät. Puunjalostusyhtiöillä ei ole omia puunhankinnan organisaatioita. Keski-Euroopassa kauhistellaan suomalaista puukauppaa ja puunkorjuuta.

    Pystykaupan korruption ydin on puunkorjuun kustannusten piilottaminen maksajalta. Sillä suojellaan hevoskaudelta periytyvää metsäyhtiön puunhankinnan organisaatiota ja sen käyttämiä massiivisia metsäkoneita.

    Kustannusten piilottamisesta on tullut virallinen totuus. Puunmyyjät eivät tiedä, että pystykaupassa he maksavat kaikki puunkorjuun kustannukset ja ja vielä naapurille tehdyn ilmaisen metsän viljelynkin kustannukset.

    Pystykauppa on korruptoinut myös kilpailu- ja kuluttajaviraston. Viraston mukaan metsänomistaja ei ole asianosainen puun pystykaupassa, sillä puunkorjuu on puunjalostusta.

    Lauri Vaara

  • Jovain

    Onhan tämä aika naurettavaa, että perustelet kielteistä kantaasi peräkylän mummolla ja papalla, niin kuin nämä nyt olisivat lähtemässä puitaan urakoimaan. Sanoisin kuitenkin periaatteessa kyllä, sillä on heillä siihen oikeus ja ilman, että olet asettelemassa kapuloita rattaisiin.
    Ja näistä kusetusasioista, niistähän sinä et ole halukas keskustelemaan. Tietoa on kyllä annettu.

    Metsuri motokuski

    Eikös myö olla 62 sivua tästä asiasta jauhettu. On esitetty väittämiä ja niitä on ammuttu alas mutta yhtään viisaammaksi keskustelu ei ole muuttunut. Jos nyt saataisiin jokin malliesimerkki siitä oikeasta puukaupasta niin päästäisiin eteenpäin. Nykyisillä pohjilla ei keskustelua kannata jatkaa.

    Jovain

    Metsuri motokuski. Kysymys ei ole väittämistä. En kuitenkaan lämpene malliesimerkistäsi, sillä tavallisena metsänomistajana minulla ei ole sellaista antaa. On enemmänkin tutkimuksen ja aiheesta tehtävien selvitysten asia. Toivottavasti kaipaamiasi tuloksia löytyy. Olen ymmärtänyt, että Lauri Vaaran tutkimustulokset sellaisenaan eivät sinulle kelpaa. En kuitenkaan epäile pyrkimyksiäsi, päinvastoin.
    On totta, että puukaupassa mennään kaksilla rattailla ja että puukauppaan sisältyvät nämä korruption elementit, kuten kytkykauppa, pimeä perintä, tulon siirrot, kilpailun puuttuminen ja esim. metsänomistajien ulos sulkeminen. Malliesimerkistä tähän käy esitetty pystykaupan lakkauttaminen.
    Metsänomistajana en kuitenkaan lämpene logistiikan ohjauksen ja jopa oston keskittämisestä urakoitsijoille.
    Lähden siitä, että metsäosastot ostavat, hoitavat päävastuun logistiikasta, hakkuuttavat puut urakoitsijoilla ja jatkavat toimintaansa niin kuin ovat toimineet tähänkin asti.
    Olen esittänyt metsänomistajien hyväksymistä tähän joukkoon ja siirtymistä yhteen puukauppatapaan. Tarvittavat muutokset eivät ole isoja, mutta ovat kyllä periaatteellisella tasolla sitäkin isompia.
    Eiköhän kaikkien etu kuitenkin ole siirtyminen ns. normaaliin päiväjärjestykseen.

    Metsuri motokuski

    Tuohan oli jopa sovitteleva kirjoitus. En usko että pystykauppa kielletään. Sehän on varmaan se yleisin puukauppa tapa . Uskon että ajettelit enemmänkin hankintakaupan kieltämistä. Niin paljon kuitenkin isännät toimittavat hankintapuuta esim myrskypuiden osalta, että niitä aina joutuu teollisuus ottamaan vastaan. Samoin konetyön kannattavuudelle on myös rajansa pienten leimikoiden osalta ja silloin hankintapuulle on oma paikkansa.

    Minusta tuo kytkykauppa ja korruptio ja jne tahtoo nykyään jäädä kahvipaketin, kirveen, lippalakin ja kalenterin tasolle. Se pitemmälle en usko sen levinneen yksittäisen metsänomistajan niskoille.

    En todellakaan perusta LV:n väitöksestä pätkääkään. On se niin vanhanaikaista ajattelua ja kertomusta 40 vuoden jälkeisestä tilanteesta. Ihmettelen vain kuka on kyseisen väitöksen hyväksynyt. Enemmänkin siinä on kyse muistokirjoituksesta. Muistokirjoituksena tai historiikkina voisin väitöksen hyväksyä. Mutta jokainen saa kirjoittaa mitä haluaa kunhan se ei loukkaa eikä pahasti halvenna ketään.

