Keskustelut Metsänhoito Puusta puhe

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 90)
  • Puusta puhe

    Sain jostakin toiminnasta palkinnoksi kirjan : ”Puusta puhe”. Siihen on koottu Kari Mielikäisen pakinoita ja kolumneja tältä vuosituhannelta. Osan niistä olen nähnytkin lehtijuttuina, mutta nyt niitä on koottu kirjaseksi (Metsä-kustannus)

    Juttuja näyttää olevan 66 kpl. Ne ovat sopivan kokoisia #juttu / päivä#, eli reilun parin kk:n urakka ?

    Mielipiteitä?.

  • Klapikone

    Tuo isojen puiden säästely ja niiden määrä riippuu metsänomistajan tavoitteista. Kun tavoite on maksimaalinen tuotto, ei puita kasvateta jk:ssa sen suuremmiksi, kuin jaksollisessakaan kasvatuksessa.

    Männyn ylispuukasvatuksessa puita kasvatetaan hyvin järeiksi, jos tiedetään puista saatavan parempaa hintaa, tai maisemallisista syistä.

    Itsellä on taimikoiden päällä rehevilläkin mailla järeitä mäntyjä, osan voi hakata ensiharvennuksessa ja osa jää säästöpuiksi.

     

    Tolopainen Tolopainen

    Isoista puista ei taimikon päällä taida pahemmin hyötyä olla, jokainen aiheuttaa kasvutappioita isot koivut erityisesti ja sitten kun niitä kaataa menettää muutaman taimen ja ajourien takia vielä lisää, liian kalliista.

    Klapikone

    Kun päätehakkuussa jätetään hyvälaatuisia mäntyjä ja koivuja, ja jos nämä ovat vasta pienikokoisia tukkipuita, nämä periaatteessa vähentävät kasvutappioita, varsinkin rehevällä Kasvu paikalla. Avohakkuu tuottaa rehevillä mailla horsmaa ja vesakkoa, kasvua voidaan ohjata näin puiden kasvuun. Jos jätetään lisäksi kuitupuita ja taimikkoa, ollaan siirrytty jatkuvaan kasvatukseen.

    Pelkkä säästöpuumäntyjen ja koivujen jättäminen mahdollistaa myös näiden uudistumisen uudistusalalla.

    Toki näiden kerääminen aiheuttaa taimikossa vahinkoa, yksi mahdollisuus onkin kerätä nämä ensiharvennuksessa, tai jättää säästöpuiksi.

    Jätkä

    Se on hieman miten sen laskee. Isot puut harvassa tuottavat massaa vähemmän kuin oikeassa tiheydessä ja pienet puut niiden alla kasvavat vähemmän kuin ilman ylispuita. Hehtaari kasvaa saman verran kuin oikeissa lukemissa oleva tasakokoinen metsä.

    Halutaanko kasvattaa isojen puiden kustannuksella epätasainen ja monin paikoin ylitiheä taimikko, joka suurimmaksi osaksi kaadetaan maahan, vai halutaanko kasvattaa tukkeja  TAI nuorta puuta.

    Puuki

    En tajua oikein miten männikössä, jossa voidaan uudistaa siemenpuuhakkuulla, päästäisiin jk:lla edes samaan tai vielä vähemmän parempaan tuottoon, kuin norm. sp-hakkuulla, jossa uudistuskulut on pienet. Valopuuna  mänty kärsii ylispuista, joita jk:ssa on siis enemmän männikössä. Ylispuu hakkuuta harvennuksissa voidaan käyttää molemmissa menetelmissä.

    Mutta peitteisenä säilyttäminen vaatii suuremman puustopääoman pitämistä jatkuvasti kasvamassa.  Jos alkutilanteessa jätetään sp-puita enemmän peitteisyyden takia, hävitään ensin hakkuutulossa sitten sen korkotulossa seur. vuosikymmenten aikana.

    Jk sopii parhaiten valmiiksi erirakenteisiin metsiin, juuri soille tai kohteisiin joissa kuusen luontainen uudistuminen on jo tapahtunut ja joissa juurikäävästä ei ole haittaa. Niissä säästö uudistuskuluissa korvaa heikomman puun hinnan tuomat tappiot.

    Maisemametsät on erikseen, kun taloudellisesta tuottavuudesta ei ole niin väliä.

    Klapikone

    En ymmärrä puukin kysymystä. Mitä eroa on männikön kasvatuksessa jk:ssa ja jaksollisessa mallissa, jos molemmissa käytetään luontaista uudistamista?

    Molemmissa voidaan peitteisyyttä säädellä siemen-suojuspuu asennon tiheydellä.

    puita ei kasvateta ylisuuriksi, jos niistä ei saa parempaa hintaa, ellei sitten maisemasyistä. Harvennukset molemissa laatuharvennuksina, jk:ssa laatu – yläharvennuksina.

    Poikkeuksena karujen maiden valmiiksi erirakenteiset männiköt, joita käsitellään poimintahakkuin.

    mehtäukko

    Juuri niin Puuki.

    Edelleen referoin juttua: ” JOS eri-ikäiskasvatus onnistuu hyvin, se VOI pidemmän päälle olla yhtä kannattavaa kuin tasa-ikäiskasvatus”.

    Onhan tosissaan arpojen varassa.Jokainenhan tekee omat päätöksensä,mutta ei ne yllätykset tarvitsisi kenellekään tulla niin,ettei olisi ollut hajuakaan mahdollisista kuperkeikoista.

    Puuki

    klapikone : Eihän se mä-kasvatus sitten eroa mitenkään jk:ssa tasaikäisestä mallista, jos      siemenpuita on pystyssä alkuun saman verran,  mutta silloin se ei ole peitteisenä kasvatusta, joka pitäisi kai olla se jk:n idea. Järeitä mäntyjä näytti olevan pystyssä ainakin Valkosen mallikuvassa.    Suojuspuuasento liittyy kuusikon luontaiseen uudistamiseen.

    Jätkä

    Männyn siemenpuualueissa on nähty aina silloin, kun siemenpuiden poisto on jäänyt ”herran haltuun”, että jokaisen puun ympärillä on isompi tai pienempi aukko taimikossa, jossa mahdollisesti syntyneet taimet ovat surkeita, mitättömiä, verrattuna avoimella paikalla oleviin terhakkaisiin ja isoihin taimiin.

    Onpa myös alueita, joissa jotkut siemenpuut ovat vain parinkymmenen metrin päässä toisistaan. Siellä puiden väliin on jäänyt jopa lähes kymmenen metriä leveä aukko, jossa ei juuri ole toivoa herättäviä taimia.

    VT:llä ei riitä eväät, eikä edes vesi isoille puille ja pienille puille. Paraimmillaankin taimikko on kuitenkin vajaatuottoinen koko elinkaarensa ajan.

    Klapikone

    Valkosen ylispuukasvatuksessa parhaita mäntyjä voidaan kasvattaa hyvin järeiksi, mutta ei sillä rahallista etua saavuteta, jos ei niistniistä makseta selvästi parempaa hintaa.

    Sitäpaitsi Kasvupaikan parantuessa siemenpuuasento tihenee ja muuttuu suojuspuuasennoksi, ja myös kuusi hyväksytään alikasvokseksi rehevämmällä Kasvu paikalla. Tämä on ihan perusasia. Myös mänty voi uudistua suojuspuuston alle, kun suojuspuut on mäntyjä.

     

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 90)