Keskustelut Puukauppa Puuta ei osteta

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 52)
  • Puuta ei osteta

    Puun ostajat kehuvat ostavansa ja kaupan käyvän hyvin.

    Joo, Pohjoispohjanmaalla ja Lapissa tuntuu kelpaavan vain päätehakkuut kesä sensseiltä sekä hyvät harvennushakkuut.

    Pyritään noukkimaan rusinat pullasta ja samaan aikaan yritetään torpedoida energiatuet.

  • Korpituvan Taneli

    On aivan luonnollista että ruplan alamäki vahvistaa puun tuontia Venäjältä. Taitaa olla niin pitkät sopimukset ettei vaikutus ole kovin nopea.
    Pitkällä tähtäimellä tilanne taatusti näkyy suomeen tuotavissa puumäärissä. Myös metsäteollisuusden investointeihin tämä vaikuttaa, ainakin taustalla. Onneksi Venäjä on niin epävakaa maa investoida, että tehtaat tulevat tälle puolen rajaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    pihkatappi

    Ostavat varmaan Venäjältä nyt enempi tuota puuta kuin koskaan, rannikon laitokset ja rajan pinnassa olevat laitokset varmaan eivät muuta käyttäisikään jos vain saisivat tarpeeksi tuolta Venäjältä tuota raaka-ainetta. Ovat kuitenkin varmaan vähän epävarmempia toimituksia ja tukkiahan tuolta ei juuri tuoda. Uskoisin että tuolla kuitupuun tuonnilla on kuitenkin vaikutusta puun hintaan, eli että nousua ei paljon tule. Venäjän puu on ollut aiemmin jopa kalliimpaa kuin kotimainen ja sitä on silti tuotu laivoilla ja junilla ja autoilla.

    Pähkäilijä

    Minkäköhän verran venäläinen puu on kalliimpaa jos sitä verrataan hintaan tehtaan portilla mukaanlukien osto-organisaatio + joskus lisänä MHY, metsäinfra jne?

    Koivukuitua tänne kaakon kulmalle on tullut reippaasti, saa nähdä jatkaako UPM Kaukas edelleen selluntuotantoa samassa mittakaavassa kun aikaisemmin senkin jälkeen kun sulkevat kakkospaperikoneensa tän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla. Normaalisti sinne on mennyt noin 0,0015 km3 venäläistä koivukuitua vuoteen.

    Toisaalta myynevät puunsa joko €uroissa tai dollarei$$a jolloin myyjälle toiminnasta on tullut entistä kannatavampaa. Samaahan täälläkin nyt uutisoidaan kun € on alhaisemmalla tasollaan $ nähden 11 vuoteen joten viennin uskoisi piristyvän mikäli täyteen dupatuilla markkinoilla ois tilaa.

    pihkatappi

    En ihan tarkkaa muista, yhden rannikon tehtaan venäjän koivukuituhintoja katsoin aikoinaan ja kyllä ne tullien aikaan oli muistaakseni yli 50 euroa, saa siinä jo vähän sössiä kotimaan organisaatio 32 euron tienvarsi hintaisten puitten kanssa että samaan pääsee. Ja eikös Baltiasta ole tuotu paljon kalliimpaakin puuta.

    Mutta nyt ei ole noita 15 euron tulleja ja rupla on halpa. Ainoa mikä estää on se että tuolla ei ole enää organisaatioita Suomalaisilla, tuoltahan peräännyttiin kun vientitullit tulivat ja kotimaan tehtaita suljettiin nopeassa tahdissa. Puuta ei sieltä nyt saada yhtäkkiä määräänsä enempää Venäläisten kalustolla, luulen mä.

    Jansson

    Osaatteko sanoa paljonko paremman hinnan saa 2 ha päätehakkuu (kesä)leimikosta jos tie on palstan reunaan tai tie on 500 m päässä?
    Nimim. Tie on jo tehty.

    Korpituvan Taneli

    Jansson:
    ”Osaatteko sanoa paljonko paremman hinnan saa 2 ha päätehakkuu (kesä)leimikosta jos tie on palstan reunaan tai tie on 500 m päässä?
    Nimim. Tie on jo tehty.”

    On niin tapauskohtainen asia että tuohon on mahdotonta vastata. Saattaisi olla, jos tehtäisiin koe tuosta asiasta, ettei hintaeroa olisi tai sitten se kaempana tiestä oleva jätettäisiin jopa tarjoamatta. Näiden kahden ääripään välillä liikutaan.

    Omat kokemukseni tien teosta ovat olleet hyvin positiivisia. Tarkkoja tietoja ei ole, koska verrokkitilannetta ei voi olla.
    Sen tiedän että yksi vähän epäsuosittu isohko harvennus olisi pitänyt teettää hankintasysteemillä, jos tietä ei olisi ollut. Silloin oli alueella kolmella suurella kaikilla ostosysteemi, mutta tienkin kanssa vain kaksi tarjousta, niistäkin vain toinen kunnollinen. Kaikki tämä oston hulluna vuotena 2007. On helppo kuvitella mikä olisi tilanne ollut ilman tietä.
    Myöhemmin pientenkään hankintaerien kanssa ei ole nikoteltu. Tavallinen toteamus on ollut: ”Sinnehän on kunnon tie.”

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    MJO

    Ihan mielenkiinnosta kysyn. Miksi joku alkaa kauppaamaan talvileimikkoa vasta tammikuussa?

    Jokainen ymmärtää, että nyt ollaan myöhässä ja vähintäänkin lähes kaikki ostajat ovat jo hankkineet tämän talven lemikkonsa, mitkä ylipäätänsä on mahdollista ehtiä korjuuseen.

    jees h-valta

    Kyllä nyt suorittava maalailee hiukan liikoja ”piruja” seinille. Nyt on kyllä kaikki kauppa nahkeaa mutt jahka normaali puukauppavire taas pyörähtää on aivan selvä ettei se hakkuutavasta kiinni ole.

    pihkatappi

    Mutta jos on jaksollisen kasvatuksen talviharvennuksia vielä ensi talven tarpeiksi ja kuskit vaativat parempia leimikko-olosuhteita, niin ei varmasti osteta jatkuvankasvatuksen harvennuksia, tai pieniläpimittaisia raivaamattomia leimikkoja suuressa mittakaavassa. Ihan oikein, jos näin toimitaan, lyhyt talvi pitää käyttää järkevästi.

    jees h-valta

    Harvennus kuin harvennus. On totta että talvikohteet varmasti on nyt täynnä kotvan eteenkin päin mutta kuten tarkoitinkin niin harvennuksia varmasti tulevaisuudessa tehdään. Oli sitten ylä-tai ala.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 52)