Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 629)
  • Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

    Tuolla ”kaikki mulle” viestiketjussa on virinnyt keskustelua korruptiosta. Aihe on tärkeä ja korruptio metsäalalla niin laajalle levinnyttä, että siitä kannattaa avata oma viestiketju.

    Kehittyneissä maissa myös korruptio on kehittynyttä.”Kehittyneiden maiden korruptio on suunnitelmallista, yhteiskunnallisia valtainstituutioita hyödyntävää piilorikollisuutta. Korruptiosta tulee osa virallista totuutta”. Tämän määritelmän korruptiosta on esittänyt Tranparency Suomen puheenjohtaja.

    Puun pystykauppa on todettu täydelliseksi korruptiota aiheuttavaksi järjestelmäksi metsätalouden englanninkielisessä oppikirjassa, joka on metsänhoitajaopiskelijoiden kurssikirja Suomessakin.

    Pystykauppoja ei ole muissa Euroopan maissa. Puun korjaavat ja kuljettavat käyttöpaikoille yksityiset yrittäjät. Puunjalostusyhtiöillä ei ole omia puunhankinnan organisaatioita. Keski-Euroopassa kauhistellaan suomalaista puukauppaa ja puunkorjuuta.

    Pystykaupan korruption ydin on puunkorjuun kustannusten piilottaminen maksajalta. Sillä suojellaan hevoskaudelta periytyvää metsäyhtiön puunhankinnan organisaatiota ja sen käyttämiä massiivisia metsäkoneita.

    Kustannusten piilottamisesta on tullut virallinen totuus. Puunmyyjät eivät tiedä, että pystykaupassa he maksavat kaikki puunkorjuun kustannukset ja ja vielä naapurille tehdyn ilmaisen metsän viljelynkin kustannukset.

    Pystykauppa on korruptoinut myös kilpailu- ja kuluttajaviraston. Viraston mukaan metsänomistaja ei ole asianosainen puun pystykaupassa, sillä puunkorjuu on puunjalostusta.

    Lauri Vaara

  • jees h-valta

    Reima Rannankin syömähampaat tuntuvat tylstyvän kovaa kyytiä.
    Ei se aivan noin mennyt vaikka sellu kriisissä kävikin. Aivan vakaat oli vielä meiningit koska esim. Kauppalehti noteerasi yhtiön kestävän tuota vielä ainakin kahdeksan vuotta. Ei se aivan lopun enteitä silloin ole Reima.
    Mitä tulee jäsenyyden suomiin etuuksiin on aivan pyöristyttävää yrittää mollata tai vähätellä saavutettuja etuja. Koita Reima hankkia jostain vuotuinen säännöllinen tulo tuohon malliin ja saaden kuitenkin puusta jopa muita parempaa hintaa. Bonukset ja korkotuotto on jopa tämän Metsälehden artikloinnissa todettu varteenotettavaksi lisätuloksi mutta sitä on turha haeskella keskihintatilastoista.
    Yhteistyö on aina hedelmällistä silloin kun se on reilua kahdenvälistä kauppaa ja siitä saa lisäksi extrat vielä jälkitilitteinä ja korkotuottoina.
    Korkotuotto minunkin kohdalla vastaa aivan kohtuureippaan kokoista puukasaa lanssiin joka vuosi. Jos ei huvita jonain vuonna tehdä puukauppaa tulee tiliä kuitenkin siitä huolimatta. Ei lainkaan huono asia ainakaan minun pirtaani.

    Jätkä

    Metsäliitolla on ollut ohjenuorana, että ostetaan vain osuuskunnan osakkailta. On jopa taattu, että ostetaan aina, kun jäsen tarjoaa ostettavaksi.

    Tuosta jalosta periaatteesta joutui sittemmin luopumaan ja ostaa ainakin valtiolta, kunnilta ja seurakunnilta, joilla kaikilla on todella isoista kaupoista kyse.

