Keskustelut Puukauppa Puunmyyntikartelli

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)
  • mehtäukko

    ”Tää on juuri tätä…”Siis ihan pikkuisen jurppii nää herrojen kotkotukset.Onko tosiaan niin,että puuntuottaja on se vähäpätöinen lenkki koko ketjussa,jonka osuutta mitätöidään milloin kiinteistöveron tai kantohintojen kalleuden uhalla tehdä jotakin.?!
    Eikös tämä herra itse ole markkinatalouskapitalismin keisari?Niin pinta-alaverokin lopetettiin ja siirryttiin myyntiveroon markkinoiden hoitaessa puun hinnan.No nyt kun se on muutaman vuoden ”hoitanut”,ollaan keksimässä raippaa raipan päälle.Itse myyntiveronkin piti olla tietyllä tasolla,mutta hetipä se kamusi sinne missä nyt ollaan.
    Ei pirulauta tällä politikoinnilla tule jatkumoa metsätalousyrittämiselle.

    Aimo Jortikka

    Nalle kai kuvittelee , että Suomessa puukauppaa ohjailee jonkin korkeamman auktoriteetin näkymätön käsi.Vaikka kyse on puhtaasti siitä, että puukauppa Suomessa on vain hintaherkkää. Ts kun hinta putoaa, niin tarjontakin putoaa nopeasti ja päinvastoin. Nallen luuloissa tätä kaikkea ohjailee jokin näkymätön taho.

    Panu

    Tää oli Arto Nyberg ja haastattelu koski Nallen uutta kirjaa. Arto Nybergillä tuskin on syvempää käsitystä metsä-asioista. Muutamassa vastauksessaan Nalle muiden asioiden ohessa mainitsi puun hinnan ja kerran tosiaan tämän puunmyyntikartellin.

    Muistaakseni semmoinen kartelli on joskus ollut (olisko Metsänomistajaliittojen alkuunpanema) mutta Nalle puhui mielestäni nykyhetkestä.

    Horjumaton

    Panu ; UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kertoi juuri TV:ssä, että korkea puun hinta jarruttaa investointeja Suomessa.

    *** On se vaan kumma ,ettei toimittajat osaa tehdä näitten aivopierujen kohdalla selventäviä kysymyksiä. Faktat tiskiin ja kertomalla että kuitupuun hinta on ollut jo 35v se sama, vaikka kaikki muut kustannustekijät on eläneet omaa elämäänsä,luonnollisesti. Puun kohdalla vain verotus on noussut. Nythän käytännössä 1/3 puista on jo sosialisoitu veroina. Loput pitäisi ilmaiseksi Nallelle antaa.

    vihreen koneen kuski

    Aikojen alusta asti metsätalous on mennyt ja kehittynyt teollisuuden ehdoilla. Kaikki kustannus säästöt mitä on saatu aikaan, on aina valuneet metäyhtiöitten laariin. Esim motojen tulo. Nousiko puun hinta merkittävästi kun homma tehostui? Kaikki puun mitat ja katkonta tulee yhtiöiltä. Hankinta hakkuun hintakin on pidetty siksi alhaalla,ettei vain mitään sooloilua esiintyisi.

    Nyt yhtiöt on keksineet että männyn tyvessä on paksu kaarna, kaarnastahan ei tukkia tai kuitua tule, joten kaikkiin motoihin tulee uudet asetukset männyn tyvipuille.(laki) Eli männyn tyvestä ei enää tule motteja entiseen malliin. Eikä ole muuten mikään vitsi. Metsänomistajia on varmaan asiasta informoitu ja mielipidettänne kyselty. Mäntyvaltaisilla harvennuksilla mottien kertymän väheneminen on useita prosentteja. Entinen 100m3,onkin nyt 85m3. 15€x15m3=225e, Aika mukava summa lähti yhtön kirstuun metsänomistajalta. Aloite kuulemma lähtöisin ent. Metsäliitolta, eli omat koirat puree!

