Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 629)
  • Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

    Tuolla ”kaikki mulle” viestiketjussa on virinnyt keskustelua korruptiosta. Aihe on tärkeä ja korruptio metsäalalla niin laajalle levinnyttä, että siitä kannattaa avata oma viestiketju.

    Kehittyneissä maissa myös korruptio on kehittynyttä.”Kehittyneiden maiden korruptio on suunnitelmallista, yhteiskunnallisia valtainstituutioita hyödyntävää piilorikollisuutta. Korruptiosta tulee osa virallista totuutta”. Tämän määritelmän korruptiosta on esittänyt Tranparency Suomen puheenjohtaja.

    Puun pystykauppa on todettu täydelliseksi korruptiota aiheuttavaksi järjestelmäksi metsätalouden englanninkielisessä oppikirjassa, joka on metsänhoitajaopiskelijoiden kurssikirja Suomessakin.

    Pystykauppoja ei ole muissa Euroopan maissa. Puun korjaavat ja kuljettavat käyttöpaikoille yksityiset yrittäjät. Puunjalostusyhtiöillä ei ole omia puunhankinnan organisaatioita. Keski-Euroopassa kauhistellaan suomalaista puukauppaa ja puunkorjuuta.

    Pystykaupan korruption ydin on puunkorjuun kustannusten piilottaminen maksajalta. Sillä suojellaan hevoskaudelta periytyvää metsäyhtiön puunhankinnan organisaatiota ja sen käyttämiä massiivisia metsäkoneita.

    Kustannusten piilottamisesta on tullut virallinen totuus. Puunmyyjät eivät tiedä, että pystykaupassa he maksavat kaikki puunkorjuun kustannukset ja ja vielä naapurille tehdyn ilmaisen metsän viljelynkin kustannukset.

    Pystykauppa on korruptoinut myös kilpailu- ja kuluttajaviraston. Viraston mukaan metsänomistaja ei ole asianosainen puun pystykaupassa, sillä puunkorjuu on puunjalostusta.

    Lauri Vaara

  • uudehko metsänomistaja

    Täällä tunnutaan uskovan että puuhuolto olisi järjestettävissä toisin jotenkin tehokkaammin ja halvemmin kuin nykyisin tapahtuu. Kertokaa miten.
    Lähetetty: 19 h, 50 min sitten
    Lähettäjä: A.Jalkanen

    Mahdollisia puukaupan muutoksia on paljon. Helpoiten kuviteltavissa oleva tapa olisi ainakin ”suurten” puunjalostuskonsernien puunhankintaorganisatioiden erottaminen emoyhtiöistä omiksi kilpaileviksi osakeyhtiöiksi. Tälläiset erilliset puunhankintayhtiöt ostaisivat puuta metsänomistajilta ja myisisivät puuta kaikille käyttäjille. Toimitus tapahtuisi pääsääntöisesti ostajan puuterminaaliin. Sen, ostetaanko puut pystystä, hankintana vai tehtaan portille toimitettuna ratkaisisi todellinen kilpailu edullisimmasta toimitustavasta. Jo tällä organisatiomuutoksella saataisiin puukauppaan todellista kilpailua. Tulos olisi kaikkien nähtävissä viivan alla. Tälläinen muutos myös mahdollistaisi uuden kauppatavan leviämisen uusille yrittäjille, ja koko puukaupan korruption vähenemisen.

    Valitettavasti puunjalostuskonsernien puunhankintaorganisaatiot vastustaisivat muutosta. Muutoshan aiheuttaisi näiden organisatioiden muutoksen kilpaileviksi avoimikasi yhtiöiksi, joissa jokainen työntekijä joutuisi yrittämään kaikkensa eikä koko iän kestavä virkamiesmäinen työpaikka olisi enää varma.

    Toisaalta on varmaa, että kyseisenlainen muutos puukauppaan toisi säästöjä. Joutuisivatpa nämä säästöt kenelle tahansa ne kuitenkin lisäisivät suomalaisen puunjalostuksen kilpailukykyä.

    jees h-valta

    Valitettavasti kilpailukykymme puunjalostuksessa on jo maailman huippua että se siitä uudehko.
    Ja yhtä välikättä rahastamaanhan sinä tarjoat. Sen puunhankintavälitysorganisaationkin pitää tuottaa voittoa ja tietää meille entistäkin nopempaa puun hinnan alamäkeä.

    kuusessa ollaan

    Jätkä kirjoitti:
    ”Minun muistini mukaan tietotekniikan hyödyntämiseen pystyi ensimmäisenä S. Pinomäki, jonka Pika – hakkuukoneissa oli sekä koneen tekniikka, että mittauspuoli sangen edistyksellistä jo silloin, kun Lokomonkin vehkeet painoivat vain voimalla ja raudan paljoudella.”

