Keskustelut Metsänhoito Puuntuottajan edunvalvontaohje MTK:lle

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 212)
  • Puuntuottajan edunvalvontaohje MTK:lle

    Merkitty: 

    Taustaa

    Metsästylaki 26 § Hirvieläimen pyyntilupa

    Edellä 1 momentissa tarkoitetun pyyntiluvan myöntää Suomen riistakeskus. Myönnettäessä pyyntilupia on huolehdittava siitä, että hirvieläinkanta ei metsästyksen johdosta vaarannu ja että hirvieläinten aiheuttamat vahingot pysyvät kohtuullisella tasolla. Liikenne-, maatalous-ja metsävahinkojen huomioon ottamiseksi Suomen riistakeskuksen tulee vuosittain kuulla alueellisia sidosryhmiä.

    Riistahallintolaki 2 § (19.12.2017/968)
    Suomen riistakeskuksen tehtävät
    5) riistaeläinten aiheuttamien vahinkojen ehkäisemisen edistäminen

    Mikä on ”kohtuullinen vahinko”?

    Otetaan pohjaksi Tapion Metsänhoidon suositukset.

    Metsänhoidon suosituksiin kootaan metsänhoidon parhaat keinot ja toimintamallit laajassa yhteistyössä toimijoiden kanssa. Metsänhoidon suositukset ovat riippumattomia, tutkimukseen ja käytännön kokemukseen perustuvia suosituksia. Niillä kannustetaan metsänomistajia metsien aktiiviseen, monipuoliseen ja kestävään käyttöön.

    https://www.metsanhoitosuositukset.fi/taustat-ja-tekijat/laadintaprosessi/johto-ja-ohjausryhmien-jasenet/

    Tapion Metsänhoidon suositukset opastaa näin:
    Säädellään hirvieläinkantaa, jotta puustoon kohdistuvat tuhot pysyvät kohtuullisina mahdollistaen männyn, rauduskoivun ja muiden lehtipuiden (esim. jalot lehtipuut) kasvatuksen.

    https://www.metsanhoitosuositukset.fi/wp-content/uploads/2019/09/Metsanhoidon_suositukset_Tapio_2019_verkko_1.2.pdf

    On selvästi sanottu mitä tarkoittaa, että vahingot ovat kohtuullisia, kaikkien metsäalan toimijoiden hyväksymänä, myös Riistakeskuksen.
    Se tarkoittaa, että männyn, rauduskoivun ja muiden lehtipuiden (esim. jalot lehtipuut) kasvatus on mahdollista.

    Käytännössä edellä mainittujen kasvatus ei ole monin paikoin lainkaan mahdollista ja käydään jo kuusienkin kimppuun. Tämän valossa näyttää täysin selvältä, että Riistakeskus ei noudata metsästys-ja riistahallintolakia.

    MTK:n kentällä kyllä tiedetään, että tilanne taimikoissa on täysin kestämätön.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.346434

    Jokin aika sitten kuulin, että TV:n ajankohtaisohjelmassa keskustellaan aiheesta ”onko valkohäntäpeuroja jo liikaa”. Ajattelin, että vihdoin MTK on nostanut asian kunnolla esille ja sille saadaan ruutuaikaa. Pettymys oli suuri kun huomasin, että vanha rouva Vantaalta, jonka pihan kukat on syöty saa äänensä kuuluville tiedotusvälineissä paremmin kuin MTK!

    Tätä asiaa on viivytelty ja vatuloitu järkyttävän pitkään. Metsiä uudistetaan väärin, tulevien sukupolvien metsiä on jo pilattu ollaan pilaamassa lisää, kun hyviä metsänhoidon suosituksia ei voi noudattaa. Asia on niin tärkeä, että se olisi syytä selvittää päivänvalossa, kravatti suorassa, sivistyneesti, oikeuslaitoksessa, julkisuutta kaihtamatta.

    Muualla ammattiyhdistyskentässä vaikkapa luottamusmiehen hiukankin kyseenalaistettavissa oleva irtisanominen on uutisten pääaihe, lyödään välittömästi ”persettä penkkiin” ja käräjillä katsotaan, kuka on oikeassa. Puuntuottajan eduvalvojana MTK:sta tulee mielikuva, että se on viljalaarin viimeisessä nurkassa piileskelevä hiirulainen.

    Löytyisikö MTK:sta selkärangan tynkää tyrkätä prosessi liikkeelle? Asiaa voisi vauhdittaa vahingonkorvausvaatimuksella. Vaikkapa Luken äärimaltillisella vahinko-arviolla, esimerkiksi 10 vuoden ajalta eli 300-500 miljoonaa euroa.

    https://www.slideshare.net/Metsakeskus/metstuhot-miten-eteenpin

    Toiminta on ollut tahallista. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa sidosryhmien kantaa ei ole otettu huomioon (metsästyslain mukaan pitää ottaa huomioon) ja hirvitiheystavoitteiksi on asetettu yli 4 / 1000 ha tiheyksiä, jotka edellä esitetyn (Tapion määritelmä) mukaan johtavat kohtuuttomiin vahinkoihin ja ovat siten lainvastaisia.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Entä jos maanomistaja pitää kohdallaan tuhoja kohtuuttomana – voisiko hän silloin poistaa/poistattaa vahinkoeläimet omalta maaltaan omalla kustannuksellaan? Nyt tämä ei ole mahdollista mutta ehkä tulevaisuudessa?

