Keskustelut Metsänhoito Puusta puhe

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 90)
  • Puusta puhe

    Sain jostakin toiminnasta palkinnoksi kirjan : ”Puusta puhe”. Siihen on koottu Kari Mielikäisen pakinoita ja kolumneja tältä vuosituhannelta. Osan niistä olen nähnytkin lehtijuttuina, mutta nyt niitä on koottu kirjaseksi (Metsä-kustannus)

    Juttuja näyttää olevan 66 kpl. Ne ovat sopivan kokoisia #juttu / päivä#, eli reilun parin kk:n urakka ?

    Mielipiteitä?.

  • Klapikone

    Jos puuston ppa on luokkaa 10, ei se tarkoita että uusi metsä pyritään saamaan ”järeän metsän alle”.

    tutkimusten mukaan, kun pohjapinta-ala pidetään alhaalla, uudistuminen on riittävää, eikä silloin alikasvoksesta tule niitä ”sateenvarjokuusia”. Jos alikasvos ei ole elinvoimaista, sen varaan ei kannata laskea.

    Suuremmalla pohjapinta-alalla elinvoimainen alikasvos syntyy Koivu- ja mäntymetsään. Omien havaintojen mukaan kuusikkoon on vaikea saada alikasvosta.

    Tämä houkuttaa itseä suosimaan melko tasaikäistä, mutta kaksijaksoista kasvatusta. Se myös kertoo valopuiden merkityksestä jk:ssa.

    Erirakenteistakin on kyllä tarkoitus jatkaa, sillä sellaisia löytyy jo valmiiksi.

    Uudistuskypsän metsän muuttaminen erirakenteiseksi voi olla vaikeaa ja huonosti kannattavaa. Jos kyseessä on puhdas kuusikko, kannattaisi varmaan aloittaa kierto alusta ja pyrkiä koivuvaltaiseen metsään. Kuusikko saadaan sitten koivujen alle.

    Puuki

    Männiköissä  n. 10 m² /ha ppa on todettu olevan vasta tarpeeksi harvaa, jotta taimia alkaa kunnolla syntyä ja ne selviävätkin jotenkin jatkoon. Sitähän se juuri tarkoittaa että pyritään saamaan taimikkoa, jos kerran pyritään erirakenteiseen kasvatukseen ko. tapauksessa.

    Kuusikkoon syntyy yl. alikasvosta jos tilaa on ja alue muokataan kunnolla tai sitten koivikon alle.

    Klapikone

    Männikköön syntyy KUUSI alikasvos hyvinkin korkealla pohjapinta-alalla. Jopa uudistuskypsissä männiköissä on usein kuusialikasvos.

    Jos kasvupaikka on mt, voidaan kuusen kasvatusta jatkaa. Luulen että se on kannattavampi vaihtoehto, kuin kuusikon raivaus ja kuusen istutus.

    Jotta männikköön saadaan mäntyalikasvos, täytyy pohjapinta- ala pudottaa hyvin alas ja kuusikko raivata.

    Puuki

    Männikkökankaille sopii pääasiassa vain mänty kasvatettavaksi (niitä tarkoitinkin ed. kommentissa). Kuusikot on erikseen ja MT:llä kuusi kasvaakin jo yhtä hyvin kuin mänty, mutta kuivahkolla kankaalla ei enää kasvakaan . Se ongelmahan se Suomessa ollut metsänkasvatuksessa ollut vuosikymmenten ajan ; karumpien maiden liiallinen kuusettuminen. Jk ei ole sitä vähentämässä vaan päinvastoin.

    Klapikone

    Sehän se juuri on, että kuusen uudistuminen on niin helppoa kaikkialle muualle, paitsi kuusikkoon.

    Siksi pyrkisin uudistushakkuissa valopuulajien uudistamiseen. Kuusi kyllä tulee aikanaan.

    Hirvi usein pilaa ajatuksen. Sen vuoksi voi olla järkevää hyödyntää kuusialikasvosta, kun kuitenkin päädytään kuusen istutukseen lopulta hirvien vuoksi.

    Ennen harsintahakkuut kuusettivat karut kasvu paikat. Nykyään niille istutetaan kuusta.

    Mänty on siitä hyvä, että se kasvaa myös rehevillä mailla. Sen uudistaminen sinne VOI onnistua siemen- suojuspuuhakkuulla. Riittää että sitä saadaan edes sekapuuna.

    Kuusikon uudistaminen suojuspuuhakkuulla onnistuu parhaiten, kun suurin osa suojuspuita on mäntyä ja koivua. Näin voidaan saada hyvä sekametsärakenne, jota on helppo hoitaa jk menetelmin.

    Jovain

    A. Jalkanen: Ei oikein käy yksiin, jos jk:lla tavoitellaan parempaa tuottoa ja alempia kustannuksia ja saavutettu etu koplataan puun hinnasta, niin kuin tällä hetkellä toimitaan. Ei ollutkaan puun tuottajan etu?

    Puuki

    Keskimääräisen kokoisten Jk-hakkuiden korjuukulut ainakin pitäisi olla suunilleen 2-harvennusten hinnoissa ja niin kai ne onkin. Suurempi keskikuutio koko laskee hintaa vähän mutta puiden valinta ja jäävien varominen lisää kustannuksia.

    Tänä vuonna hakkuutin viimeksi yhden jk-kuvion ja sama kustannus oli kuin 2 harvennuksessa olisi ollut, ei mitään eroa. Ei niitä voi päätehakkuuhinnoila korjata, mutta kympin eroa ei sentään tule päätehakkuupuuhun verrattuna.

    Jätkä

    Puuki. No yhdeksän euroa on hinnanero tukkipuulle ja kuitupuulla se on noin puolet siitä, eli jos Jk:n hinnat ovat yhdeksänkin euroa kehnommat ja kerralla hipastaan sata kuutiota, niin…

    Bonuksena jäljelle jääneet huonommin kasvaneet puut…

    Tolopainen

    Metallinilmaisin on paljon varmempi keino.

    Pojaveden alapuolelle kun kaivaa aivan sama missä,  niin vedentuloa kaivantoon ei pysty mitenkään estämään, vaikka valaisi kaivon betonista. Ei siihen mitään kaivonkatsojia tarvita.

    Jovain

    Pyhällä hengellä ne jätkän motot kulkevat, ei muodostu edes kuluja. Se on kymppi säästöä, eikä tarvitse kuin hipaista.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 90)