Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

  • Tämä aihe sisältää 629 vastausta, 49 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, sitten Mosku toimesta.
Esillä 10 vastausta, 441 - 450 (kaikkiaan 629)
  • Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

    Tuolla ”kaikki mulle” viestiketjussa on virinnyt keskustelua korruptiosta. Aihe on tärkeä ja korruptio metsäalalla niin laajalle levinnyttä, että siitä kannattaa avata oma viestiketju.

    Kehittyneissä maissa myös korruptio on kehittynyttä.”Kehittyneiden maiden korruptio on suunnitelmallista, yhteiskunnallisia valtainstituutioita hyödyntävää piilorikollisuutta. Korruptiosta tulee osa virallista totuutta”. Tämän määritelmän korruptiosta on esittänyt Tranparency Suomen puheenjohtaja.

    Puun pystykauppa on todettu täydelliseksi korruptiota aiheuttavaksi järjestelmäksi metsätalouden englanninkielisessä oppikirjassa, joka on metsänhoitajaopiskelijoiden kurssikirja Suomessakin.

    Pystykauppoja ei ole muissa Euroopan maissa. Puun korjaavat ja kuljettavat käyttöpaikoille yksityiset yrittäjät. Puunjalostusyhtiöillä ei ole omia puunhankinnan organisaatioita. Keski-Euroopassa kauhistellaan suomalaista puukauppaa ja puunkorjuuta.

    Pystykaupan korruption ydin on puunkorjuun kustannusten piilottaminen maksajalta. Sillä suojellaan hevoskaudelta periytyvää metsäyhtiön puunhankinnan organisaatiota ja sen käyttämiä massiivisia metsäkoneita.

    Kustannusten piilottamisesta on tullut virallinen totuus. Puunmyyjät eivät tiedä, että pystykaupassa he maksavat kaikki puunkorjuun kustannukset ja ja vielä naapurille tehdyn ilmaisen metsän viljelynkin kustannukset.

    Pystykauppa on korruptoinut myös kilpailu- ja kuluttajaviraston. Viraston mukaan metsänomistaja ei ole asianosainen puun pystykaupassa, sillä puunkorjuu on puunjalostusta.

    Lauri Vaara

  • kuusessa ollaan

    ”En ole sellaisia puita sillä tavalla puinut, mutta olen Kurussa katsellut, kun Onton Pertti teki avohakkuuta huippukuusikossa venäjälle suunnitellulla koneella. Kolmekymmentä metrinen kuusi nousi keveästi ylös, käännettiin oikeaan suuntaan ennen kuin kaadettiin poispäin koneesta. Sitten kerran kurahti, kun runko tuli lievästi yläviistoon karsintaterien läpi. Edes latvaa ei katkaistu, koska kone sylki rungon kuin keihään muutaman metrin päähän ennenkuin se putosi maahan. Siitä pihtipankolla varustettu laahusjuontokone nosteli tyvet puristukseensa ja kiskaisi ne alavarastolle, jossa ne kyllä sitten vain katkottiin moottorisahoilla.

    Se oli aikaa, jolloin insinöörit osasivat vain sen, että jos jokin paikka ei kestä, siinä on liian vähän terästä.
    Lähetetty: 1 h, 48 min sitten
    Lähettäjä: Jätkä ”

    Tuo kyseinen kone oli nollasarja-asteelle jäänyt Lokomo 960/961S/T. S-malli oli taskuun katkova tavaralajimenetelmän kone, joka lajitteli samalla kolmeen laatuun, T-versio taasen amerikan markkinoille (ja venäjälle) suunniteltu versio, joka karsi koko rungon kahteen osaan katkoen, kuitu ja tukkiosuus erilleen. Oli kuulemani mukaan melkoisen tehokas ja aiheutti kauhua metsureiden joukossa. Koneita tehtiin jotain viitisen kappaletta.
    Homma kaatui sen ajan (70-luvun loppupuoli) siihen, että hydrauliikan ja sähkötekniikan toiminta oli liian epävarmaa, lisäksi kone painoi yli 30 tonnia, eikä pysynyt pinnalla kapeilla kahdeksalla renkaallaan. On ollut koneena ainoa ja tullee olemaan, joka pystyi käsitelemään samanaikaisesti kolmea runkoa – yhtä kaadettiin, toinen oli odottamassa prosessointia syöttökäpälällä ja kolmas oli karsittavana/katkottavana. Käytännössä puuta kulki rullien läpi katkeamatta.

    Jätkä

    Kyllä niistäkin koneista saatiin kokemusta ja oppia moton rakennetta varten.
    Parkanon metsämuseossa on tuo katkova prototyyppi muokattuna versiona. Se palveli Metsähallitusta metsänparannusauran vetäjänä, jossa se tietenkin oli painonsa puolesta kova sana.

    Siinä vain taisi olla ajomoottori suhteellisen pienitehoinen, hakkuukonetta käytti melkoinen Deutzin kone.

