Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

  • Tämä aihe sisältää 629 vastausta, 49 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, sitten Mosku toimesta.
Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 629)
  • Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

    Tuolla ”kaikki mulle” viestiketjussa on virinnyt keskustelua korruptiosta. Aihe on tärkeä ja korruptio metsäalalla niin laajalle levinnyttä, että siitä kannattaa avata oma viestiketju.

    Kehittyneissä maissa myös korruptio on kehittynyttä.”Kehittyneiden maiden korruptio on suunnitelmallista, yhteiskunnallisia valtainstituutioita hyödyntävää piilorikollisuutta. Korruptiosta tulee osa virallista totuutta”. Tämän määritelmän korruptiosta on esittänyt Tranparency Suomen puheenjohtaja.

    Puun pystykauppa on todettu täydelliseksi korruptiota aiheuttavaksi järjestelmäksi metsätalouden englanninkielisessä oppikirjassa, joka on metsänhoitajaopiskelijoiden kurssikirja Suomessakin.

    Pystykauppoja ei ole muissa Euroopan maissa. Puun korjaavat ja kuljettavat käyttöpaikoille yksityiset yrittäjät. Puunjalostusyhtiöillä ei ole omia puunhankinnan organisaatioita. Keski-Euroopassa kauhistellaan suomalaista puukauppaa ja puunkorjuuta.

    Pystykaupan korruption ydin on puunkorjuun kustannusten piilottaminen maksajalta. Sillä suojellaan hevoskaudelta periytyvää metsäyhtiön puunhankinnan organisaatiota ja sen käyttämiä massiivisia metsäkoneita.

    Kustannusten piilottamisesta on tullut virallinen totuus. Puunmyyjät eivät tiedä, että pystykaupassa he maksavat kaikki puunkorjuun kustannukset ja ja vielä naapurille tehdyn ilmaisen metsän viljelynkin kustannukset.

    Pystykauppa on korruptoinut myös kilpailu- ja kuluttajaviraston. Viraston mukaan metsänomistaja ei ole asianosainen puun pystykaupassa, sillä puunkorjuu on puunjalostusta.

    Lauri Vaara

  • harrastelija

    Tehtaan vierestä seurasin tilannetta, jossa oli paperikone ja saha vierekkäin. Paperikone teki poritiivista tulosta vuodesta toiseen, mutta sahalla tuntui aina olevan ”veitsi kurkulla”.

    Raaka-aineen hinta tukilla oli moninkertainen verrattuna kuitupuuhun.
    Tuli sellainen kuva, että mo:t olivat hyvillään tukin hinnasta ja kuitu meni siinä sivussa.

    Eli samasta puusta oli kyse, koko vaan vaihteli. Sama yhtiö omisti paperitehtaan ja sahan ja tukin varjolla sai kuidun edullisesti.

    Viime vuonna puuta käytettiin 68 Mm3. Keskihinta lienee jotain 25-30 €/m3. Joten mo:t saivat kantohintana jotain 1,7 – 2 miljardia euroa.

    Kolmen metsäyhtiön liikevaihdot lienevät siinä 25 miljardia € kuitupuun osalta ja tulostakin on tullut useampi miljardi. Lisäksi sahojen ja energialaitosten liikevaihdot ja tulokset päälle!

    Alkutuottajan osuus on lähes naurettava, vastaa täysin kehitysmaista ryöstettävää raaka-ainetta 🙁

    Rane

    Niin,näissä keskusteluissa myös lukijoita on monen tasoisia.Väkitukko oli käsittänyt että pohdin kannabiksen käyttöä.
    Toivottavasti useampi ymmärsi että pohdin esimerkin kautta sitä miten luotettavassakin mediassa (Yle) voidaan tutkimuksien tulos uutisoida täysin päinvastaisena kuin se on.
    Ps.Nyt lukijan olisi hyvä kysyä itseltään miten tämä liittyy ketjun aiheeseen.

    Timppa

    ”Kasvatusajan ja kulut huomioon ottaen varsinkin.”

