Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

  • Tämä aihe sisältää 629 vastausta, 49 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, sitten Mosku toimesta.
Esillä 10 vastausta, 471 - 480 (kaikkiaan 629)
  • Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

    Tuolla ”kaikki mulle” viestiketjussa on virinnyt keskustelua korruptiosta. Aihe on tärkeä ja korruptio metsäalalla niin laajalle levinnyttä, että siitä kannattaa avata oma viestiketju.

    Kehittyneissä maissa myös korruptio on kehittynyttä.”Kehittyneiden maiden korruptio on suunnitelmallista, yhteiskunnallisia valtainstituutioita hyödyntävää piilorikollisuutta. Korruptiosta tulee osa virallista totuutta”. Tämän määritelmän korruptiosta on esittänyt Tranparency Suomen puheenjohtaja.

    Puun pystykauppa on todettu täydelliseksi korruptiota aiheuttavaksi järjestelmäksi metsätalouden englanninkielisessä oppikirjassa, joka on metsänhoitajaopiskelijoiden kurssikirja Suomessakin.

    Pystykauppoja ei ole muissa Euroopan maissa. Puun korjaavat ja kuljettavat käyttöpaikoille yksityiset yrittäjät. Puunjalostusyhtiöillä ei ole omia puunhankinnan organisaatioita. Keski-Euroopassa kauhistellaan suomalaista puukauppaa ja puunkorjuuta.

    Pystykaupan korruption ydin on puunkorjuun kustannusten piilottaminen maksajalta. Sillä suojellaan hevoskaudelta periytyvää metsäyhtiön puunhankinnan organisaatiota ja sen käyttämiä massiivisia metsäkoneita.

    Kustannusten piilottamisesta on tullut virallinen totuus. Puunmyyjät eivät tiedä, että pystykaupassa he maksavat kaikki puunkorjuun kustannukset ja ja vielä naapurille tehdyn ilmaisen metsän viljelynkin kustannukset.

    Pystykauppa on korruptoinut myös kilpailu- ja kuluttajaviraston. Viraston mukaan metsänomistaja ei ole asianosainen puun pystykaupassa, sillä puunkorjuu on puunjalostusta.

    Lauri Vaara

  • jees h-valta

    Eikös ne ”sellunkeittäjät” juuri ole tehneet päinvastoin?
    Mielestäni täällä olisi aika hiljaiset markkinat ilman kolmen suuren panosta ja tästäkin eteenpäin on varmaa että se suuri puuntarve tulee juuri sinne suuntautumaan ja jopa lisääntyvissä määrin. Reima vain on sahurisympatiassa kadottanut täysin suhteellisuudentajunsa. Mene katsomaan joskus edes yhdelle ”sellunkeittopaikalle”.

    rame

    Pystykauppa on ns. ”avaimet käteen” toimitus eli kokonaispalvelu metsänomistajalle, eikä siihen mitään sanomista jos etukäteen sovitut kuutiohinnat tilitetään kerrottuna tavaralajikkeiden massoilla.

    Mutta, mutta.

    Teoriassahan työkohteesta tulee sama määrä puutavaralajikkeita ostajasta riippumatta mutta käytännössä näin ei tapahdu johtuen puun ostajan päivän tarpeesta.

    Toiseksi hakkuu-urakoitsijan ratkaisut vaikuttaa tilitykseen.

    Kolmanneksi massojen mittaustapa moto/tehdas voi vaikuttaa tilitykseen.

    Puukaupan toimintatavat ei muutu ennenkuin saadaan puun kysyntää lisättyä eli puun jalostajia lisää, ainoastaan kilpailun kautta saadaan tuottajahintoihin korotuksia ja kartelli-/korruptiopuheet loppumaan.

    Reima Ranta

    Rämeellä on syystä tai toisesta kovin kiltti näkemys. Voiton tavoittelu on ostajayhtiön lainkin mukainen tavoite. Pyrkimyksenä on tietysti silloin katkoa sellaisia puutavaralajeja, jos saatava voitto on suurin mahdollinen.

    Jo kansantaloudellisesti olisi perusteltua pyrkiä maksimoimaan leimikon jalostusarvoa, eikä jonkin yksittäisen yrityksen senhetkistä voittoa.

    Suomessa kansantaloudelle huipputärkeät kilpailulait retuperällä ja metsäsektori on tästä malliesimerkki.