    Jovain

    Ompa todella surullista luettavaa. Et paljoa lupaa metsänomistajalle. Ainoastaan hankintana kannatusrajan huonommalle puolelle jääneet savotat ja nekin vain kohentaaksesi omaasi ja konemiesten taloutta. Olet sitä mieltä, että metsänomistajan ei kuulukaan saada mitään, tyytykööt vaan tähteisiin.
    Et ainakaan lupaa metsänomistajia pystykaupoille, joihin mielestäsi metsänomistajalla ei ole mitään asiaa, eivät kuulu metsänomistajalle ja pidätät oikeudet itselläsi.
    Siinä sinä olet oikeassa, sillä pelko metsänomistajien hyötymisestä on todellinen. Metsänomistajien päästessä toimittamaan omat puunsa, menevät kustannukset toisin päin ja peittoavat konemiesten kustannukset tullen mennen.
    No siitähän tässä ei ole kysymys, vaan hyötynäkökohdista. Olisi luullut ”punaparonien” ajan jo menneeksi. Vaan ei, säilytetään toimeliaisuus (työtilaisuudet) ja hyvinvointi itsellä. Sitähän tällaisella osittaisella kansallistamisella ja sosialisoinnilla tarkoitetaan.

    Apli

    Nyky kaupunkimetsänomistaja kaipaa puukaupoissa helppoutta ja eikös pystykauppa ole juuri sitä?

    Metsuri motokuski

    No en kai ole missään kirjoituksessa väittänyt että metsänomistaja ei saisi tienata mitään. Yksi sellainen hyvä piirre olisi ettei toisen kirjoituksia vääristeltäisi eikä tulikittaisi siten miten ne eivät ole kirjoitettu eikä tarkoitettu ymmärrettävän.

    Arvostan metsäomistajia yli kaiken ja tiedän että he ovat myös minun työnantajina. Olen täällä usein kirjoittanut hyvinkin kriittisesti sellaisista asioista joissa olen huomannut että metsänomistajan ja myyjän välisissä kaupoissa ei ole toimittu myyjän mukaan oikein. Tavoitteena on ollut ja on edelleen jakaa rehellistä informaatiota myyjä taholle suoritusportaan työstä. Mikään ei ole sen vahgollisempaa kuin väärien tietojen levittäminen, joka taas vaikuttaa koko metsäsektorin toimintaan.

    En tunnusta että olisin punaparonien puolella enkä myöskään vihervasemmiston. Ei kai se tarkoita sitä että jos ei hyväksy LV:n ja kumppanien kannanottoja syyllistyy metsäomistajien vähättelyyn ?

    Kyllä minun puolestani metsänomistaja sopii pystykaupoille ihan siinä kuin hankintakaupoillekkin. Se pitää myös tiedostaa että nykyään puulla sekä puun toimituksilla on tietyt säännöt ja määräykset jotka pitää silloin hyväksyä kun lähtee kyseisiä kauppoja tekemään. Kun nämä sisäistää niin en usko että esteitä kaupoille ei ole olemassa. Tervetuloa vaan. Me metsäpalveluyritykset näemme siinä myös oman markkinaraon ja olemme ilolla siinä mukana.

    Visakallo

    Minun on puuntuottajana annettava tunnustus tämän palstan niille keskustelijolle, jotka ovat puunkorjuukoneita- ja -sahoja työkseen käyttäviä henkilöitä.
    Heiltä saa sitä viimmeisintä ja asiallista tietoa tämän päivän tilanteesta metsissä.
    Heitä jos ketä kannattaa kuunnella.
    Aivan yhtä hyvää ja kattavaa tunnustusta en voi meille metsänomistajille valitettavasti antaa.

    Lauri Vaara

    ”Nyky kaupunkimetsänomistaja kaipaa puukaupoissa helppoutta ja eikös pystykauppa ole juuri sitä?”
    Lähetetty: 5 h, 7 min sitten Lähettäjä: Apli

    Miten puukauppa vaikeutuisi siitä, että tehdään erilliset sopimukset puusta ja yhtiön korjuusta? Ensin puukauppa tienvarsikauppana ja sen jälkeen puunostajan ja puunmyyjän välinen puunkorjuun sopimus. Kaikki pystykaupan tapahtumat säilyisivät ennallaan. Uutta olisi, että yhtiön korjuupalkka, jonka yhtiö pystykaupoissa vähentää puunhinnasta pimeästi, tulisi näkyviin.

    Lauri Vaara

    Visakallo

    Eli nyt sitten puhutaankin tienvarsikaupoista, ei toimituskaupoista.
    Kaukokuljetus säilyisi siten edelleen ostajien ohjauksessa.

Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 629)