Keskustelut Metsänhoito Puuntuottajan edunvalvontaohje MTK:lle

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 212)
  • Puuntuottajan edunvalvontaohje MTK:lle

    Merkitty: 

    Taustaa

    Metsästylaki 26 § Hirvieläimen pyyntilupa

    Edellä 1 momentissa tarkoitetun pyyntiluvan myöntää Suomen riistakeskus. Myönnettäessä pyyntilupia on huolehdittava siitä, että hirvieläinkanta ei metsästyksen johdosta vaarannu ja että hirvieläinten aiheuttamat vahingot pysyvät kohtuullisella tasolla. Liikenne-, maatalous-ja metsävahinkojen huomioon ottamiseksi Suomen riistakeskuksen tulee vuosittain kuulla alueellisia sidosryhmiä.

    Riistahallintolaki 2 § (19.12.2017/968)
    Suomen riistakeskuksen tehtävät
    5) riistaeläinten aiheuttamien vahinkojen ehkäisemisen edistäminen

    Mikä on ”kohtuullinen vahinko”?

    Otetaan pohjaksi Tapion Metsänhoidon suositukset.

    Metsänhoidon suosituksiin kootaan metsänhoidon parhaat keinot ja toimintamallit laajassa yhteistyössä toimijoiden kanssa. Metsänhoidon suositukset ovat riippumattomia, tutkimukseen ja käytännön kokemukseen perustuvia suosituksia. Niillä kannustetaan metsänomistajia metsien aktiiviseen, monipuoliseen ja kestävään käyttöön.

    https://www.metsanhoitosuositukset.fi/taustat-ja-tekijat/laadintaprosessi/johto-ja-ohjausryhmien-jasenet/

    Tapion Metsänhoidon suositukset opastaa näin:
    Säädellään hirvieläinkantaa, jotta puustoon kohdistuvat tuhot pysyvät kohtuullisina mahdollistaen männyn, rauduskoivun ja muiden lehtipuiden (esim. jalot lehtipuut) kasvatuksen.

    https://www.metsanhoitosuositukset.fi/wp-content/uploads/2019/09/Metsanhoidon_suositukset_Tapio_2019_verkko_1.2.pdf

    On selvästi sanottu mitä tarkoittaa, että vahingot ovat kohtuullisia, kaikkien metsäalan toimijoiden hyväksymänä, myös Riistakeskuksen.
    Se tarkoittaa, että männyn, rauduskoivun ja muiden lehtipuiden (esim. jalot lehtipuut) kasvatus on mahdollista.

    Käytännössä edellä mainittujen kasvatus ei ole monin paikoin lainkaan mahdollista ja käydään jo kuusienkin kimppuun. Tämän valossa näyttää täysin selvältä, että Riistakeskus ei noudata metsästys-ja riistahallintolakia.

    MTK:n kentällä kyllä tiedetään, että tilanne taimikoissa on täysin kestämätön.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.346434

    Jokin aika sitten kuulin, että TV:n ajankohtaisohjelmassa keskustellaan aiheesta ”onko valkohäntäpeuroja jo liikaa”. Ajattelin, että vihdoin MTK on nostanut asian kunnolla esille ja sille saadaan ruutuaikaa. Pettymys oli suuri kun huomasin, että vanha rouva Vantaalta, jonka pihan kukat on syöty saa äänensä kuuluville tiedotusvälineissä paremmin kuin MTK!

    Tätä asiaa on viivytelty ja vatuloitu järkyttävän pitkään. Metsiä uudistetaan väärin, tulevien sukupolvien metsiä on jo pilattu ollaan pilaamassa lisää, kun hyviä metsänhoidon suosituksia ei voi noudattaa. Asia on niin tärkeä, että se olisi syytä selvittää päivänvalossa, kravatti suorassa, sivistyneesti, oikeuslaitoksessa, julkisuutta kaihtamatta.

    Muualla ammattiyhdistyskentässä vaikkapa luottamusmiehen hiukankin kyseenalaistettavissa oleva irtisanominen on uutisten pääaihe, lyödään välittömästi ”persettä penkkiin” ja käräjillä katsotaan, kuka on oikeassa. Puuntuottajan eduvalvojana MTK:sta tulee mielikuva, että se on viljalaarin viimeisessä nurkassa piileskelevä hiirulainen.

    Löytyisikö MTK:sta selkärangan tynkää tyrkätä prosessi liikkeelle? Asiaa voisi vauhdittaa vahingonkorvausvaatimuksella. Vaikkapa Luken äärimaltillisella vahinko-arviolla, esimerkiksi 10 vuoden ajalta eli 300-500 miljoonaa euroa.

    https://www.slideshare.net/Metsakeskus/metstuhot-miten-eteenpin

    Toiminta on ollut tahallista. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa sidosryhmien kantaa ei ole otettu huomioon (metsästyslain mukaan pitää ottaa huomioon) ja hirvitiheystavoitteiksi on asetettu yli 4 / 1000 ha tiheyksiä, jotka edellä esitetyn (Tapion määritelmä) mukaan johtavat kohtuuttomiin vahinkoihin ja ovat siten lainvastaisia.

  • suorittava porras suorittava porras

    Tämä syksy on ensimmäinen , kun seurassa ei ole yhtään metsää alueella omistavaa. Viimeisen kymmenen vuoden sisällä maata omistavavien kaadot sopivat yhden käden sormiin. Olisiko sitten pantava pillit pussiin , kun maattomien osallistuminen jahtiin ei kelpaa ? Tuolla porukalla onnistuttiin kuitenkin leikkaamaan alueen hrvikanta muutamaksi vuodeksi 2/1000ha tiheyteen.

