Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

  • Tämä aihe sisältää 629 vastausta, 49 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, sitten Mosku toimesta.
Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 629)
  • Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

    Tuolla ”kaikki mulle” viestiketjussa on virinnyt keskustelua korruptiosta. Aihe on tärkeä ja korruptio metsäalalla niin laajalle levinnyttä, että siitä kannattaa avata oma viestiketju.

    Kehittyneissä maissa myös korruptio on kehittynyttä.”Kehittyneiden maiden korruptio on suunnitelmallista, yhteiskunnallisia valtainstituutioita hyödyntävää piilorikollisuutta. Korruptiosta tulee osa virallista totuutta”. Tämän määritelmän korruptiosta on esittänyt Tranparency Suomen puheenjohtaja.

    Puun pystykauppa on todettu täydelliseksi korruptiota aiheuttavaksi järjestelmäksi metsätalouden englanninkielisessä oppikirjassa, joka on metsänhoitajaopiskelijoiden kurssikirja Suomessakin.

    Pystykauppoja ei ole muissa Euroopan maissa. Puun korjaavat ja kuljettavat käyttöpaikoille yksityiset yrittäjät. Puunjalostusyhtiöillä ei ole omia puunhankinnan organisaatioita. Keski-Euroopassa kauhistellaan suomalaista puukauppaa ja puunkorjuuta.

    Pystykaupan korruption ydin on puunkorjuun kustannusten piilottaminen maksajalta. Sillä suojellaan hevoskaudelta periytyvää metsäyhtiön puunhankinnan organisaatiota ja sen käyttämiä massiivisia metsäkoneita.

    Kustannusten piilottamisesta on tullut virallinen totuus. Puunmyyjät eivät tiedä, että pystykaupassa he maksavat kaikki puunkorjuun kustannukset ja ja vielä naapurille tehdyn ilmaisen metsän viljelynkin kustannukset.

    Pystykauppa on korruptoinut myös kilpailu- ja kuluttajaviraston. Viraston mukaan metsänomistaja ei ole asianosainen puun pystykaupassa, sillä puunkorjuu on puunjalostusta.

    Lauri Vaara

  • suorittava porras

    ….ja sehän on ” totta” , mitä Vaara kirjoittelee …

    Jätkä

    Laurivaari ja nimimerkki Jovain ovat niin hukassa tuon korruption kanssa, että en käsitä, miten he vielä kirjoittelevat vapaalta jalalta.

    Lapsellista kohkaamista täysin ilman perusteita. On vaikea mieltää, mikä heillä pyörii pään sisällä, muuta ehkä heillä jokin tavoite on, kunhan saisivat sen kerrottua. Tähän asti ei kyllä ole tullut muuta kuin syyttelyä joka suuntaan.

    Jätkä

    Hirsitalotehtaalla ”Matriisia” olisi rukattava koko ajan, kun talot ovat erilaisia.
    Lisäksi usein tehdään vain yksi talo asiakaskohtaisin piirustuksin. Ainoa vaihtoehto on katkoa hirret piirustusten mukaan.
    Jos maksimipituutena tukeille on 55 dm, rajoittaisi se melko tavalla rakennuksen kokoa, muotoa ja tiloja, jos ja kun jatkoksia ei saa tulla näkyviin.
    Normaalissa vientisahauksessa sahaillaan yleensä vain muutamia pituuksia, joten niitähän se kone pätkii – apteerauksesta viis` , eikä siinä paskaakaan välitetä siitä, että tukkia joutuu kuitupinoon.

    A.Jalkanen

    Rane tuntuu ymmärtäneen mitä ajan takaa. Muille suosittelen blogikirjoitukseeni tutustumista jos aihepiiri kiinnostaa.

    suorittava porras

    #”Katkonta vasta sahalla merkitsee sitä, että ostaja saa jokaisesta puusta omiin tarpeisiinsa parhaat aihiot. ”#

    Sen verran tarkennusta , että ne nykyisin vallitsevaa menetelmää käytettäessä sopivat aihiot määritellään katkontamatriisesissa ja tarpeet huomioiva katkonta on mahdollista tehdä jo metsässä . Heikompilaatuinen rungon osa puolestaan pätyy suoraan oikeaan osoitteeseen tekemättä turhaa kierrosta
    sahalaitoksella .

