Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

  • Tämä aihe sisältää 629 vastausta, 49 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, sitten Mosku toimesta.
Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 629)
  • Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

    Tuolla ”kaikki mulle” viestiketjussa on virinnyt keskustelua korruptiosta. Aihe on tärkeä ja korruptio metsäalalla niin laajalle levinnyttä, että siitä kannattaa avata oma viestiketju.

    Kehittyneissä maissa myös korruptio on kehittynyttä.”Kehittyneiden maiden korruptio on suunnitelmallista, yhteiskunnallisia valtainstituutioita hyödyntävää piilorikollisuutta. Korruptiosta tulee osa virallista totuutta”. Tämän määritelmän korruptiosta on esittänyt Tranparency Suomen puheenjohtaja.

    Puun pystykauppa on todettu täydelliseksi korruptiota aiheuttavaksi järjestelmäksi metsätalouden englanninkielisessä oppikirjassa, joka on metsänhoitajaopiskelijoiden kurssikirja Suomessakin.

    Pystykauppoja ei ole muissa Euroopan maissa. Puun korjaavat ja kuljettavat käyttöpaikoille yksityiset yrittäjät. Puunjalostusyhtiöillä ei ole omia puunhankinnan organisaatioita. Keski-Euroopassa kauhistellaan suomalaista puukauppaa ja puunkorjuuta.

    Pystykaupan korruption ydin on puunkorjuun kustannusten piilottaminen maksajalta. Sillä suojellaan hevoskaudelta periytyvää metsäyhtiön puunhankinnan organisaatiota ja sen käyttämiä massiivisia metsäkoneita.

    Kustannusten piilottamisesta on tullut virallinen totuus. Puunmyyjät eivät tiedä, että pystykaupassa he maksavat kaikki puunkorjuun kustannukset ja ja vielä naapurille tehdyn ilmaisen metsän viljelynkin kustannukset.

    Pystykauppa on korruptoinut myös kilpailu- ja kuluttajaviraston. Viraston mukaan metsänomistaja ei ole asianosainen puun pystykaupassa, sillä puunkorjuu on puunjalostusta.

    Lauri Vaara

  • Visakallo

    ”Hakkaajan ja metsänomistajan intressit tulisi olla samansuuntaisia, eikä pystykaupassa niin ole. Työn suorittaja ei hyödy mitään kokonaisuuden kannalta parhaasta lopputuloksesta – päinvastoin.”
    Lähettäjä: Reima Ranta

    Metsänomistajan kannalta ikävä tosiasia on, ettei puilla itsellään ole olemassa arvoa.
    Arvoa syntyy vasta puita jalostettaessa.
    Tässä mielessä joudumme olemaan puunostajien armoilla, olipa kauppatapa mikä hyvänsä.
    Se mihin metsänomistaja pystyy vaikuttamaan, on tehdä kaupat kulloiseenkin leimikkoon sopivimman jalostajan kanssa.
    Kaikilla tosin ei tätätäkään mahdollisuutta ole, jos ostajia ei ole kuin yksi.

    Jätkä

    ”Hakkaajan ja metsänomistajan intressit tulisi olla samansuuntaisia, eikä pystykaupassa niin ole. Työn suorittaja ei hyödy mitään kokonaisuuden kannalta parhaasta lopputuloksesta – päinvastoin.
    Lähetetty: 35 min sitten
    Lähettäjä: Reima Ranta ”

    Joskus hakattiin avohakkuita ja tukkileimikoita moottorisahalla. Monellakin firmalla – ja myös Metsähallituksella oli käytössä pystymittaus. Rungot kuutioitiin koepuiden ja tarkistusmittausten perusteella niin, että tukkiosa maksettiin myyjälle tukkina ja kuituosa kuituna.
    Hakkuutaksa oli laskettu koko puussa samaksi, eli palkka oli sama teki kuitua tai tukkia.
    Kuitenkin silloin kuitu katkottiin noin kolmoseksi tai kakkoseksi, jotka piti pinota kasoihin palstalla.
    Kyllä silloin metsurilla oli vahva motiivi tehdä tukkia minimiläpimittaan asti, jos se suinkin oli mahdollista, koska tukkeja ei tarvinnut kasata.

    Reima Ranta

    Kuten kirjoitat Puun takaa, sopivimman jalostajan etsiminen on perusteltua.