    Jep, Pinomäki teki ensimmäiset kuutioivat mittalaitteet. Mutta Lokomo ja siihen yhdistetyn Ösan tietotaidon yhdistäminen loi ensimmäiset tiedonsiirtojärjestelmät, jolla kannon nokassa olevaa kuutointietoa siirrettiin NMT 450 -verkon kautta tehtaille, sekä apteeraustietoa konttorilta koneeseen, tämä tapahtui 80-luvun lopulla. Ja samaa tekniikkaa aloitettiin viedä muuallekin maailmaan. Suomi on tässä tekniikassa ollut aina edelläkävijä, vasta kymmenisen vuotta sitten Ruotsissakin tosissaan alettiin kiinnostua asiasta. Heillä kiinnostusta on vähentänyt tehdasmittauksen vakiintunut käyttö.

    Visakallo Visakallo

    Nyt näyttää jälleen kerran siltä, että täydellinen tietämättömyys antaa lausuntoihin sitä kaikkein suurinta varmuutta.
    Kyllähän puunhankitaorganisaatioiden työ on tänä päivänä todella kaukana virkamiestyöstä!
    Iso luuta lakaisee jatkuvasti -tulos tai ulos- periaatteella.
    Joskus vielä 80-luvulla saattoi yhdellä yhtiöllä olla yhdellä paikkakunnalla useita, jopa kymmeniä puunostoon liittyviä henkilöitä.
    Nyt heitä on tasan yksi tai sitä vähemmän.

    Rane

    Edelleenkin keskustelussa väitetään puunhankinnassa olevan löysää.
    Mutta sehän ei ole korruptiota.Edelleenkin Laurilta odotamme selvitystä keiden kesken sitä lahjontaa tapahtuu?Vai onko tohtorismies tosiaan värvätty heittelemään mediaseksikkäitä termejä Lahtosen huhukampanjan vauhdittamiseksi?

    uudehko metsänomistaja

    kaikki väitteet kovasta kilpailusta puunhankinnassa voi jättää omaan arvoonsa. Näinkertovat vain kauppatavasta itselleen tai läheisille miellyttävän ikuisen työpaikan havittelijat.

    Niin kauan kuin puun hankinnassa ei ole kilpailua, voidaan väittää mitä tahansa. Vasta todellinen kilpailutus paljastaa nykyisen kauppatavan edullisuuden tai epäedullisuuden. Ja juuri toiminnan taloudellisuuden salaamiseen pyrkii pystykauppa, jossa vain puuaineksen hinta on myyjän tiedossa. Kuitenkin puunjalostuslaitosta kiinnostaa vain hinta tehtaan portilla.

    Mitä tulee uuden väliportaan ilmestymiseen puukauppaan, asia voi olla näin tai päinvastoin. Henkilöstö, joka nyt toimii konsernien puunhankinnassa siirtyisi anakin suurelta osin uusien yhtiöiden palvelukseen. Töiden jatkumisesta taas eteenpäin määräisi selkeästi yhtiöiden nähtävissä oleva toiminnan tulos.

    uudehko metsänomistaja

    ”Edelleenkin keskustelussa väitetään puunhankinnassa olevan löysää.
    Mutta sehän ei ole korruptiota.Edelleenkin Laurilta odotamme selvitystä keiden kesken sitä lahjontaa tapahtuu?Vai onko tohtorismies tosiaan värvätty heittelemään mediaseksikkäitä termejä Lahtosen huhukampanjan vauhdittamiseksi?
    Lähetetty: 19 min sitten
    Lähettäjä: Rane”

    Rane on täysin oikeassa. Löysä puunhankinta ei ole korruptiota. Kun sen sijaan velton kaupan tappiot maksatetaan puunmyyjillä piilottamalla tappiot julkisuudelta, kyseessä on jotain, joka mielestäni ei ole oikein. Samantekevää kutsutaanko käytäntöä korruptioksi vai ei, niin mielestäni jo mahdollisuus tuollaiseen toimintaan pitää poistaa.

    Visakallo Visakallo

    Voinko kysyä, millä alalla uudehko metsänomistaja itse toimii?

    jees h-valta

    Vaikka kuinka vanhat työnsuorittajat siirtyisivät se ei muuta miksikään että yhtiöitetty toiminta vaatii viivan alle selvää plussatuottoa ja silloin on taas saatu yksi rahastaja lisää. Mistähän uudehko johtuu että mhy-organisaatiotkin sulautuu kovalla vauhdilla yhteen isommiksi organisaatioiksi? Älä sinä vaadi nyt uusia palikkakasoja kun on niitä yhteen saatu liimattua. Se tehokkuus ja nimenomaan kustannustehokkuus tulee juuri sieltä että iso on vain kaunista.

    Timppa

    Uudekkon mielestä järkevää olisi toimittaa puut ostajan puuterminaaliin. Diköhän kuitenkin olisi parasta toimittaa puut suoraan käyttöpisteeseen. Kyllä ovat jalat tasan ilmassa kaverilla, joka tuollaista edes esittää.

    Muuten tiedoksi, että yhtiöt tekevät nykyään runsasta kauppaa ja vaihtoa puillaan.

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 629)