Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

Esillä 10 vastausta, 431 - 440 (kaikkiaan 629)
  • Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

    Tuolla ”kaikki mulle” viestiketjussa on virinnyt keskustelua korruptiosta. Aihe on tärkeä ja korruptio metsäalalla niin laajalle levinnyttä, että siitä kannattaa avata oma viestiketju.

    Kehittyneissä maissa myös korruptio on kehittynyttä.”Kehittyneiden maiden korruptio on suunnitelmallista, yhteiskunnallisia valtainstituutioita hyödyntävää piilorikollisuutta. Korruptiosta tulee osa virallista totuutta”. Tämän määritelmän korruptiosta on esittänyt Tranparency Suomen puheenjohtaja.

    Puun pystykauppa on todettu täydelliseksi korruptiota aiheuttavaksi järjestelmäksi metsätalouden englanninkielisessä oppikirjassa, joka on metsänhoitajaopiskelijoiden kurssikirja Suomessakin.

    Pystykauppoja ei ole muissa Euroopan maissa. Puun korjaavat ja kuljettavat käyttöpaikoille yksityiset yrittäjät. Puunjalostusyhtiöillä ei ole omia puunhankinnan organisaatioita. Keski-Euroopassa kauhistellaan suomalaista puukauppaa ja puunkorjuuta.

    Pystykaupan korruption ydin on puunkorjuun kustannusten piilottaminen maksajalta. Sillä suojellaan hevoskaudelta periytyvää metsäyhtiön puunhankinnan organisaatiota ja sen käyttämiä massiivisia metsäkoneita.

    Kustannusten piilottamisesta on tullut virallinen totuus. Puunmyyjät eivät tiedä, että pystykaupassa he maksavat kaikki puunkorjuun kustannukset ja ja vielä naapurille tehdyn ilmaisen metsän viljelynkin kustannukset.

    Pystykauppa on korruptoinut myös kilpailu- ja kuluttajaviraston. Viraston mukaan metsänomistaja ei ole asianosainen puun pystykaupassa, sillä puunkorjuu on puunjalostusta.

    Lauri Vaara

  • harrastelija harrastelija

    £ Olisiko mielestänne pieni parannus nykymenoon nähden jos metsänomistajalle maksettaisiin tukkiosasta tukin hinta ja kuituosasta kuidun hinta, riippumatta katkonnasta? Esitin tätä muistaakseni vuonna 2007, kohta 10 vuotta sitten.
    Lähetetty: 1 h, 3 min sitten
    Lähettäjä: A.Jalkanen £

    Hyvä idea, toteuttaminen lienee vähän hankalampi ”Jätkän” ehdottamalla tavalla. Kuljetus menisi P-A:ikan malliin isoilla juontokoneilla ja maanteillä pitkillä rekoilla.
    Olisiko kokopuu-kauppa eräs ratkaisu? Silloin ostaja voisi katkoa sopivakseen jo metsässä ja logistiikkakin pelaisi nykyiseen malliin.

    Jätkä

    Ei meillä ollut mitään ongelmia, kun Koskisen ajossa oleva pitkänpuun kuljetusyhdistelmä haki 24 metriset mastopuut.

    Poimintahakkuuna täystiheästä lehtikuusikosta kevätkesällä. Suunnattu metsurikaato, Ajokoneena Timberjack 1010.
    heti varastopaikalta lähdettäessä 90 asteen liittymä, Sitten kohta pieni liikenneympyrä ja ahtaita risteyksiä.

    Kuljetusmatka n. 350 km ja lopuksi uitto Suomenlinnaan.

    Autoilija oli hyvin rutinoitunut, ei ongelmista tietoakaan.

    jees h-valta

    Voisin kyllä kuvitella että tuollaiset yhdistelmät kokopuukuljetuksineen saisivat paljon pahaa aikaan maamme liikenteessä. Moottoripyöräilijöitä saisi kaapia vähän väliä akselistosta yms. muuta vähemmän mukavaa.

    Metsuri motokuski

    Jos noin mennään kun Anneli ajatteli niin miten tehdään sille puulle joka täyttää tukkimitat, mutta laadullisesti ei ole tukiksi kelpaavaa. Uskotteko todella että jos rungot viedään pitkinä tehtaalle ja siellä katkotaan niin miten myyjän oikeus laadun tarkastukseen säilyy. Nythän valveutunut myyjä suorittaa laadunvalvontaa jo leimikolla kun puut ovat katkottu mutta ajamatta laaniin. Siinä on se paikka jossa sitä reklamaatiota katkonnasta voi suorittaa. Ei missään muualla.

    Toisekseen jos teollisuus velvoitetaan ottamaan kaikki mitat täyttävä puu tukiksi, kuinka uskotte tukin hinnalle käyvän ? Jos teollisuus joutuu ottamaan epäkuranttia tavaraa vastaan niin hinnassa se tulee näkymään. En ihmettele että Annelin aloite ei mennyt läpi. On siinä niin paljon mätää ostajan puolelta.

    Jätkä

    VOIHYVÄNENAIKA

    Tämän asian saa todella vaikeaksi, kun oikein ponnistelee sen eteen.
    Koskitukki on asian jo ratkaissut ja myyjätkin ovat tyytyväisiä asiaan.

    Kun tukkiosuus liukuu hakkuukoneen mittalaitteen läpi ja minimiläpimitan tullessa kone katkaisee rungon, menee se osio tukkimittalistaan. On yks hailee kuka, missä ja miten sen pätkii – ainakin myyjän kannalta.