    …..

    Tämä ”korruptiojengi” unohtaa tyystin sen , että puuta korjataan ja katkotaan loppukäyttäjien toiveiden mukaisesti . Niiden pohjalta laaditaan korjuuohjelmat ja katkontamatriisit . Raaka-aineen tuottajalla ei monesti ole pienintäkään käsitystä siitä , mitä
    vaaditaan . Ei myöskään mahdollisellla ulkopuolisella korjuusta huolehtivalla urakoitsijallakaan .
    Tämä johtaa helposti siihen , että puut katkotaan sopimattomiin mittoihin . Hävikki kasvaa tämän myötä , ja perusteet maksaa puusta parempaa hintaa sulavat jo alkumetreille .

    Oma lukunsa on myös toimitusten ajoitus . Hommat menevät taatusti päin ####ttiä , jos 700 000 metsänomistajaa tahollaan pähkäilee , hakkuuttaako leimikon missä kuussa ja minä vuonna . Asiakas ei odota . Jalostetun tavaran on oltava asiakkaalla sovittuun aikaan ja jopa sovitulla kellonlyömällä . Tätä tarkoitusta varten yhtiöiden on pakko pitää omia hankintaorganisaatioitaan .

    Jovain

    Katkonta on kaukana korruptiosta. Toki katkonnalla on vaikutusta puukauppatiliin, mutta ei sillä ole mitään tekemistä puukaupan korruption kanssa.
    Korkeintaan puun jalostamisen kautta, kuten aloituksessa todetaan. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan metsänomistaja ei ole asianosainen puun pystykaupassa, sillä puunkorjuu on puunjalostusta. Eli tulkinnan mukaan korruptio saa rehottaa pystykaupassa, metsänomistajat on suljettu sen ulkopuolelle ja tarkoittaa huonoa ratkaisua metsänomistajan kannalta.

    Rane

    Ok,nyt selvisi että katkonta EI ole korruptiota.
    Eli jos se korruptio oikein rehottaa niin voisitko Jovain viimeinkin kertoa kuka lahjoo ketä ?

    Jovain

    Rane hyvä! Ei ole esitetty, että katkonta olisi korruptiota, ei myöskään ole esitetty lahjonnasta, että kuka lahjoo ketä. Korruptio voi olla myös oikeudettoman edun hankkimista, kuten aloituksessa todetaan: Pystykaupan korruption ydin on puunkorjuun kustannusten piilottaminen maksajalta. Ja edelleen, kustannusten piilottamisesta on tullut virallinen totuus. Puun myyjät eivät tiedä, että pystykaupassa he maksavat kaikki puunkorjuun kustannukset.

    Visakallo

    Totta hemmetissä se puunkorjuun kustannus kohdistuu puunmyyjään, sillä kehen muuhun se voisi kohdistua?
    Osko jo Jovain, että näin se menee, hoitaa korjuun kuka tahansa.
    Puunmyyjän saama hinta on se, minkä puunostaja on kaikkien hankintakulujen jälkeen valmis maksamaan.
    Esim. energiapuussa se voi olla myös negatiivinen.
    Puulla ei ole olemassa omaa hintaa.
    Myyjä saa vain osansa puun jalostusarvosta.

    Jovain

    Puun takaa! Muistaakseni tuolla edellä esitit, että korjuun kustannukset peritään lopputuotteen hinnasta, eli kuluttaja maksaa.
    Toisekseen pystykaupassa kysymys oli puunkorjuun kustannusten piilottamisesta maksajalta.

Esillä 10 vastausta, 451 - 460 (kaikkiaan 629)