    Samaan aikaan (2000-luvun alussa), kun yksi yli 1000ha metsää omistanut vastusti pitäjän hirvilupien lisäämistä peläten ampuvansa pitäjän viimeisen hirven , porukkamme kaatoi aluksi 25 hirveä ja pyysi ja käytti vielä lisäksi kaksi pyyntilupaa.

    Viittä vuotta aiemmin oli käytössä vain kaksi pyyntilupaa. Toimimme uudessa tilanteessa riistaviranomaisten toivomalla tavalla enempi kyselemättä. Ralli jatkui lähes samalla teholla useita vuosia  , kunnes hirviä esiintyi enää harvakseltaan ja leikkaustavoite saavutettiin..

     

    sitolkka

    Vanha sanonta on, että hyvä se on toisen perseellä tuleen istua. Pätee maattomiin riistanhoidon menestystarinan luojiin erinomaisesti.

    suorittava porras suorittava porras

    Alkaa olla istujat vähissä. Kolmasosa vakiokokoonpanosta poistui hiljattain kuvioista . Tulijoita ei ole . Saadaan mitä saadaan .  Juoksemaan jäänyt liha ei pilaannu.

    Metsuri motokuski

    Ei kai maattomat eikä maallisetkaan voi riistanhoitoa ilman maanomistajan lupaa tehdä. Jotenkin absurdia syyttää ongelmasta maattomia metsästäjiä kun koko metsästäjäkunta on asiassa mukana niin maalliset kuin maattomat.

    Joillekkin näyttää maaton metsästäjä olevan kaiken ongelmien syy. Ongelma pitää tunnistaa ja syyt selvittää. Eihän se syyttelemällä parane ja sillä että vain osa porukasta on syyllisiä tai syyttömiä.

    Remie

    Onko mahdollista että metsän omistaja ei metsästä, tällöin hän voi evätä metsästyksen maillaan. Mielestäni olisi silloin oikeus ja kohtuus. Silloinhan eväämien olisi kohtuuton jos maanomistaja metsästää muiden mailla. Meillä on kirjallinen sopimus, luvan voi perua, tuskin kukaan metsästää kenenkään mailla jos luvan peruu. Kyllä kieltoa kunnioitetetaan. Niin kauan kuin metsästettävä eläin liikkuu ei niitä kukaan omista.

    suorittava porras suorittava porras

    Omat mausteensa soppaan tuovat pedot. Koirahenkilöt eivä uskalla käyttää koiriaan susivaaran takia. Koetoiminnan lamaantuminen susialueilla näyttää suuntaa. Jos koiraharrastajat vaihtavat harrastusta ollaan oikeasti pulassa. Se on porukka , jonka sitoutumisaste on korkea , ja joka pitää metsästystoimintaa hengissä.

    Pedotko avuksi ? Tuoreet tutkimukset osittavat , että sudet pystyvät parhaimmillaan tappamaan hirviä reviirilään sen , mitä metsästäjät heikommalla tuurilla. Susi saalista 2-12 %  hirvikannasta reviirillään. Metsästäjät 8-33%. Näihin lukuihin on päätynyt norjalais-ruotsalainen tutkimus. Susien esiintyminen alueella on puolestaan vähentänyt voimakkaasti metsästäjien ampumien hirvieläinten määrää. Koiria ei haluta lähettää petojen suuhun .

    Läppärit ja tabletit saavat lulaa jatkossakin hirviongelmien tiimoilta , jos nykyinen suunta jatkuu.

    mettämiäs

    ”Tämä syksy on ensimmäinen , kun seurassa ei ole yhtään metsää alueella omistavaa. Viimeisen kymmenen vuoden sisällä maata omistavavien kaadot sopivat yhden käden sormiin”

    Kovasti näyttää olevan tilanne erilainen eri puolilla maata. Parhaiten tuntemassani seurassa ei ole yhtään ”maatonta” hirvimiestä eikä ainakaan ko. seuran naapureillakaan kovin montaa. Tosin se ei todellakaan ole varmaan kehumisen aihe, sillä reilun 10 vuoden kuluttua ”katsotaan”, kuka ne hirvet ampuu…

    Remie

    Nyt pitäisi ruokintaa painottaa kehä 3 sisäpuolelle, siellähän olisi potenttiaalista työvoimaa eikä taloudellinen ahdinko olisi väijymässä kintereillä. Olisin valmis vaikka maksamaan muutaman kympin siitä hyvästä että muutama sata vh-peuraa muuttaisi täältä pääkaupungin lasten iloksi sillä eläin on kyllä kaunis. Vastusta tietysti esiintyy jos havaitaan että peurat pitää knnabis kasveista mutta sehän on palvelus yhteiskunnalle.

    jees h-valta

    Aika helppo yhtälö on laittaa sudet ja muut pedot tasapainotilanteeseen hirvikantaa vastaan. Mutta se edellyttää petokannan tasaista kasvatusta tai hirvieläinmäärän tasaista pienennystä. Valinta on teidän, metsästäjät. Ahma on uutena tulossa etelämmäs joten onneksi toivoa vielä on.

    Remie

    Millähän seudulla ahmaa esiintyy onko Tampereella näkynyt.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 212)