Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

Esillä 10 vastausta, 681 - 690 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • Metsuri motokuski

    Tuo metsäkoneiden pintapaineen vähentäminen on ollut todellinen haaste viime aikoina. Asiaan on paneuduttu tosissaan ja se näkyy myös uusissa teloissa joissa on menty valtavasti eteenpäin. Meillä on ajokoneessa nykyiset uudenmallin telat jonka johdosta koneen pintapaine on saatu todella pieneksi. Nykyään jo urakanantaja haluaa että koneet varustetaan kantavilla teloilla maastovaurioiden välttämiseksi. Siten on myös korjuu ja osto puoli ottanut asiasta kopin ja haluaa että korjuusta saadaan ympärivuotista. Uskon että tuotekehittelyllä tähän päästään melko pin.

    Mikkelin seudulla oli noin kolme viikkoa sitten kalustonäyttely alan ammattilaisille, jossa esiteltiin pehmeiden maiden korjuuta nykyisen kaltaisella kalustolla. Siellä on koneita varustettuina uusilla kantavilla teloilla. Tuo pintapaine kysymys on siinä mielessä mielenkiintoinen että välttämättä pienin kone ei ole se jolla on myös pienin pintapaine. Tästä oli hyvä esimerkki Rosenlevin koneet joista jäi suurimmat jäljet maastoon ja yllättävää oli että heidän ajokoneensa upposi näytösalueelle. Pintapaineeseen vaikuttaa moni asia. Niin koneen paino, telan rakenne, leveys ja myös pyöräkoko.

    suorittava porras suorittava porras

    Kesähakkuut voidaan vaivattomasti korvata tuomalla puuta ulkoa . Harvennuksia jää tosin entistä enemmän tekemättä , kalustokulujen osuus puunkorjuussaa kasvaa ja oikeita ammattilaisia on mahdoton saada metsäalalle ,  jos töitä on tarjolla vain muutamaksi kuukaudeksi . Vähäinen kiinnostus puunkorjuutöihin johtuu juuri siitä , että kokovuotinen työllisyys on epävarmaa eikä korvaavia töitä ole tarjolla .

    Kannattaa  myös miettiä , menestyykö urheilija , jos ei harjoittele ja pidä taitoa yllä . Kuukausien paussi vie toiminnan tasoa alaspäin . Sama koskee koneellista puunkorjuutyötä . Vain hyvin taitoaan ylläpitävä pystyy tekemään työnsä riittävän tuottavasti . Korjuutyön jäkikin on säännöllisesti työtä tekevällä aivan eri planeetalta , kun epäsäännöllistä pätkätyötä tekevällä .

    Kollegan esittämään telavarustamiseen sen verran ,että kyseessä on sen verran hintava investointi , että sen kattamiseksi on tehtävä vähintään kuukausi enemmän töitä vuodessa. Toisaalta ko varustuksen käyttäminen olosuhteiden pakosta myös muilla kohteilla alentaa tuotosta niillä . Edestakaisin eri teloja harvemmin vaihdellaan. Vaativampien kohteiden korjuuta on vain rajallisesti tarjolla .

     

    Puuki

    Keski-Euroopassa esim. on käytössä telakoneita joita voi käyttää puunkorjuun lisäksi peltotöissä. Monikäyttöisyys pidentää toiminta-aikaa vaikka tehokkuus ei sitten ehkä pysykään entisellä tasolla.

    Ammattitaitoa voinee kausityöläinen pitää yllä vaikkapa simulaattorin avulla jos kiinnostusta riittää.

    Metsuri motokuski

    Puhut suorittava asiaa. Onhan ne telavarusteet hintavia mutta niiden siirtymäaikakin on kohtalaisen pitkä. En tarkoita sitä että nykyiset heitetään romukoppaan vaan kun investointeja tehdään niin ajatellaan asiaa ”sillä silmällä”. Me käytämme kantavia teloja ajokoneissa lähes jatkuvasti eikä niihin vaihtoteloja olekkaan. Hyvin ollaan pärjätty jopa kivikossa jossa ollaan viimeinen kuukausi pyöritty.

    Tuosta olen samaa mieltä että jos haluamme laadukkaita työntekijöitä koneiden puikkoihin niin tarvitaan ehdottomasti jatkuva työllisyys. Kausityöntekijöillä korjuu puolella ei ole tulevaisuutta. Se kolahtaa vain niin metsänomistajan kuin hyvien työtekijöiden saatavuuden huonontumiseen.

    Anteeksi vain puuki. Nyt et tiedä mistä kirjoitat. Simulaattori ja todellisuus on ihan muuta. Kyse ei ole siitä unohtuuko vivut vai ei.

    Puuki

    No se simu tuli vain heittona . Eihän se vastaa olosuhteita metsässä, mutta toisaalta, jos on useamman vuoden ajanut puita metsäkoneella, ei se homma unohdu ihan heti. Voi vaatia jonkun päivän totuttelua, mutta onnistuu sen jälkeen yleensä ihan hyvin.

