Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

  • Tämä aihe sisältää 629 vastausta, 49 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, sitten Mosku toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 629)
  • Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

    Tuolla ”kaikki mulle” viestiketjussa on virinnyt keskustelua korruptiosta. Aihe on tärkeä ja korruptio metsäalalla niin laajalle levinnyttä, että siitä kannattaa avata oma viestiketju.

    Kehittyneissä maissa myös korruptio on kehittynyttä.”Kehittyneiden maiden korruptio on suunnitelmallista, yhteiskunnallisia valtainstituutioita hyödyntävää piilorikollisuutta. Korruptiosta tulee osa virallista totuutta”. Tämän määritelmän korruptiosta on esittänyt Tranparency Suomen puheenjohtaja.

    Puun pystykauppa on todettu täydelliseksi korruptiota aiheuttavaksi järjestelmäksi metsätalouden englanninkielisessä oppikirjassa, joka on metsänhoitajaopiskelijoiden kurssikirja Suomessakin.

    Pystykauppoja ei ole muissa Euroopan maissa. Puun korjaavat ja kuljettavat käyttöpaikoille yksityiset yrittäjät. Puunjalostusyhtiöillä ei ole omia puunhankinnan organisaatioita. Keski-Euroopassa kauhistellaan suomalaista puukauppaa ja puunkorjuuta.

    Pystykaupan korruption ydin on puunkorjuun kustannusten piilottaminen maksajalta. Sillä suojellaan hevoskaudelta periytyvää metsäyhtiön puunhankinnan organisaatiota ja sen käyttämiä massiivisia metsäkoneita.

    Kustannusten piilottamisesta on tullut virallinen totuus. Puunmyyjät eivät tiedä, että pystykaupassa he maksavat kaikki puunkorjuun kustannukset ja ja vielä naapurille tehdyn ilmaisen metsän viljelynkin kustannukset.

    Pystykauppa on korruptoinut myös kilpailu- ja kuluttajaviraston. Viraston mukaan metsänomistaja ei ole asianosainen puun pystykaupassa, sillä puunkorjuu on puunjalostusta.

    Lauri Vaara

  • Visakallo

    Hyvä on.
    Jos puukauppatapaa muuttamalla saisimme mahdollisesti puunkorjuussa olevan korruption poistettua, ja sillä tavalla puunkorjuun kustannukset alenemaan, niin millä keinolla puunmyyjät saisivat itselleen syntyvän erotuksen?
    Puiden ostajathan maksaisivat edelleenkin puusta puiden myyjille, mutta antaisivatko he todella syntyvän erotuksen myyjille?
    Jos minä olisin puunostaja, niin minähän pitäisin sen itselläni!

    Gla

    Mutta kun paljon puuta käyttävät firmat tekee sopimukset urakoitsijoiden kanssa, niissä ei taatusti löysää ole. Palstan konemiehet varmaan voivat tämän vahvistaa. Jos sen sijaan urakoitsijat alkaisi käydä kaikkien myyjien kanssa erikseen kauppaa jokaisesta leimikosta, kuluisi tuottavaan työhön tarvittava aika ihan johonkin muuhun kuin tuottavaan työhön. Toki mhy:llä olisi tässä tilanteessa loistava sauma toimia linkkinä urakoitsijoiden ja puun myyjien välillä. Minulle se olisi ok, mutta monille muille vaikea asia.

    Miten ostajat hallitsisivat varastonsa, kun etenkin talvella korjuukelit ovat mitä sattuu, eikä puuvirtojen hallinta olisi sillä tavalla enää ostajien näpeissä kuin nyt? Siinä tulisi hätä monen talvileimikon myyjällä, kun sopimuksen mukaan puut pitää olla tienvarressa 1.3, mutta routaa ei ole ja taivaalta sataa vettä.

    Jätkä

    Kerroppa Jovain, mitä hyötyjä saisit siitä, että sinä maksaisit korjuukustannukset urakoitsijoille lyhentämättöminä ja sitten saisit vähentää ne verotuksessa.

    Jos siitä jotain kostuisit, niin kerro se meille.