    Olisi kuitenkin kaikkien alan toimijoiden yhteinen etu, että maksimoisimme metsästä saatavaa kokonaishyötyä. Kauppatapa pitäisi olla sellainen, että se tukisi tätä päämäärää.

    Jovain

    Näinhän se tuppaa olemaan. Puulle ei tahdo olla arvoa kuin teollisuudelle, metsänomistajalle se arvo on heikko. Nykyisillä kauppatavoilla metsänomistajat suljetaan puukaupan ulkopuolelle ja se on todellisuutta, että metsänomistajia holhotaan myymään puuta teollisuudelle edullisella tavalla ja hinnalla.
    Tämä holhoaminen on mennyt niin pitkälle, että perinteisesti metsänomistajan tarjoamaa motomittaa ei ole hyväksytty vastaanottomitaksi ja toisekseen metsänomistajan tarjoamille puille ei ainakaan makseta täyttä hintaa ja kolmanneksi sellaisia kauppoja ei tehdä, jotka loukkaavat teollisuuden itsemääräämisoikeutta.
    Esim. näin puukauppaa ohjataan pystykaupoille. Mitä tämä on muuta kuin sääntelyä. Metsänomistajille ei juurikaan jätetä mahdollisuuksia, eikä metsänomistajien nykyinen tarjonta pysty alkuunkaan kilpailemaan pystykauppaa vastaan.
    Puhutaan mm. katkontaedusta edellä ja hankintahakkaajan valinnaisista eduista, valtakirjoista ym., mutta se on metsänomistajan itsensä pettämistä, jos kuvitellaan tämän suuntaisilla eduilla kuitattavan puukauppaan pesiytyneet rakenteelliset heikkoudet.

    Jätkä

    Jovain siis väittää, tai ainakin koittaa antaa ymmärtää, että koneurakoitsijat vetävät pystykaupoissa firmaan päin.

    Muuten en voi noita väitteitä ymmärtää. Elikkäs että: – Hankintakauppaa hakatessaan urakoitsijat mittaavat ihan oikein puumäärät, mutta pystykaupoissa mittaustulos olisi tuntuvasti pienempi.

    Muutenhan tuo väite olisi tyhjän huutamista.

    Nyt herra Jovainille jää todistamisen taakka.

    Reima Ranta

    Urakoitsijat eivät ole ongelma, vaan kauppatapa, jossa urakoitsijatkin yrittävät selviytyä parhaan kykynsä mukaan.

    Rane

    Otsikkoon liittyen:Missä Reiman mielestä on tämä pystykaupan korruptio?Kuka lahjoo ketä?

    A.Jalkanen

    Olisiko mielestänne pieni parannus nykymenoon nähden jos metsänomistajalle maksettaisiin tukkiosasta tukin hinta ja kuituosasta kuidun hinta, riippumatta katkonnasta? Esitin tätä muistaakseni vuonna 2007, kohta 10 vuotta sitten.

    Jätkä

    Kauppa, jossa tukkiosasta maksetaan tukin hinta, on ainoa oikea tapa, mutta se pitää tehdä Koskisen OY:n tyylillä.
    Runko katkaistaan tyveltä ja karsitaan minimiläpimittaan, josta katkaisu. Loput tehdään kuiduksi.
    Tukkiosa kuljetetaan yksimittaisena tehtaalle, jossa se katkotaan tarpeen mukaan.
    Sekä ostaja, että myyjä hyötyvät menetelmästä – Sehän ei kaikille sovi lainkaan. Onhan tavatonta, että ostaja hyötyy!!!!!

    Noin tehden myyjä saisi täydellisen hinnan myös puolentoista tukin puista.

    MaalaisSeppo

    Jos esitetty korruptio on tosiaan laajaa ja metsänomistajat menettävät merkittäviä summia rahaa ja myös uskovat siihen, niin eikös olisi järkevää, että metsänomistajat itse ryhtyvät perustamaan ”korruptiovapaita” puunjalostusyrityksiä.

    Nyt olisi nykymeininkiin pettyneillä metsänomistajilla tuhannen taalan paikka ryhtyä osakkaiksi vireillä oleviin biojalostamohankkeisiin. Osakasmetsänomistajat hoitaisivat tehtaiden puuhuollon kannolta tehtaalle suurimmaksi osin omilla traktoreillaan. Korruption saama siivu jäisi olemattomaksi. Ehkä metsänomistajankin siivu penenisi, mutta pääasiahan olisi saada korruptio kitkettyä juurineen.

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 629)