Keskustelut Metsänomistus Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

  • Tämä aihe sisältää 629 vastausta, 49 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, sitten Mosku toimesta.
Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 629)
  • Pystykaupan korruptio on kehittynyttä korruptiota

    Tuolla ”kaikki mulle” viestiketjussa on virinnyt keskustelua korruptiosta. Aihe on tärkeä ja korruptio metsäalalla niin laajalle levinnyttä, että siitä kannattaa avata oma viestiketju.

    Kehittyneissä maissa myös korruptio on kehittynyttä.”Kehittyneiden maiden korruptio on suunnitelmallista, yhteiskunnallisia valtainstituutioita hyödyntävää piilorikollisuutta. Korruptiosta tulee osa virallista totuutta”. Tämän määritelmän korruptiosta on esittänyt Tranparency Suomen puheenjohtaja.

    Puun pystykauppa on todettu täydelliseksi korruptiota aiheuttavaksi järjestelmäksi metsätalouden englanninkielisessä oppikirjassa, joka on metsänhoitajaopiskelijoiden kurssikirja Suomessakin.

    Pystykauppoja ei ole muissa Euroopan maissa. Puun korjaavat ja kuljettavat käyttöpaikoille yksityiset yrittäjät. Puunjalostusyhtiöillä ei ole omia puunhankinnan organisaatioita. Keski-Euroopassa kauhistellaan suomalaista puukauppaa ja puunkorjuuta.

    Pystykaupan korruption ydin on puunkorjuun kustannusten piilottaminen maksajalta. Sillä suojellaan hevoskaudelta periytyvää metsäyhtiön puunhankinnan organisaatiota ja sen käyttämiä massiivisia metsäkoneita.

    Kustannusten piilottamisesta on tullut virallinen totuus. Puunmyyjät eivät tiedä, että pystykaupassa he maksavat kaikki puunkorjuun kustannukset ja ja vielä naapurille tehdyn ilmaisen metsän viljelynkin kustannukset.

    Pystykauppa on korruptoinut myös kilpailu- ja kuluttajaviraston. Viraston mukaan metsänomistaja ei ole asianosainen puun pystykaupassa, sillä puunkorjuu on puunjalostusta.

    Lauri Vaara

  • Metsuri motokuski

    Kyllä se noin on kuin jesse kirjoitti. Tänään teollisuuden puuhuolto on sellaista että varastoja ei yhtiöillä ole varsinkaan sahateollisuudella. Varastot ovat ennakkoon ostettuja leimikoita jotka hakataan siinä vaiheessa kun valmiita tuotteesta on kaupat tehty. Tuossa aiemmin oli Timpan kirjoitus, joka on hyvä esimerkki nykyisestä puun toimituksesta.

    Jokainen yhtiö ostaa niin hankintana, tienvarsi kuin toimitusmyyntinä puuta, mutta nykyisenkaltaiseen nopeaan puun toimitukseen pääasiallisena hankintakanavana siitä ei ole. Siitä olen samaa mieltä että kyllä asiaa voi niin ajatella että kun varastoja ei kerrytetä niin metsänomistajan hankintatavat raakapuun myynnin osalta ovat kaventuneet. Uskon että sen vuoksi hankintakaupan ja pystykaupan erotus on niin pieni. Varmaankin osamaksajaksi on alistettu metsänomistaja kun yhtiöt ovat tämän nykyisenkaltaisen varastointi-idean toteuttaneet.

    Mhy:n korjuupalvelun puunvälitys ei nyt ole se oikea tie asian korjaamiseksi pelkästään. Samanlailla ne yhtiöt ohjaavat korjuupalvelua puun välityksen suhteen. Jos menekkiä on niin annetaan koneiden laulaa ja kun menekki hiipuu niin samanlailla ne korjuupalvelun koneet pysähtyvät. Kuidut ja e-puut seisovat tienvarsilla odottamassa seuraavaa sesonkia. Tosin isäntä on rahansa saanut mhy:n omista varoista, mutta mhy saa rahat siinä vaiheessa kun kuitu tehtaanportista menee sisälle.

    Visakallo

    ”Puun takaa! Huolesi on aiheellinen. Kerron, että olen ihan tavallinen puuntuottaja, niin kuin itsekin olet. Toimin aivan omana itsenäni, enkä ole näillä palstoilla yhteistoiminnassa kenenkään kanssa.”
    Lähettäjä: Jovain

    Aika pyöreästi Jovain esittelysi kieltämättä aloitit!
    Kerro nyt edes, minkä alueen tehtaille ja sahoille kasvattamasi puut useimmiten ajetaan, ja vähän siitäkin miten omistamasi metsät ovat sinulle päätyneet.
    Minkälainen osa puukauppatuloilla on taloudessasi?

    Visakallo

    Minulla on edelleen hyvin vahva mielikuva, että Jovain on yhtä kuin Lahtonen, mutta riittävällä avoimuudella voi tämän epäilyn helposti hälventää.

