Keskustelut Metsänhoito Pystykarsimaan

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)
  • Pystykarsimaan

    Talven raivausurakka alkaa valmistua. Aion nyt siirtyä pystykarsimaan. Olosuhteet siihen näyttävät otollisilta. Nuorissa harvennetuissa männiköissä on lunta jo sopivasti, ja hanki alkaa kantaa lumikenkää. Mukavaa hommaa eläkemiehelle jo toisena korona-talvena.

  • lintumies

    Teen pystykarsinnan alumiinitikkailta ja käsisahalla. Maasta käsin tehtynä puihin jää pitkiä oksatappeja, niska kipeytyy ja silmiin tulee roskia. Todella kurjaa hommaa siten tehtynä.

    Puuki

    Tuohan on hyvä keino käyttää tikkaita apuna.  Jostain pienkoneen päältä tehtynä voisi sekin helpottaa sopivissa olosuhteissa.  Minulla on pieni akkukäyttöinen oksasaha jota voisi ehkä käyttää metsäpuiden pystykarsinnassakin.

    Gla

    Puuki: ”Onko kellään kokemusta pystykarsittujen puiden paremmasta kantohinnasta ?”

    Hankala on määritellä, millainen hinta leimikolla olisi, jos puuston laatu olisi vähän huonompi. Tuskin täsmällistä lisähintaa osaa ostajakaan sanoa.

    akkli

    Eipä niitä karsimisia kukaan enää noteetaa puukaupassa.Hintasuositussopimus aikana oli laatulisä ,mikä tuli karsinnan jamyyntihetken kasvusta , oli merkittävä hintalisä.Täytyi olla todisteena karsintatodistus.

    Onkohan metsäkeskuksen tiedostoissa/arkistoissa niitäköön hanketietoja ,mitkä olivat kemerahankkeita karsinnasta 80-90 luvulla ja vielä myöhemminkin.Olisi mukava tietää.

    Visakallo

    Emme voi täysin varmaksi tietää minkään puutavaran kysyntää ja hintaa jatkossa. Tämän takia olen ajatellut asian niin, että yritän kasvattaa eri puulajeja niille parhaiten soveltuvilla maapohjilla. Männiköt ja koivikot olen pyrkinyt pystykarsimaan. Tuskin se ainakaan huonontaa puukauppamahdollisuuksia. Ensimmäinen karsintakohde oli esikoisen syntymän aikoihin 1988. Se on nyt loppukasvatusvaiheessa ja kymmenen vuoden sisään sitten näkee, onko pystykarsitulla männyllä parempi hinta. Ensinmäiset koivikot on karsittu 2000-luvun puolella, joten ne tulevat myös 10 vuoden sisällä päätehakkuuseen. Vähän yli 50 hehtaaria on karsittuja kohteita yhteensä. Karsiessa pitää muistaa, ettei rasita niskojaan turhaan. Eihän sinne ylös tarvitse koko ajan vahdata. Monesti myös näkee, että karsittuja runkoja on aivan liikaa hehtaarilla. Hyvälaatuinen puusto on nopeaa karsia, ja taasen huonolaatuista ei karsia kannatakaan.

    kim1

    Ööö,saat minut hereillä kemera tukinesi….t.kim

    Scientist

    Leviävätkö sienitaudit (esim maannousema) ?puihin karsinnan yhteydessä? Tätäkin on joku epäillyt. Kuusien pystykarsinta näyttää olevan melko yleistä mm. Saksassa.

    oksapuu

    Jeps…

    Olen kanssa ihmetellyt joidenkin metsänomistajien tapaa ”tappikarsia” pystyyn jätettäviä kuusia harvennuksella…

    En kyllä arvaisi itse mennä tekemään, maannousema melkoinen riesa jo muutenkin…

    akkli

    Karsinta kaunistaa rungot.Tehty työ näkyy heti ja saa hyvänmielen.Toivottavasti huomioidaan hinnassakin joskus.

    Puuki

    Maalis-huhtikuu voi olla männylle suositelluin karsimisen ajankohta koska kevätilma alkaa kuivattaa silloin jo paremmin kuin muulloin eikä sienitaudit vielä leviä .

    Kuusen karsimista kannattaa välttää.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 30)