    Timppa

    ”Mittalaitteelta vain tulostetaan tukkiläpimitan alittavasta puunosasta tulleet kuutiot joista maksetaan kuidun hinta ja ylittävästä osasta tukin hinta.Tämä mitta on vain hinnoittelun peruste,muuten puun saa katkoa miten huvittaa.Lahopölkyille voi tietysti olla oma hinta tai sitten ei.Se on neuvottelukysymys.”

    Entäs tukiksi kelpaamattomat ? Miten ne käsitellään?

    Jovain

    Onhan katkonnalla merkitystä puun myyjän kannalta, myydäänkö puut kappaletavarana, tukkiosuuksina tai kokorunkoina. Sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä pystykaupan korruption kanssa.
    Korruptoituneessa puukaupassa, konemiehille sopii oikein hyvin säilyttää asemansa ja hallita puuhuoltoa monopoliasemassa ja sekin sopii, että pystykaupan korruptioon liittyvät kysymykset sivuutetaan. Eikä konemiehillä ole myöskään sitä vastaan, että metsänomistajat pidetään puuhuollon ulkopuolella. Pelätään nurkan valtausta tai vaikka isompaakin valtausta puun toimittajina.
    Onhan se aika kornia Suomalaisessa puukaupassa, että metsänomistajat on onnistuttu pitämään ulkopuoleisina metsänomistajia itseään koskevissa asioissa.

    Visakallo

    Olen ollut koko aikuisikäni puuntuottaja, mutta en siitä huolimatta ole alkanut kuvittella, että olisin jotain muuta kuin alkutuotteen kasvattaja.
    Puulla ei ole olemassa hintaa, jos sitä ei jotenkin jalosteta.
    Suomessa kaskeaminen loppui vasta reilu sata vuotta sitten, kun puulle alkoi jalostuslaitosten myötä muodostua jonkinlainen arvo.
    Samaan aikaan metsiä alettiin myös hoitaa, jotta saataisiin jalostukseen kelpaavaa puuta, eikä pelkkää poltettavaa rojua.
    Kyllä se vain niin on jatkossakin, että puiden jalostajat määräävät miten heidän tarvitsemansa puut katkotaan, on hakkuutoiminta sitten kenen käsissä hyvänsä.
    Puiden myyjä voi ainoastaan yrittää valita sellaisen ostajan, joka antaa leimokon puille parhaan mahdollisen kokonaisarvon.
    En tiedä, miten tämä näin yksinkertainen asia voi olla joillekin niin vaikea ymmärtää.

    pikkutukki

    Tavoitteena myydä sopimatonta puuuta kovalla hinnalla ? Varmempaa pyrkiä tuottamaan suoraa järeää puuta ! Eihän sitä tiedä tulisiko mutkainen lauta muotiin tulevaisuudessa 🙂

    Metsuri motokuski

    Jotenkin vertaisin tätä puunmyyntiä perunakauppaan. Kyllä meitä ostajia / kulutajia kiinnostaa mitä lajikkeita, minkä kokoisia ja minkä hintainen peruna on ennen kuin ostamme niitä. Varmaan monelle viljelijälle sopisi ”venäjän malli” että perunaa on riittävästi, jos on, mutta muulla ei väliä ja hinta on kohdillaan.

    Uskon että ostajaa kiinnostaa puunostossa ihan saman typpiset asiat kelvollisen tavaran ostamiseen. En usko että se on myyjän pimennossa pitämistä niin kuin jovain edellen väittää.

    Rane

    Tämä tukiksi kelpaamattomattomilla tarkoitetaan siis kuiduksi katkottua tukkiosaa.Ideahan on juuri se että ostajat voivat katkoa tukkia kuiduksi niin paljon kuin haluavat eikä sitä tarvitse enää vahtia metsänomistajan toimesta.
    Katkonnan onnistumisesta aiheutuva riski siirtyy katkonnan tekijälle mikä on tietysti oikein.Nythän riski on myyjällä joka ei voi vaikuttaa katkontaan.

    Jätkä

    Katkonta vasta sahalla merkitsee sitä, että ostaja saa jokaisesta puusta omiin tarpeisiinsa parhaat aihiot. Tukiksi kelpaamattomat osat voivat olla siinä tapauksessa vaikka kymmenen sentin pätkiä puolirungosta, mutta ne menevät selluhakkeeksi, josta sahaaja saa lähes saman hinnan kuin laadukkaasta tukista.

    Kalevalassa eräs pöpi ”Näki kauhut kaikkialla” ja nyt näyttää noita kauhukuvien maalaajia olevan niin paljon, että onkohan hoitolaitoksissa kaikille vapaita paikkoja?.

    Jovain

    Ilmeisesti pystykaupan korruptio on jäänyt epäselväksi. Ei ole sisäistetty sen ilmenemismuotoja puukaupassa. Siitä syystä kehottaisin perehtymään Lauri Vaaran väitöstutkimukseen: Toimitus- ja pystykauppapuun hintasuhteet ja puunkorjuun rationaalisuus.

    Vastaan samoin viereisen jatkuvan kasvatuksen viestiketjun osalta. Samasta asiasta on kysymys.

Esillä 10 vastausta, 441 - 450 (kaikkiaan 629)