Keskustelut Metsänhoito Pystykarsinta

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 35)
  • Pystykarsinta

    Vieläkö tuota kukaan harrastaa? Tässä muutamana päivänä olen paria nuorta kasvatusmetsää karsinut. Mukavaa ajanvietettä ja tulee komean näköisiä puita. Fiskarssin sahalla sahailen. Onko kokemusta esim. Uittokaluston kalliimmista sahoista?

  • mehänpoika

    JM Savolle:
    Esim. Metsälehden Mikko Häyrinen kirjoittaa, että myös talvella pakkasien aikaan voi pystykarsia koivikoita. Hänen mielestä vain mahlan juoksun aikaan ei pidä karsia.

    Itse en karsisi talvella koivikoita pystykarsintana muuta kuin kuolleiden oksien osalta, jotka napsahtavat rungon vierestä poikki kun oksasahan kärkikoukulla hieman etempää rungosta nykäisee. Tähän työhön sopiva keli on keväthankiaiset, jos niitä joskus vielä tulee.

    JM Savo

    No onneksi vain kokeilin karsintaa tässä vaiheessa. Tosin tutkimus antaa vähän toisen kuvan tilanteesta. Parikymmentä runkoa karsin ja suurin osa oksista kuivia. Mutta mitä mieltä olette tutkimuksesta, mielipiteitä?
    Itseäkin kiinnostaisi että saako tosiaan parempaa hintaa myydessä karsituista kohteista. Tein kaksi vuotta sitten puukaupat ja silloin maksoivat erikoiskoivutukista 85 euroa kuutio kun sahatukki oli 47 euroa. Tämä mielestäni kohtuulllinen ero, tosin puut eivät olleet karsittuja ja se kyllä näkyi. Tukkiosuus kasvaa varmasti jonkin verran mutta onko sillä karsinnalla sitten hintaan vaikutusta?

    metsänvartija

    Koivusta vain kuivat oksat pois, kepillä!

    Kuivat oksat riivaavat koivua yllättävän pitkään.

    Lahon saa jos karsii tureita oksia.

    Pinsiön vaari

    Vähän vuosilukuja ja tietoa varhaisista pystykarsinnoista. Hankikannoilla v 1928 silloisessa Nokia yhtiössä tehtiin männylle hankikylvö. Lumen alla oli edelliskesänä kulotettu kuiva kankasmaa. Syntynyttä taimikkoa ei syönyt hirvet kun niitä ei ollut. Jonkinlaista harvennusta oli tehty koska 1956 kun alue pystykarsittiin runkoluku oli1800/ha. Vähän alle 600kpl hehtaarilta pystykarsittiin. Karsimattomat korjattiin 1970 luvulla kuitupuuksi. 2002 alue hakattiin. Tyvipölleistä tuli tuplahinta muihin tukkeihin verraten.

    Pystykarsinnan pomottanut kaveri laski että että nollalinja kannattavuudesta tuli mutta kyllä hän omassa metsässään on pystykarsinut ja vointinsa puitteissa jatkaakin. Kaippa sitä oksatonta erikoispuuta jatkossakin tarvitaan. Työnähän pystykarsita on mukavaa ja samalla useimmin tehdään muutakin alueen hyväksi. Silloin jo suunnitellaan ajourat ja lyödään maahan joutilaampia raippoja. Mm lannoitus 10 vuotta ennen päätehakkuuta on kannattavampia metsätöitä.

    Korpituvan Taneli

    Löytyykö, Pinsiön Vaarilta tai joltain muulta, kokemusperäistä tietoa tuosta koivun tuoreitten oksien karsimisesta talvella?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Leevi Sytky

    Eipä ole kokemuksia koivun pystykarsinnasta talvella, eikä juuri kesälläkää. Mutta tuli vain mieleen, eikö kevätahava kuivata tuoreen oksan tyven. Näinollen mahlan tie ulos on tukossa ja koivu säilyy vaurioitta?

    Kuitupuunkasvattaja

    Olen tehnyt pihapiirin puistometsissä koivun tuoreiden oksien karsintaa loppukesästä ja syksyllä. Puistometsissä karsittujen tuoreiden oksien läpimitta oli pahimmillaan jopa 50-70 mm. Karsinnan jälkeen kovut ovat kasvaneet nyt 15-20 vuotta ja päältäpäin katsoen karsinta onnistui hyvin.

    Pystykarsittuja koivuja on jo harvennettu, mutta valitettavasti en ole päässyt sahaamaan niitä (siis pitkittäin) sahatavaraksi tai pelkaksi. Vasta sahalla voisi tutkia tarkemmin karsinnan laatua ja sen vaikutusta. Huo harvennetut koivut menivät tässä vaiheessa sulfaattikeittoon.

    Oma kokemus on, ettei kevätahava kuivata tuoreiden oksien leikkuuhaavaa. Olen nähnyt kevättalvella karsittuja koivuja, jotka alkavat itkeä mahlaa kuitenkin keväällä. Veikkaisin jäljistä päätellen, että näissä vuototapauksissa on myös iso lahoriski.

    Pinsiön vaari

    Ei ole omakohtaista tietoa koivun pystykarsinnasta talvella. Olen kyllä kesäkarsinut muutaman koivun mutta ne on pystyssä vielä. Mutta sama kaveri joka kertomani pystykarsinnan teetti 1956 on teettänyt monia kesäkarsintoja. Ja omissa metsissään samoin karsinut kesällä. Kuivien oksien ”kepitystä” voi kuulemma tehdä kun muilta hommilta joutaa.

    Talvikarsinnasta kaveri kertoi esimerkin veljeksistä jotka karskutteli erään luontaisesti syntyneen koivikon pilalle. Halusivat parantaa näköaloja. Pitivät kaverin varoituksia ”herrojen kotkotuksina” ja pilalle meni. Mahlavuodot oli mahtavia ja kääpiäkin ilmestyi aika nopeasti. Kyllä siinä komeita koivuja on edelleen mutta varmasti viallisia. Tosin alle syntynyt kuusikko on upea ja sen harvennukset kuulemma tehdään vain talvella. Seuraava sukupolvi uskoo ”herrojakin” ja on opiskellutkin metsäalaa.

    Puun takaa

    Koivujen elävien oksien pystykarsinta on tehtävä vain juhannuksen ja heinäkuun lopun välillä. Työhön käytetään vain leikkuria, ei missään tapauksessa sahaa.
    Helposti irtoavat kuivat oksat voi kolistella alas talvellakin, mutta
    koivun pintaa vahingoittamatta.

    metsänvartija

    Erikoispuutakin voi kasvatella.

    Aatelismännyn kokoluokka on jo tosi järeää, D 1,3 +50 cm.

    Jossain Metsähallituksen syrjäseuduilla tälläistä mäntyä voisi tuottaa.

    Miksi ei viljelymännikössäkin, tosi järeää puuta.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 35)