    Kilpailulakien toimimattomuudella teemme tulonsiirron terveiltä yrityksiltä epäterveille yrityksille ja taloudellista vahinkoa kansalaisille. Kilpailun toimiminen on markkinatalouden kulmakivi.

    Jovain

    MTK on ollut osallisena pystykauppatapaa hyväksymässä ja on siinä yhteydessä sahannut omaan jalkaansa metsäomistajien edunvalvojana. Toki teollisuus investoinnit lisäävät kilpailua ja puun hintaa, mutta se varsinainen kilpailu, eli kilpailun toimimattomuus, avautuisi vasta pystykaupan lakkauttamisen jälkeen. Kuten Reima Ranta toteaa. Nykymuotoisessa pystykauppamallissa kilpailu ei toimi…

    rame

    Tarkoitus kyllä oli sanoa että myyjää viedään kuin ”loka-ämpäriä pihalla” kun sopimus tehty eikä voi kuin katseella seurata.

    Pystykaupan toimintatavat ovat syvältä niin kauan kunnes uusia toimijoita jalostuspuolelle tulee lisää ja sitämyöten kysyntä lisääntyy.

    ”Avaimet käteen” toimituksissa ei sinänsä mitään huonoa mutta tavaralajimäärillä sen sisällä suuri merkitys.

    Visakallo

    Kovasti täällä näkyy vannottavan kilpailun nimiin, mutta kuinka paljon olette itse tehneet sen eteen?
    Reimakin taisi joskus aikaisemmin mainita, että myi hyväuskoisesti puita ilman kilpailutusta jonkinlaisen määränkin. – Pitääkö paikkansa?
    Minä taas olen kilpailuttanut kaikki leimikot ja myynyt puut sille joka antaa kulloinkin parhaan kokonaishyödyn.
    Tätä on tullut tehtyä neljänä vuosikymmenenä, sillä minusta se on aivan luonnollista.
    Omassa päivätyössäni pyörittelen numeroita yhdellä Suomen kaikkein kilpaillummalla alalla, ja mielestäni puumarkkinatkin toimivat verrattain hyvin.
    Toki valtakunnan sisällä on suuriakin eroja, sillä jossainpäin puille ei ole käytännössä ole kuin yksi ostaja.
    Runkokaupallakin on tullut puita myytyä.
    Siinäkin kauppatavassa on hyvät ja huonot puolensa, eikä menetelmä aina takaa puunmyyjälle parhainta mahdollista kopputulosta.
    Olipa menetelmä mikä hyvänsä, aina kaikkein tärkeintä on myydessään tietää minkälaista ja kuinka paljon puuta on sieltä metsästään myymässä.

    Jovain

    Vaikea metsänomistajan on puolustautua, kun on tämä ylitarjonta tilanne, joka sekin rajoittaa kilpailua. Jatkuvasti täällä kuitenkin törmätään kilpailun toimimattomuuden muuriin. Se, että pystykaupassa kilpailu ei toimi, ei tarkoita puun kilpailuttamista tai urakoitsijoiden kilpailuttamista tmv., niin välttämättömiä kuin ne ovatkin, vaan puukauppatavan kilpailuttamista. Tarkoitetaan pystykaupan kilpailuttamista. Tällä hetkellä metsänomistajilla ei ole mitään mahdollisuuksia kilpailla teollisuuden monopolia vastaan, sillä metsänomistajien käyttämät puukauppatavat ovat täysin riittämättömiä kilpailla pystykauppaa vastaan. Tästä syystä myös metsänomistajia viedään kuin pässiä narussa.

    Jätkä

    Pitäisi olla päivänselvää kaikille, että teollisuus , joka ostaa puun, maksaa siitä niin vähän kuin mahdollista.
    Samoin jokainen täysjärkinen puunmyyjä haluaa puustaan parhaan mahdollisen hinnan.
    Näillä mennään, eikä kenenkään tarvitse mussuttaa korruptiosta, koska sitä ei tässä kuviossa ole.
    Ne on markkinavoimat, jotka määräävät hinnan.

    Ainoa tapa parantaa hintoja on rakentaa lisää kapasiteettia, jolloin puusta tulee pulaa.

    Jovain

    Niinhän se on Jätkä tässä korruptoituneessa tilanteessakin, markkinavoimat määräävät hinnan.

    Jätkä

    Mutta kerro nyt viimei: Kuka korruptoi ja ketä.

    Ellet pysty tuohon vastaamaan, niin ole vaiti.

Esillä 10 vastausta, 471 - 480 (kaikkiaan 629)