Keskustelut Metsänhoito Puuntuottajan edunvalvontaohje MTK:lle

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 212)
  • Puuntuottajan edunvalvontaohje MTK:lle

    Merkitty: 

    Taustaa

    Metsästylaki 26 § Hirvieläimen pyyntilupa

    Edellä 1 momentissa tarkoitetun pyyntiluvan myöntää Suomen riistakeskus. Myönnettäessä pyyntilupia on huolehdittava siitä, että hirvieläinkanta ei metsästyksen johdosta vaarannu ja että hirvieläinten aiheuttamat vahingot pysyvät kohtuullisella tasolla. Liikenne-, maatalous-ja metsävahinkojen huomioon ottamiseksi Suomen riistakeskuksen tulee vuosittain kuulla alueellisia sidosryhmiä.

    Riistahallintolaki 2 § (19.12.2017/968)
    Suomen riistakeskuksen tehtävät
    5) riistaeläinten aiheuttamien vahinkojen ehkäisemisen edistäminen

    Mikä on ”kohtuullinen vahinko”?

    Otetaan pohjaksi Tapion Metsänhoidon suositukset.

    Metsänhoidon suosituksiin kootaan metsänhoidon parhaat keinot ja toimintamallit laajassa yhteistyössä toimijoiden kanssa. Metsänhoidon suositukset ovat riippumattomia, tutkimukseen ja käytännön kokemukseen perustuvia suosituksia. Niillä kannustetaan metsänomistajia metsien aktiiviseen, monipuoliseen ja kestävään käyttöön.

    https://www.metsanhoitosuositukset.fi/taustat-ja-tekijat/laadintaprosessi/johto-ja-ohjausryhmien-jasenet/

    Tapion Metsänhoidon suositukset opastaa näin:
    Säädellään hirvieläinkantaa, jotta puustoon kohdistuvat tuhot pysyvät kohtuullisina mahdollistaen männyn, rauduskoivun ja muiden lehtipuiden (esim. jalot lehtipuut) kasvatuksen.

    https://www.metsanhoitosuositukset.fi/wp-content/uploads/2019/09/Metsanhoidon_suositukset_Tapio_2019_verkko_1.2.pdf

    On selvästi sanottu mitä tarkoittaa, että vahingot ovat kohtuullisia, kaikkien metsäalan toimijoiden hyväksymänä, myös Riistakeskuksen.
    Se tarkoittaa, että männyn, rauduskoivun ja muiden lehtipuiden (esim. jalot lehtipuut) kasvatus on mahdollista.

    Käytännössä edellä mainittujen kasvatus ei ole monin paikoin lainkaan mahdollista ja käydään jo kuusienkin kimppuun. Tämän valossa näyttää täysin selvältä, että Riistakeskus ei noudata metsästys-ja riistahallintolakia.

    MTK:n kentällä kyllä tiedetään, että tilanne taimikoissa on täysin kestämätön.

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.346434

    Jokin aika sitten kuulin, että TV:n ajankohtaisohjelmassa keskustellaan aiheesta ”onko valkohäntäpeuroja jo liikaa”. Ajattelin, että vihdoin MTK on nostanut asian kunnolla esille ja sille saadaan ruutuaikaa. Pettymys oli suuri kun huomasin, että vanha rouva Vantaalta, jonka pihan kukat on syöty saa äänensä kuuluville tiedotusvälineissä paremmin kuin MTK!

    Tätä asiaa on viivytelty ja vatuloitu järkyttävän pitkään. Metsiä uudistetaan väärin, tulevien sukupolvien metsiä on jo pilattu ollaan pilaamassa lisää, kun hyviä metsänhoidon suosituksia ei voi noudattaa. Asia on niin tärkeä, että se olisi syytä selvittää päivänvalossa, kravatti suorassa, sivistyneesti, oikeuslaitoksessa, julkisuutta kaihtamatta.

    Muualla ammattiyhdistyskentässä vaikkapa luottamusmiehen hiukankin kyseenalaistettavissa oleva irtisanominen on uutisten pääaihe, lyödään välittömästi ”persettä penkkiin” ja käräjillä katsotaan, kuka on oikeassa. Puuntuottajan eduvalvojana MTK:sta tulee mielikuva, että se on viljalaarin viimeisessä nurkassa piileskelevä hiirulainen.