     

    mehtäukko

    Jovain…”Tämän kirjoittaja ei ole luomassa mitään omaa mallia, vaan kyllä tässä tavoitellaan aloittajan suuntaviivojen mukaisesti…”

    Hohhoijjaa taas?!

    Aloittajan väitös-”tutkimushan” on ollut koko kötinän aihe jota kuplaa Jovain on urheasti puolustellut. Tai pikemminkin ampunut puskista ja pötkinyt pakoon tukka? hulmuten = ei löydä/anna väitteilleen perusteita.

    No, -Lare kun vaatii vain talvikorjuuta (= n.2 kk) ja lumivarastointia,väittää 400milj. korjuun tuhlausta ja 20% rattoreiden käytön kustannussäästönä kuinka Jovain nyt voi rykäistä möläyksen: ”Näiden kesätöidenkin kustannukset maksaa metsänomistaja. ” !!?

     

    suorittava porras suorittava porras

    Kuka tulkitsee asiat mitenkin.

    Markkinat  määräävät lopputuotteen hinnan ja kantohinta on se erotus , mitä kulujen jälkeen jää . Koneiden vajaakäyttö lisää luonnollisesti kuluja ja alentaa kantohintaa.

    Tässä mielessä mo osallistuu kasvaneiden kulujen kattamiseen joutumalla tyytymään alempaan kantohintaan .

    Nykyisellä kalustolla pystytään korjaamaan 7-8 miljoonaa kuutiota puita kuukaudessa työn kannalta vuoden epäedullisimpaan aikaan . Paremmissa olosuhteissa on valitettavasti mahdollista tehdä huomattavasti vähemmän 3- 4 miljoonaa kuutiota kuukaudessa .

    Mitkähän ne taktorimiesten todelliset menestymismahdollisuudet lienevät koneiden osalta kyllästyneillä markkinoilla?Veikkaan , että eivät kovinkaan kaksiset .

    kuusessa ollaan

    MM: Kuulin kautta rantain, että siellä Haukivuorella olivat osa palstoista muita vetelämpiä ja sampo ja Rottne olisivat olleet niillä?

    Ja miksi metsäyhtiöt käyttävät nykyisin vähän lumi/vesivarastointia? Samasta syystä, kuin täällä tiukimmin metsänkasvatusta laskeskelevat metsänomistajat, eli korkokustannusten vuoksi. Tileissä kun näkyy varastoissa seisovan puun määrät ja niille lasketaan varastoajalle korkokulu, joka syö tulosta. Tukkia ei voida varastoida sen vuoksi, että sahaus tehdään tilausten mittojen mukaan, ei sen mukaan mitä metsästä tulee. Julmaa talouspolitiikkaa nykymaailmassa ja samaa tapahtuu kaikessa raaka-aineiden tuottamisessa, rajuimmin näkyy kaivosteollisuudessa. Siellä metallien hintojen muutokset voivat lopettaa raaka-aineen tarpeen, hyvänä esimerkkinä talvivaaran sotku.

    mehtäukko

    Sehän tässä koko jutussa äimistyttääkin-, että väitetyt neljätsadat ”se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta” verrattuna nykyiselleen kehitettyyn ennakoituun määrään ja laatuun viritettyyn korjuuteknologiaan -, olisi  pystykauppoineen kuin takapajulan meininkiä??! Oliko nimitys kaikkien aikojen moka?!

    Ja syyttää pääsi vielä kesäkorjuun kustannuksista…!

    Jovain Jovain

    Eihän ne traktorimiesten mahdollisuudet ole hyvät näillä kyllästyneillä markkinoilla. Onhan näitä traktoreitakin paljon tarjolla kyllästyneille markkinoille. Tarjonta ja kysyntä ei ole kohdanneet. Kysymys on myös elinkeinoista. Maa- ja metsätalouden eriyttäminen, samoin kuin metsänomistajien eriyttäminen elinkeinotoiminnastaan, ovat luoneet kokonaisuuden, joka on ajautunut vaikeuksiin ja kustannuskriisiin.

    Vastuuhan on elinkeinotoiminnalla ja maaseutuelinkeinojen saamattomuudessa puolustaa itseään. Maatalouden tuotot on syöty jo moneen kertaan ja metsätaloudessa piikki on auki kaiken aikaa. Puheet esim. kausivaihtelusta ja sen vaikutuksesta kustannuksiin, ei ole uskottavaa. Jos puhuttaisiin esim. yhteistoiminnasta, saavutettu tulos tuntuisi jo paljon paremmalta.  Peremminkin kysymys on siitä, että jotain pitää esittää, että tilanne säilyy uskottavana.

    Näin mehtäukko.

     

     

Esillä 10 vastausta, 681 - 690 (kaikkiaan 701)