Keskustelut Puukauppa Puunmyynti ilman y-tunnusta.

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Puunmyynti ilman y-tunnusta.

    Miten tapahtuu verotuksellisesti esim. hankintakauppa, jos myy puuta tontiltaan ja myyjällä ei ole y-tunnusta ja ei ole alv vähennys oikeutta?
    Naapurimökkiläinen pähkäilee, että pitäisi 1ha tontti harventaa.

  • torppari

    taneli ”Niin, se pääomavero 30% hänelle tulee”

    vaikka olisikin y-tunnus….
    tonttipuissa vero menee verokortin lisäprosentin mukaan, ainakin joku vuosi sitten oli näin

    MaalaisSeppo

    Eikös puun myynti ole aina verotuksessa pääomatuloa. Eli puhtaasta tulosta veroa 30 tai 32 %. Jos hakkaa itse, niin omaa työtä ei voine vähentää, eikä omasta hankintatyöstä mene veroakaan.

    Timppa

    Jos vielä vähän hämmentäisi.
    Muistettava on, että verovapaata hankintatyötä voi tehdä 125 m3. Siis siihen saakka saanee korjata verovapaasti. Näin ymmärsin Metsävero-oppaasta.

    Siis, jos puita on alle tuo määrä, niin kaikki myyntitulo on verovapaata, edellyttäen tietysti, että myyjä on itse huolehtinut korjuusta. Tietysti korjuukulujakaan ei saa vähentää.
    Yli tuon 125 m3:n menevistä puista saa tietysti vähentää vieraalle maksetut kulut. Jos kaataa ja/tai kuljettaa itse, niin myyntihinnasta muuttuu Metsävero-kirjan mukaan työn arvoa vastaava osa ansiotuloksi. Loppu on sitten pääomatuloa.

    Ottaen huomioon korjuukulut ja muut riesat sekä hankintatukkien halvan hinnan, niin yleensä tuntuisi viisaammalta pyrkiä löytämään joku naapurin kauppa, jonka yhteyteen saisi pystypuut liitettyä vaikka halvallakin hinnalla.

    Visakallo

    Yksi vaihtoehto on, jos kerran vain harvennuksesta on kyse, tehdä kaikki polttopuuksi itselle tai myyksennellä niitä pikkuhiljaa tarvitsijoille sen jälkeen kun aurinko on laskenut…
    Jos joukossa on sahatukkeja, voisi niistä teettää sahatavaraa itselle ja satunnaisille tarvitsijoille…

    putte

    Uskon että Timppa on kyllä ymmärtänyt asiat aivan oikein, mutta tekstiin on tullut muutama väärinymmärrys.

    Timppa:

    >>Siis, jos puita on alle tuo määrä 125m3), niin kaikki myyntitulo on verovapaata, edellyttäen tietysti, että myyjä on itse huolehtinut korjuusta.<>Yli tuon 125 m3:n menevistä puista saa tietysti vähentää vieraalle maksetut kulut.<<

    Vieraalle maksetustut kulut saa vähentää ensimmäisestä kuutiosta alkaen.

    Tonttipuiden korjuun osalta tulee huomata, että tuloverolain tarkoittamaa hankitatyön verovapautta ei hyväksytä. (TVL 63§)

    Dolmari

    Puttea lainaten: Tonttipuiden korjuun osalta tulee huomata, että tuloverolain tarkoittamaa hankitatyön verovapautta ei hyväksytä. (TVL 63§)

    Tämä on täysin uutta. Täytyy vielä tarkastaa, mutta hyvä että tuli ilmi.

    Polttopuuna varmasti saisi paremman hinnan. Tällä hetkellä hankintapuusta saa todella surkean hinnan. Kuusitukki 52€ ja kuusikuitu 26€. Aloittelin omaa jokavuotista hankintaleimikkoa. Nämä hinnat viimeviikolta etelä-savosta. Määrät kyllä pieniä max.100m3.

    pihkatappi

    Jokaiselta metsätilalta saa tuon 125 motin verovapaan henkintatyönarvon. Metsätilalla tarkoitetaan saman kunnan alueella olevien metsäkiinteistöjen muodostamaa kokonaisuutta.

    Meillä sattui sömppä tämän y-tunnuksen kanssa. Ostimme aikoinaan puuhapalstan puoliksi tulevan vaimoni kanssa. No sitten menimme naimisiin ja jossain vaiheessa tein hankintahakkuun tuolta. Eli tuo oli vielä yhtymänä meillä silloin. Aviopuolisoilla ei saa olla metsäyhtymää. Ostaja laittoi minun y-tunnuksella tuon kaupan (ihan oikein) ja maksoin alvit sitä kautta, merkkasin kuitenkin yhtymälle tuon kaupan. Verottaja soitti että mikä alvi suoritus minulta on tullut kun siihen ei kohdistu mitään tuloja, hän oikaisi tuon virheellisesti yhtymälle merkityn suorituksen, mutta tuo yhtymä jäi olemaan. Nyt vasta tuli verottajan kanssa korjatuksi tuo asia, jota en ole tiennyt, aviopuolisoilla ei saa kahdenkesken olla yhtymää, eli tila on oltava jommankumman nimissä ja sen omistajan y-tunnusta käytetään yhteisomistuksessa.

    torppari

    jos ei ole metsätilaa niin puun myyntitulo ei ole pääomatuloa vaan sivutulo. myin jokunen vuosi taaksepäin pohjoisen mökkitontilta mäntytukkia, tontin koko 1,2 ha joka on tontti, ei metsätila.
    metsätilani on savossa. veroa meni 42%. joka kyllä tasoittuu lopullisessa verotuksessa.. verottaja tuskin olisi uskonut että ajoin puut 550 km savosta pohjoiseen. jos olen väärässä niin oikaiskaa

    Visakallo

    Niin, onko tämä asia tänä päivänäkin niin kuin torppari edellä kertoi?

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)