    Löytyisikö MTK:sta selkärangan tynkää tyrkätä prosessi liikkeelle? Asiaa voisi vauhdittaa vahingonkorvausvaatimuksella. Vaikkapa Luken äärimaltillisella vahinko-arviolla, esimerkiksi 10 vuoden ajalta eli 300-500 miljoonaa euroa.

    https://www.slideshare.net/Metsakeskus/metstuhot-miten-eteenpin

    Toiminta on ollut tahallista. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa sidosryhmien kantaa ei ole otettu huomioon (metsästyslain mukaan pitää ottaa huomioon) ja hirvitiheystavoitteiksi on asetettu yli 4 / 1000 ha tiheyksiä, jotka edellä esitetyn (Tapion määritelmä) mukaan johtavat kohtuuttomiin vahinkoihin ja ovat siten lainvastaisia.

  • Planter Planter

    Rane: Ei kyse ole numeroista ja tiheyksistä vaan vahingoista. Ilmeisesti asian selittämiseen menisi 5-7 vuotta.

    Rane

    Eri oikeusasteissa menisi todennäköisesti noin kauan.

    suorittava porras suorittava porras

    Lakien säätäminen on vienyt kauemminkin…

    Planter Planter

    Alaraja on jotain 4,25 ollut 20 vuotta. Lupia myönnetään sen mukaan. Eli ilman lupia saa pamauttaa kannan niin alas kuin haluaa? Kiitos neuvosta.

    Ps. Riistakeskuksen yhteydessä toimivat alueelliset riistaneuvostot.

    Remie

    Aitaaminenkin on mahdoton tehtävä, pitäisi olla sähköaita, ja voltit sitä luokkaa villieläinkin muistaisi ikänsä. Aitasin pienen ruispellon sähkökaapelin merkintänauhalla . Vielä ovat peurat pysyneet pois. Nauha on 1,4 metrin korkeudessa. Lähinnä siksi että kuinka kauan nauha valkohäntäpeuroja pitelee. Toisaalta ruokaa on rajattomasti  ei aidatulla alueella. Metsään menee nauhaa tuhottomasti jos menetelmä ei toimi pitkään niin nauha on kerättävä pois ympäristöstä, ei häviä koskaan vaikka on valossa. Valkohäntäpeura syö koko taimen jos on juuri istutettu. En tiedä noista muista.

    sitolkka

    Mihin nämä rajat perustuvat? M istä ne johdetaan? Minkä  lain perusteella? Miksei 1/1000 ha.

    jees h-valta

    No ei se kyllä ole mahdoton tehtävä Remie. Minulla on nyt aidattua metsämaata 25ha:ia enkä ole sitä pitänyt mahdottomana ja itseasiassa se on helpoin ja huolettomin tapa minun mielestä. Juuri sähköllä eli akkupaimenaitojahan minä käytän. Nyt olen jo asiassa iltapuolen aitaaja. Nytkin enää yksi paimen on aktiivikäytössä. Alkaa aidat olla pia tehtävänsä loppuun tehneet eivätkä kuitenkaan ole mitenkään loppu kuntoisuudeltaan. Mutta kymmenkuntakin vuotta maastossa saa aikaan sen että aidat pitäisi käydä peruteellisesti läpi koska metsä kasvaa aitaan kiinni ja linjan aukipito vaatisi hiukan perusteellisemman raivaussession. Sitä en aio enää tehdä vaan alan korjaamaan aitoja pois. Mönkijä hommaa varten on jo ostettuna ja ensi kesänä alkaa viimeistään keruu. Ostoinnokkaita yhteydenottojakin voidaan ottaa vastaan Metsälehden kautta esim.

    Planter Planter

    Alueelliset riistaneuvostot päättävät alueelliset tavoitekannat x/1000 ha.

    Gla Gla

    Laskin jo vuosia sitten Jessen antamilla lähtöarvoilla, että aitaaminen vie metsätalouden tappiolle. Nyt hommaan pitää lisätä 1 kpl mönkkäri per 25 ha.

    Ei riitä minulla rahat noin kalliisiin harrastuksiin.

    Remie

    Aitaahan on pidettävä ainakin niin kauan että taimi kasvaa 2,5 m  muuten latvat syödään. Ei noista oksista niin murhetta sitten enää  kannata ottaa. Alan olemaan myös niin loppu että taitaa jäädä aitaamatta. Hoitakoon jälkipolvet kun heitä on iso lauma.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 212)