    Eivät ne kulut normaalilla metsänomistajalla kuitenkaan kovin suuret ole. Välittömät uudistus- ja taimikonhoitokulut 12-15 %:n luokkaa myyntituloista. Sitten tie- ja vakuutuskulut nostavat tilanteesta riippuen lisää kustannuksia, mutta kokonaisuudessaan ollaan kohtuulukemissa.

    Aikaahan se metsänkasvatus vie, mutta lukijoiden kuvissa Puuntakunen näyttää mallia, miten hommaa voi runsaastikin nopeuttaa.

    Jovain

    A. Jalkanen. Mhy ei vielä toimi yhtiöiden rinnakkaisorganisaationa. Siitä voisi tulla sellainen (myöskään puuntoimittaja yrittäjiä huomioimatta), jos metsänomistajat ryhtyisivät toimittamaan puuta samoilla ehdoilla, kuin metsäosastot toimittavat.
    Tällaisella muutoksella on merkittävä vaikutus, verrattuna nykyiseen toimintamalliin, jossa metsänomistajat saavat toimittaa puuta jopa ilmaiseksi, niin kuin Puun takaa tuossa edellä ilmiteeraa.
    Ay sävytteinen raju vastustaminen on fakta näillä palstoilla ja siitä syystä asiaan perehtymätön saa väärää tietoa.

    Rane

    Jovain on oikeassa siinä että tässä keskustelussa on syötetty väärää tietoa.Yritetäänpä päästä raiteille kertaamalla.
    Aloituksessaan Lauri Vaara väitti pystykaupassa olevan korruptiota.Kun aikansa tivattiin hän lopulta esitti että tämä korruptioetuus on ”metsäosastojen työpaikkojen ylläpitäminen”.
    Tämä vaatii hieman miettimistä.Onko korruptiota kun yhtiö maksaa urakoitsijoille ja toimihenkilöille palkkaa?Se on verotettavaa tuloa ja tarkasti verottajan tiedossa joten ei ole.
    Entä jos, kuten keskustelussa on esitetty,yhtiöt maksavat liian paljon tehtyyn työsuoritteeseen nähden?
    Tämä voisi olla korruptiota jos lahjuksen saajat eli urakoitsijat ja toimihenkilöt tekisivät ylisuuren palkan vastineeksi jotain moraalisesti arveluttavaa tai jopa laitonta.
    No mitä tämä arveluttava voisi olla?

    Visakallo

    Jäämme jännityksellä odottamaan vastausta.
    Väite on niin kova, että jotain sen takana pitää olla.

    kuusessa ollaan

    ”Ay sävytteinen raju vastustaminen on fakta näillä palstoilla ja siitä syystä asiaan perehtymätön saa väärää tietoa.

    Lähetetty: 2 h, 59 min sitten
    Lähettäjä: Jovain ”

    Nyt kyllä Jovain voisi avata, mitä tuo lause tarkoittaa? Yleisesti Ay käsitetään ammattiyhdistysliikkeen lyhenteeksi ja tämä palsta on yhtä kaukana Ay-tyyppisestä keskustelusta kuin kuu maasta.

    suorittava porras

    Ehkäpä samanlainen väärinymmärrys on tapahtunut korruptio -käsitteenkin kohdalla . : )

    A.Jalkanen

    Eikös mhy toimituskauppaa tehdessään toimi koko lailla samalla tavoin kuin metsäyhtiön hankintaorganisaatio? Siitä tuo nimitys ”rinnakkaisorganisaatio”. Metsänomistaja saanee mhy-organisaation kautta tehdyissä puukaupoissa selvityksen puunkorjuun kuluista, ja vähentää ne verotuksessaan, vai miten mhy:n hankintapalvelu nykyisin toimii?

    Visakallo

    Olisi Lahtoseltakin ollut paljon rehdimpää esiintyä omalla nimellään tässäkin asiassa, kuten hän teki aikaisemmin kartellijutussa.
    Lahtonenhan kertoi omalla nimellään kerran tällä palstalla suunnitekmastaan tulla puukauppamarkkinoille, mutta jostain syystä menikin sen jälkeen nimimerkin taakse.
    Miksi?

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 629)