    Vanhaan hyvään aikaan, jos täysi osuusmaksu ei ollut vielä kertynyt, (sitä kerättiin puukaupan yhteydessä) – metsäliiton ostomies tarjosi juuri sen verran enemmän, että sillä ylimäärällä sai katettua tuon perittävän osuusmaksun.

    Metsäliiton vaikeudet johtuivat muutama vuosi sitten todella osaamattomasta johdosta. Heti kun johto vaihdettiin, nousu alkoi ja nyt osuuskunta porskuttaa, vaikkakaan ei ihan reilusti.

    harrastelija harrastelija

    Metsäliittohan on liikevaihdoltaan vain puolet kahden suuren, UPM ja SE, liikevaihdosta. On kuitenkin mo:jien hyvä tietää vähän osuuskunnan historiasta.

    Yksi mahdollisuushan olisi ollut vain mo:jien yhteenliittymä puun hankinnassa metsäteollisuudelle. Joten pidän kovana juttuna nousua suurten metsäyritysten kintereille myös puun jalostuksessa.

    Osuusmaksunhan voi juuri sijoittaa puun myynnistä eikä muuta rahaa. Pianhan se oli ”liikemiesten” temmellyskenttä, jos rahan sijoitus olisi vapaa!
    Vastaavasti A- ja B- osuuksiin vasta kun ha-osuus on täynnä.

    Reima Ranta

    Historiat ovat historiaa. Kartelli kertoi karua kieltä siitä, missä mennään. Se kertoo kartelliajan menettelystä osuuskunnassa, joka on vallitseva käsitys osuuskunnassa tänäkin päivänä. Sen kertoo suhtautuminen kartellikysymykseen. Minkäänlaista katumista tai hyvittämistä ei ole ollut nähtävissä – päinvastoin. Ongelman ydin on osuuskunnan ja MTK:n kytkentä. Et voi MTK palvella kahta herraa, kun toiselle kumartaa, niin toiselle pyllistää.

    Elämä on sellaista, että oppirahoja joutuu maksamaan, mutta niistä pitää yrittää ottaa opikseen. On joutunut pohtimaan, mitä asialle voin metsänomistajana itse tehdä. Kartelliyhtiöitä en kykene muuttamaan, joten on tehtävä se, mihin itse voin vaikuttaa.

    Kuitu ja tukkipuun hintaero on niin huima, että kuitupuun tuottamista onkin perusteltua luopua niin pitkälle kuin suinkin mahdollista. Ei panosta mitään sellaiseen metsänhoitoon joka tuottaa tätä jätepuuta, josta metsänomistajalle on vain taimikon perustamisvaiheen kalliita kustannuksia.

    Oppirahat ovat karvaita, mutta ne saattavatkin osoittautua kullan arvoisiksi.

    jees h-valta

    Reima Ranta ei tuota ”jätepuuta” mutta voi maatua itse jätteeksi ennenkuin sitä arvotavaraa tulee. On aivan sama arvo kuidulla ja tukilla kun otetaan se tärkein eli tuotteen valmistusaika huomioon. Tukilla se on vähintään kuusikymmentä vuotta ja sen euronhan siitä jokaisesta kasvatusvuodesta saapi. Kuidulla selvitään viidessätoistakin vuodessa jolloin edelleen sen saman euron kasvatuspalkkio tipahtaa. Missä kohtaa Reima olikaan hinnan ero?

    Reima Ranta

    Kaikki on Jesse kiinni laskentakorosta. Jos laitetaan laskentakoroksi 10, niin kuitupuuna kannatta hakata, mutta uudistamiseen ei sellaisella korolla kannata laittaa latiakaan.

    Perusteltavissa olevalla laskentakorolla kutupuumetsää ei kannata hakata.

    Pystykauppa on siitä pirullinen kauppatapa, että siinä myyjän ja ostajan intressit ovat tavattoman erilaiset. Usein vastakkaiset. Kuitupuunostajalle on yhdentekevää, mitä metsään jää harvennuksen jälkeen kasvamaan. Heidän kannaltaan mieluummin kuitupuuta.