    Jätkä

    Mhy:n korjuupalvelun puunvälitys ei nyt ole se oikea tie asian korjaamiseksi pelkästään. Samanlailla ne yhtiöt ohjaavat korjuupalvelua puun välityksen suhteen. Jos menekkiä on niin annetaan koneiden laulaa ja kun menekki hiipuu niin samanlailla ne korjuupalvelun koneet pysähtyvät. Kuidut ja e-puut seisovat tienvarsilla odottamassa seuraavaa sesonkia. Tosin isäntä on rahansa saanut mhy:n omista varoista, mutta mhy saa rahat siinä vaiheessa kun kuitu tehtaanportista menee sisälle.
    Lähetetty: 3 h, 8 min sitten
    Lähettäjä: Metsuri motokuski

    Kun menekki hiipuu – Kuiduttavalla teollisuudella ei ole juurikaan mahdollisuuksia pistää kioskia kiinni, kun ”menekki hiipuu”, vaan siellä hinta laskee. Lopuksi voi koneet pysähtyä, mutta yleensä seisokin aikana tehdään perustavaa laatua olevaa huoltoa, eli laakereita ja teloja vaihdetaan, voitelujärjestelmää parannetaan tai jopa osaa koko paperikoneesta uusitaan.

    Puutavaravarasto on suurimmaksi osaksi pystyvarastoa ja lopuista puista huomattava osa on pyörien päällä. Jos tehdas hiljenee, niin sitä ennen on kyllä periaatteessa kaikki hakattu tavara viety pois tienvarsilta, vaikka sitten kastelualueelle.

    Rane

    Lauri hyvä,ei maidontuottajakaan toimita maitojaan minnekään.Maitoautoyrittäjä saa tilinsä meijeriltä eikä tuottajalta ja maitoauto kulkee omien aikataulujensa mukaan.Kuljettaja hoitaa tilasäiliön tyhjennyksenkin itsenäisesti useim silloin kun talonväki nukkuu.
    Mutta tuosta ”korruptiosta”.Kerro nyt viimeinkin missä välissä kuka lahjoo ketä?

    Jovain

    Onhan se vaikeaa luopua lukkiutuneesta tilanteesta ja päästä eteenpäin. On suorastaan patrioottista pitäytyä vanhassa.
    Eihän pystykaupasta luopuminen ja siirtyminen toimituskauppaan ja laskutusmalliin, aiheuta merkittäviä muutoksia puukauppaan. Kaukokuljetuksen ohjaus, osto, puiden vastaanotto, aikataulutus jne. eivät ole siirtymässä minnekään. Metsäosastojen puunkorjuu jatkuu entisellään. Mhy:set toimittavat puuta keskitetysti jne.
    Siirtyminen toimituskauppaan ja laskutusmalliin, myös teollisuuden osalta, lakkauttaisi puheet pystykaupan korruptiosta.

    A.Jalkanen

    Mitä käytännön toimenpiteitä vaadittaisiin että tuo toteutuisi; konkretisoikaa vähän!

    Visakallo

    Miten puukaupan ja -toimitusten rahoitus järjestettäisiin?

    uudehko metsänomistaja

    ” Níinpä, ei se logistiikka taitaisi toimia sen halvemmalla muullakaan toimijalla.Samat ongelmat ja kulut olisi edessä kuitenkin.
    Lähettäjä: Puuki”

    Taisit osua asiaan. Toiminnot ovat täsmälleen samat, toimittaa puut tehtaalle pystymetsästä sitten puunjalostusyhtiön puunhankintaosasto tai juuri tälläiseen erikoistunjut yritys.

    Jotain eroakin toiminnoissa kuitenkin on. Erikoistuneen yrityksen toiminnan tulos näkyy selkeästi viivan alla. Lisäksi erikoistunut yritys joutuu työskentelemään avoimessa kilpailussa muitten alan toimijoiden kanssa. Tälläinen toiminta tarkoittaa väistämättä riskiä tai osinkoa yritykseen sijoittaneilla. Tälläisessä yrityksessä työskennellään selkä seinää vasten. Hyvä tulos palkitsee omistajat henkilökohtaisesti. Huono tulos on toiminnan loppu.

    Suuren puunjalostuskonsernin puunhankitaosasto täyttää varmasti hankintetehtävänsä. Sen sijaa toimintojen parantamisesta ei voi olla varmuutta. ”Hyvänä aikoina” ei oikeastaan ole mitään tarvetta parantaa toimintoja. ”Huonoina aikoina” konsernin johto patistaa toimintojen kehittämiseen. Tällöin hankintaosasto tuo julkisuuteen joitakin väen vähennyksiä, organisatiomuutoksia sekä madaltaa pystypuusta maksettavaa hintaa sekä kiristää korjuuyritysten sopimustaksoja. Itse toiminta jatkuu entisenlaisena, mutta puun hinta tehtaiden portilla laskee. Muut kuin puun myyjät ja korjuuyrittäjät ovat tyytyväisiä.

    Tosiasiassa konsernin ja koko suomalaisen puunjalostuksen kilpailukyky maailman markkinoilla rapautuu. Suomessa, toisin kuin kilpailijamaissa ei konsernin joto saa minkäänlaiste kilpailuun perustuvaa käsitystä puuhuollon kilpailukykyisistä kustannuksista. Konsernin vastuullinen johto ei saa käsityksen näiden menojen välttämättömyydestä tai säästämispotentiaalista näissä menoissa.

    A.Jalkanen

    Täällä tunnutaan uskovan että puuhuolto olisi järjestettävissä toisin jotenkin tehokkaammin ja halvemmin kuin nykyisin tapahtuu. Kertokaa miten.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 629)