    Mielestäni vahinkojen kohtuullisuuden yhtenä mittarina voidaan käyttää hirvivahinkojen ilmoituksia. Maanomistaja ilmoittaa vasta kun tuho on hänen maallaan kohtuuton. Ilmoituksia tulee edelleen tasaisesti ympäri maata, myös niistä riistanhoitopiireistä joissa on päästy hirvikantatavoitteeseen!

    Metsuri motokuski

    Kyllä tuo varmaan noin on kun planter kirjoitti. En ala kiistämään. Tällä viikolla on riistanhoitoyhdistykset pitäneet seuroille hirvipalavereita jossa on koulutettu niin metsästäjiä kuin jahtipäälliköitä. Itse olin eräässä tällaisessa tilaisuudessa ja toin esille metsänomistajien huolen hirvimäärästä. Rhy:n toiminnanjohtaja oli samoilla linjoilla kanssani mutta aseeton hänkin on seuroja vastaan. Siellä tuli kyllä hyvin selväksi se että hirvikannan tavoitetiheyteen ei olla valmiita menemään. Sain aikamoiset haukut kun asiaa esitin. Olisin niin mieluusti nähnyt myös vaikka mhy:n edustajan pitämässä puheenvuoron kuinka tärkeää kannan alentaminen on metsäomistajien kannalta. Jotenkin vaikutti että ei tämä näytä oikein kiinnostavan metsänomistajien etujärjestöjäkään. Ei olis tarvinnut kuin yksi puheenvuoro että nyt homma kuntoon niin asia tulisi kuntoon. Alue jossa olin kokousessa toimii keski-suomen metsänhoitoyhdistys pääsääntöisesti. Ei siellä ollut tosin edustajia metsäyhtiöistäkään saatika mh:sta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Onhan Mhy kouluttanut riistayhteyshenkilöitä, joten työtä tehdään varmaan näiden kautta päässsäntöisesti, eli vaihdetaan tietoja tuhoalueista tms. Ei voi tietää oliko maanomistajien edustajia edes kutsuttu tuohon palaveriin.

    Tolopainen Tolopainen

    Aika vaikeaa on hirvikannan vähentäminen, kun riistanhoitoyhdistykset eivät suostu anomaan suositeltuja lupamääriä ja saaduista luvista 30% laitetaan pankiin. Etelä-Suomessa lisäksi vielä valkohäntäpeurat, susia pitäisi saada reilusti lisää, muuta mahdollisuutta ei enää ole. Ei noita hirviä kukaan viitsi kuukausikaupalla jahdata, vaikka lupia olisikin. Aika on rahaa, se on pois hyödyllisemmästä metsänhoitotyöstä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Niinpä. Ei auta edes se tuhannen hehtaarin metsäomaisuus: silti on haettava kaatoa varten luvat. Maanomistajalta on viety päätösvalta oman metsätaloutensa suhteen ja tilalle on tullut hirvitalous.

    Remie

    Kaupoissa ei silti myydä hirven lihaa eikä peurojen liioin , mihin lihat joutuu. Pimeätkö markkinat?

    Tolopainen Tolopainen

    Paljonko olet valmis ostamaan, ota yhteyttä yhteismetsien johoportaaseen, siellä liikkuu suuret lihamäärät.

    Metsuri motokuski

    Nyt olette väärässä. Riistanhoitoyhdistys myöntää kaikki luvat jota anotaan. He jopa patistivat hakemaan lisälupia. Mekin anoimme 9 ja tuli 10. Joten vika ei ole rhy:ssä. Aj:lle sen verran että jos kiinnostusta on mhy:llä asiaa hoitaa he voivat olla yhtryksissä rhy:iin. Yksi puhelinsoitto riittää.

    Aj. Sinä olet mhy:n hallituksessa. Hoida edes tämä asia alueellasi kuntoon niin olet varmaankin paikkasi ansainnut.

    Tolopainen Tolopainen

    Riistanhoitoyhdistys ei myönnä yhtään kaatolupaa, vaan Riistakeskus. Mutta yhdistykset eivät ano niin paljon lupia kuin keskus suosittelee.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mm. Keski-Suomen Mhy on ottanut tiukastikin kantaa hirvikannan hoitoon alueella. Asiaa on siis hoidettu siinä määrin kuin yksi Mhy kykenee. (En ole hallituksessa, ainoastaan valtuuston varajäsen.)

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 212)