    Visakallo

    Isommissa puukaupoissa puunmyyjä tarvitsisi melkoisen välirahoituksen, sillä puunostajat tuskin maksaisivat puista mitään ennakkoon.
    Puunkorjuun välirahoituskulut tulisivat siten puunmyyjälle.
    Puunostajan mahdollinen maksukyvyttömyys olisi sitten vielä se toinen päänsärky.
    Kysyn aivan suoraan Jovain, oletko täällä puunmyyjän vaiko puunostajan asialla?

    Jätkä

    Kömpii mieleen epäilys, että Jovain aivan provomielellä täällä kiihoittaa metsänomistajia jonkinlaiseen kansanliikkeeseen.
    Kuitenkin, jos aletaan tehdashinnasta ja vähennetään siitä kustannukset kannolle asti, niin yhtiöltä jää huoli korjuukustannuksista kokonaan pois.
    Toki yhtiö voi laskuttaa myyjältä jokaisen sentin, jonka myyjä voi maksaa kuorma-autoilijalle, metsäkoneurakoitsijoille ja firman toimi8henkilöille ja kuitit voi laittaa verovähennyksiin.
    Yksi asia on kuitenkin melko varma: Puunmyyntitili, josta voi vähennyksiä tehdä, hupenee niin, että kovapäisinkin huomaa, että kantorahaa jää tuntuvasti vähemmän, voi olla, että ei jää lainkaan, vaan pitää isännän mennä ansiotyöhön voidakseen jatkaa metsätaloutta.

    Toinen vaihtoehto voi olla, että Jovain on perinteinen maanviljelijä, joka on kunnostautunut vain vähennysten hankkimisesta.

    Petkeles

    Onneks voep tämännii pystykaapan onnettommuuven väestee tekemällä manu-hankintoo, kuten myö ärjännettä pelekäämättömät tehhään, tae tiettämällä suoraan konneella.

    PS: Viimesettii muanviljelijät lähti palakkahommiin vuonna -95.

    Jovain

    Puunmyyjän asialla ollaan. Suositteleisin meille puunmyyjille jatko-opintojen jatkamista.
    Korjuun kustannusten vähentäminen toistamiseen puun hinnasta on jo huippua metsänomistajien alasajossa. Kieltämättä se ensimmäinenkin on jo liikaa, sillä se toteutuu ilman kilpailua, ennakkoon ja pimeästi puun hinnasta.
    Puhutaan isännättömästä rahasta, joka on miljardi luokkaa vuodessa. Tarkoittaa n. 2.5 miljoonaa jokaiselle vuoden päivälle. Johan sillä rahalla muutamat ilmaiset taimet jeesaa.

    Visakallo

    Minua kiinnostaa edelleen se, miten puunostajat saadaan maksamaan puusta riittävästi puunmyyjille, kun myyjä vastaa korjuun ja kuljetuksen kustannuksista?

    jees h-valta

    Eipä ole niitä ilmaisia taimia näkynyt muuten kuin laadun huonoudesta korvauksena. Ja siinä on maksajana taimien tuottaja. Inttämiseen on turha enää kantaa muuten ottaa. Jovainilta tuntuu loppuvan kysyttyihin vastaukset. Mielestäni sellaisen kannattaa aivan omavalinnalla valita toimintatapansa mutta ei niitä kannata yrittää mulle syöttää. Varsinkin kun ei tiedä mitä yrittää tuputtaa.

    Jovain

    Edut tulevat avoimen kilpailun kautta.

    Myyjä vastaa korjuun ja kuljetuksen kustannuksista tälläkin hetkellä, mutta vähennysoikeus tulee vasta puukauppatavan muuttamisen jälkeen. Siitähän täällä keskustellaan, avoimesta kilpailusta. Se edellyttää kuitenkin pystykaupan lakkauttamista.
    Laitan tähän viestiketjun avaajan lausuman tuolta aikaisemmin keskustelupalstalta.
    Kilpailu edellyttää pystykauppojen kieltämistä. Se ei estä yhtiöiden puunkorjuuta, sillä yhtiöt voivat tarjota korjuuta palveluyrityksinä. Yhtiöiden rinnalla korjuu- ja kuljetuspalveluja pääsevät tarjoamaan Mhy:set sekä maatila ym. yritykset.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 629)