Keskustelut Metsänhoito Puusta puhe

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 90)
  • Puusta puhe

    Sain jostakin toiminnasta palkinnoksi kirjan : ”Puusta puhe”. Siihen on koottu Kari Mielikäisen pakinoita ja kolumneja tältä vuosituhannelta. Osan niistä olen nähnytkin lehtijuttuina, mutta nyt niitä on koottu kirjaseksi (Metsä-kustannus)

    Juttuja näyttää olevan 66 kpl. Ne ovat sopivan kokoisia #juttu / päivä#, eli reilun parin kk:n urakka ?

    Mielipiteitä?.

  • mehtäukko

    Nuo mainitut seikat ja lisäksi: vanhetessaan siemenpuut turilustuvat paksu- ja osin kuiva-oksaisiksi köriläiksi. niitä kun rumautellaan taimikkoon ja vedetään syyhkänä taimikon ja kouran läpi..!

    Minun filosofiassa talousmetsä pyritään käsittelemään ajallaan ja toimenpiteet loppuun.

    Klapikone

    Jk:ssa voi olla enemmän siemenpuita, mutta ne ovat silloin pienempikokoisia. Eihän Männikköä voi kasvattaa karulla Kasvu paikalla kestävästi, jos vain mäntyjä poimitaan. Kuusialikasvosta on raivattava viimeistään siemenpuuhakkuun yhteydessä.

    Lähde- Pukkala kirjassa sanotaan VT männiköstä, että kuuset kasvatetaan mäntyjen alla ja poistetaan juuri tukkikoon saavutettuaan. En ymmärrä miten muuten se voisi onnistua, kuin että siemenpuuhakkuussa sitten hakataan juuri tukkikoon saavuttaneet kuuset pois. Myös kirjan kuvissa on männyn siemenpuuhakkuita.

    Erirakenteinen Männikkö onnistuu parhaiten karukkokankaalla, jossa kuusi ei juuri edes kasva. Tai sitten alikasvoskuusta raivataan.

    mehtäukko

    Sitä mietin, että onko siemenpuiden paljous  / lihotus sen väärti, että niitä sitten vaiheittain kerätessä taimikko on väkisinkin aukkoinen?

    Saako niillä moneen osaan jaetuilla korjuukerroilla,tienaukaisuilla jne katetta sille ”jatkuvalle toistuvalle työnteolle” ?

    Klapikone

    Tukkiahan siinä siemenpuiden ja suojuspuiden poistossa kertyy. Jos määrät on pieniä, kannattaa niiden poisto ajoittaa jonkin muun hakkuun yhteyteen.

    Jätkä

    Kyllä se vanha ohje on pätevä edelleenkin. Siemenpuuhakkuun yhteydessä poistetaan kaikki pienet puut, maanpintaa rikotaan ja parin kesän lopuksi kontataan rikottujen kohtien yllä katsoen, onko siellä puuntaimia, joiden korkeus on ehkä muutama sentti ja siemenen kuori on latvassa (lakki päässä). Jos niitä yleisesti löytyy (tarkkaan kannattaa katsoa), siemenpuut pois , mielellään talvella.

    Puuki

    Männythän ei tarvitse suojuspuita uudistumisessa. Se on perusasia metsänhoidossa. Valoa enemmän tarvitsevina, varjossa kasvatus ei niille sovi. Siksi kuusikkojen luont. uudistamisessa käytetään joskus suojuspuuhakkuuta ja männyllä siemenpuuhakkuuta.

    Jokainen voi kasvattaa ihan kuin parhaaksi näkee, mutta vuosikymmeniä hyvin toimineet perusjutut toimii edelleen hyvin.  Muutosta on tullut metsänhoidonkulujen kallistumisessa suhteessa puun myyntituloihin, mikä vaikuttaa pitkän aikavälin tuottoon. Lisäksi taimi-ja siemenaines on muuttunut entistä paremmaksi jalostushyötyjen avulla.

    Jätkä

    Kannattaa toki funtsata, kannattaisiko käyttää kylvömenetelmää, vaikkapa äestyskoneen käytön yhteydessä. Siemenviljelmiltä kerätty suorastaan jalostettu siemen antaisi melkoisella varmuudella paremman perimän omaavia puuntaimia kuin alueen omat puut.

    Itse suosisin kylvöä, jos vaan kasvupaikka sopisi männylle.

    Klapikone

    Kylvö on edullinen ja hyvä tapa uudistaa Männikkö, kuten myös luontainen uudistaminen.

    Valkonen käyttää männikön ylispuukasvatuksessa termiä siemenpuu-tai suojuspuuhakkuu. Mäntyjä jätetään 50 – 150 kpl/ ha.

    Tuossa minulla on takapihan tuntumassa mäntyjä ja koivuja n. 10 metrin välein. Pääasiassa mäntyjä. Myös jokunen kuusi. Alle on syntynyt kuusikko, mutta myös mäntyä on seassa. Kasvupaikka on MT.

    Onko tämä nyt sitten siemenpuu vai suojuspuuasento?

     

    Puuki

    Suojuspuu.

    Klapikone

    Niin minustakin, vt kankaalla puita olisi harvemmassa ja sitä sanottaisiin siemenpuuasennoksi. Vain mäntysiemenpuita.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 90)