    Kun kauppa on tehty tällä periaatteella ja lähikuljetuksen takia runko täytyy tehdä tukeiksi, se tapahtuu metsässä, mutta mittalaitteet mittaavat tukkimitan täyttävän osan tukiksi.

    Mikä kohta jäi joltakulta ymmärtämättä?

    Koskisen OY:llä saadaan näin tehden hirsitaloihin myös erityisen pitkiä hirsiä ilman, että niitä pitää jatkaa sormiliitoksin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ehdotuksessani ei tietenkään edellytetty kokorunkojuontoa eikä raakista tukkihintaa. Luulin itse asiassa, että ehdotukseni olisi jo lukijoille kovinkin tuttu, sen verran monesti olen sitä mainostanut. Se on siis eräänlainen runkoarvokaupan sovellus. Jos Koskitukki tekee jo näin, mikäs sen mukavampaa! Jospa tulevaisuudessa jotkut muutkin.

    Linkki ehdotukseen:
    metsanomistaja.blogspot.fi
    merkintä 13. marraskuuta 2007

    Metsuri motokuski

    Jätkä kirjoittaa vähän kuin pylvään teosta. Oletko jätkä koskaan hakannut sellaista kuusta kerralla motolla läpi joka on tyvestä 50 cm ja ajetaan 16 cm ? Sopii kokeilla kuinka onnistuu nyky koneilla. Sinulla varmaan tietoa löytyy kun olet ”metsäkonekoulun kasvatti”.

    Itse ole tehnyt pylväitä ja niissäkin otettiin usein tukki tyveltä ennen kuin pylväs ajettiin. Usein nämä erikoispuut ovat jo ennakkoon valittu sellaisista leimikoista että ne täyttävät laatuvaatimukset.

    Tuohon Annelin ajatukseen vielä niin kuin työnteon kannalta. Ongelmia varmaan tulee kun tukkiosuuden alusta joudutaan tekemään kuitua ja ehkä välistäkin. Sen jälkeenhän tukinteko on kuin normi ”puintia”. Tuossa Anneli sinun ajatuksessa on se hyvä että jos metsä on tukiksi kelpaava ainesta koko tukkimitalla niin katkonta voisi onnistua hyvinkin. Sehän on kuin kokorunkokauppaa. Mutta jos tukkin laatu on huonoa niin ongelmia tulee ihan samalla tavalla kuin nykyäänkin.

    Jätkä

    En ole sellaisia puita sillä tavalla puinut, mutta olen Kurussa katsellut, kun Onton Pertti teki avohakkuuta huippukuusikossa venäjälle suunnitellulla koneella. Kolmekymmentä metrinen kuusi nousi keveästi ylös, käännettiin oikeaan suuntaan ennen kuin kaadettiin poispäin koneesta. Sitten kerran kurahti, kun runko tuli lievästi yläviistoon karsintaterien läpi. Edes latvaa ei katkaistu, koska kone sylki rungon kuin keihään muutaman metrin päähän ennenkuin se putosi maahan. Siitä pihtipankolla varustettu laahusjuontokone nosteli tyvet puristukseensa ja kiskaisi ne alavarastolle, jossa ne kyllä sitten vain katkottiin moottorisahoilla.

    Se oli aikaa, jolloin insinöörit osasivat vain sen, että jos jokin paikka ei kestä, siinä on liian vähän terästä.

    uudehko metsänomistaja

    Löytyy monia hyviä ja oikeudenmukaisia tapoja myydä puita metsästä. Muutamia on esitetty edellä myyjien taholta.

    Ei oikean tavan löytäminen ratkaise ongelmaa. Ongelma on siinä, että Suomessa kasvaa puuta liikaa tarpeeseen verrattuna. Ostajalla ei ole mitään syytä etsiä kokonaisuuden tai edes Suomen kannalta parasta kauppatapaa.

    Ostajan intressissä on vain oma etu, kuten meillä kaikilla. Ostajalle nykyinen pystykauppa takaa täyden manipulointimahdollisuuden, nimitetään sitä sitteen korruptioksi tai joksi muuksi. Ostajalla ei ole mitään syytä pyrkiä muuttamaan nykyistä.

    Niin kauan kuin Suomessa puukaupassa on ostajan markkinat, tehdään kaupat ostajan ehdoilla ja tavalla. Joskus vuosikymmeniä sitten puun myyjät perustivat oman osuuskunnan valvomaan puukaupan tasapuolisuutta. Se oli silloin, taisi entinen osuuskunta saada sakkoja pari vuotta sitten puukaupan kartellisoimisesta.

    Rane

    Annelin ehdotushan ei aiheuta motokuskin työhön mitään ongelmia.Itse asiassa homma helpottuu niin ettei metsänmyyjän tai hänen edustajansa tarvitse enää kyylätä onko katkonta tehty oikein.
    Mittalaitteelta vain tulostetaan tukkiläpimitan alittavasta puunosasta tulleet kuutiot joista maksetaan kuidun hinta ja ylittävästä osasta tukin hinta.Tämä mitta on vain hinnoittelun peruste,muuten puun saa katkoa miten huvittaa.Lahopölkyille voi tietysti olla oma hinta tai sitten ei.Se on neuvottelukysymys.

Esillä 10 vastausta, 431 - 440 (kaikkiaan 629)