    Jokainen kasvamaan jätetty kuitupuurunko, josta ei myöhemminkään saada tukkipuuta on iso vahinko metsänomistajalle. Kuiturunko, josta myöhemmin saadaan tukkeja on metsänomistajalle näillä hinnoilla KYMMENEN kertaa arvokkaampi kuin tukiksi myöhemminkään kelpaamaton kuiturunko.
    Puiden tasainen jakautuminen on mitätön tekijä siihen verrattuna, että kasvamaan jätetään tukiksi kelpaavia runkoja.

    Päästä nyt siinä sitten kuitupuuyritykset pessaamaan metsääsi.

    Rane

    Nyt reimalla logiikka pettää.Kuitufirmahan on varmin valinta harvennuksen tekoon.Sahan motokuskilla on koko ajan takaraivossa paine tehdä mahdollisimman paljon tukkia jolloin se suora ja oksaton puu lähtee ja kasvamaan jää oksainen ja mutkainen turilas.

    Metsuri motokuski

    Tiedoksi ranelle että se sahafirman mies osaa hakata myös sitä metsää oikein. Ihan niin kuin myyjä metsäänsä haluaa hakattavan. Toiseksi sahafirmat eivät edes osta kuituvaltaisia leimikoita kun kuitu on heille marginaali lajike.

    Tuollaista ennakkoasennetta on ilmaantunut täälläkin. Taitaa vaan kuitenkin kysessä olleen oman edun tavoittelu. Viime vuonna meille kävi juuri noin. Kuulemma sahafirmalle ei voinut tukkeja myydä kun ne olisvat ottaneet vain parhaat. No se leimikko tuli meille hakattavaksi ja aika surutta jouduimme pikkuväärää tukkia silpomaan kuituun kun sahafirma olisi tehnyt kaikista tukit. Meidän laatuvaatimukset ei sitä sallinut. Uskon että isäntä hävisi sievoisen summan euroja, mutta hyvä oli leimikko ja mukava tehdä.

    Reima Ranta

    Ranenkin ajatuksessa on pointti. Monesta tekijästä asia tietysti koostuu, kun metsiä ja työn suorittajia on joka lähtöön.

    Pystykauppa on ongelmallista arpapeliä ja siksi huono kauppatapa myyjän näkökulmasta hyvin monesta syystä. Metsänomistajalle kaikista kallein virhe tapahtuu, kun hyvänlaatuinen juuri tukiksi varttuva kuiturunko kaadetaan kuitupuuksi. Takavuosina jo lailla pakotettu alaharvennus tuli metsänomistajille todella kalliiksi ja paljon istuu moton sarvissa tekijöitä, joilta ymmärrys on asiasta pahasti vieläkin kadoksissa.

    Hakkaajan ja metsänomistajan intressit tulisi olla samansuuntaisia, eikä pystykaupassa niin ole. Työn suorittaja ei hyödy mitään kokonaisuuden kannalta parhaasta lopputuloksesta – päinvastoin.

    Reima Ranta

    Ranenkin ajatuksessa on pointti. Monesta tekijästä asia tietysti koostuu, kun metsiä ja työn suorittajia on joka lähtöön.

    Pystykauppa on ongelmallista arpapeliä ja siksi huono kauppatapa myyjän näkökulmasta hyvin monesta syystä. Metsänomistajalle kaikista kallein virhe tapahtuu, kun hyvänlaatuinen juuri tukiksi varttuva kuiturunko kaadetaan kuitupuuksi. Takavuosina jo lailla pakotettu alaharvennus tuli metsänomistajille todella kalliiksi ja paljon istuu moton sarvissa tekijöitä, joilta ymmärrys on asiasta pahasti vieläkin kadoksissa.

    Hakkaajan ja metsänomistajan intressit tulisi olla samansuuntaisia, eikä pystykaupassa niin ole. Työn suorittaja ei hyödy mitään kokonaisuuden kannalta parhaasta lopputuloksesta – päinvastoin.

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 629)