    Metsäyhtiöillä törkeää määräävän markkinanaseman väärinkäyttöä, mutta minkäs teet!? Laki on niin kuin lakimiehet sen lukee, ja yhtiöillähän näitä lakimiehiä piisaa.

    kuusessa ollaan

    Uusien mittalain mukaisten ohjelmien mukaan kaikki koneet tulevat kuutioimaan ensimmäisen 1,3 metriä samalla kaavalla. Uusissa 2007 jälkeen toimitetuissa koneissa tämä tapa on ollut jo pakollinen muutaman vuoden, ensi vuoden lopun jälkeen kaikissa pakollinen. Syy tähän on se, että koneiden paksuusmittauksen aloituskohta vaihtelee, osassa se on lähellä kantoa (syöttörullat) ja toisissa taas etummaisissa karsintaterissä (n. metri kannosta). Muutoksella saadaan tarkistusmittauksen tarkkuus paremmaksi, tuo ero ei vaikuta vertailulukuihin. Tyvilaajentuma on siis määritelty STD-kokoiseksi.

    Timppa

    Jos sieltä männyn tyvestä ei tule kuitua, niin eihän siitä tietenkään kannata maksaa. Sehän on selvä. Oleellista on, että mittaus on tarkka ja kaikilla samoilla perusteilla tehty. Markkinat sitten määrittelevät puun hinnan.

    vihreen koneen kuski

    Niinhän se on,ei mitään ongelmaa. Mittaria vaan rukataan metsäyhtiön hyväksi. Mäntykuidun hinta tulee nousemaan 3-5% heti, samoin hakkuutaksat. Tietenkin on kohtuullista, että MO takautuvasi korvaisi yhtiöille liikaa maksetusta kuidun kaarnasta. Ehkä ei tarvitse korvata, hinta vaan on nykyään hieman halvempi, kun ennen on maksettu niin paljon ylimääräistä kaarnasta.

    Kaupassakin vaakaa pitää säätää, koska appelsiineissa on paljon kuorta, joista asiakas ei halua maksaa. Appelsiinin vaakauksessa todellisesta painosta 5% pois. Oikean kilohinnan tietenkin määrää markkinat.

    Seuraavaksi tukikissa pitää siirtyä mittaamaan vaan latvaläpimittaa ja maksaa vaan tämän mukaan tukki hinta koko pituudelta. Pinnat ja kuori voitaisiin näin hinnoitella energia puuksi. Markkinat kyllä korjaa hinnan kohdalleen. Mitään tyvilaajentuma korjauksia ei tarvittaisi.

    Sanomattakin on selvää, että jos metsänomistaja huomaa vastaavanlaisen puutteen mittaustavoissa, niin asia tullaan myös oikaisemaan MO:n hyväksi välittömästi.

    Suomessa mitään kartellia ole, isot vaan päättää yhdessä asioista.

    vihreen koneen kuski

    /Palvelut/Profiili/?userId=2198
    RE: Puunmyyntikartelli
    Uusien mittalain mukaisten ohjelmien mukaan kaikki koneet tulevat kuutioimaan ensimmäisen 1,3 metriä samalla kaavalla. Syy tähän on se, että koneiden paksuusmittauksen aloituskohta vaihtelee, osassa se on lähellä kantoa (syöttörullat) ja toisissa taas etummaisissa karsintaterissä (n. metri kannosta). Muutoksella saadaan tarkistusmittauksen tarkkuus paremmaksi, tuo ero ei vaikuta vertailulukuihin. Tyvilaajentuma on siis määritelty STD-kokoiseksi.

    Mittaus kohdat ovat silti eri kohdissa konemerkin mukaan. Mitä lähempänä kantoa sitä paksumpi mitta.

    Siksi pitää muuttaa kilo 980g:si.

    Miksei annettu markkinoiden määrätä hintaa kohdalleen, tyvikuidusta vähemmän hintaa kun siinä on vähemmän jalostettavaa. Onko joka puussa täsmäälleen sama määrä kaarnaa. Nyt pyritään saamaan tarkkaa mittausta, joka kuitenkin perustuu keskiarvoihin ja leimikosta riippuen on enemmän tai vähemmän oikein.

    kuusessa ollaan

    ”Mittaus kohdat ovat silti eri kohdissa konemerkin mukaan. Mitä lähempänä kantoa sitä paksumpi mitta.”

    Siis idea tässä muutoksessa on se, että kaikki koneet aloittavat paksuusmittauksen vasta 1,3 metrin kohdalta. Eli kohdasta, jossa kaikkien mittausosa on jo ohittanut. Mitä kauempana on nyt ollut ensimmäinen mittauspiste (eli etuteristä mittaavat/suurin osa koneista), sitä enemmän on tyveä jäänyt mittaamatta. Tyvilaajentumalle on nyt kaikissa koneissa sama mittaustulos, jossa on laajentuman keskikoko arvioitu. Käytännössä taitaa jopa motit lisääntyä MO näkökulmasta?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)