Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 661 - 670 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • kuusessa ollaan

    Ei kenenkään ole pakko ostaa Jovainin tai kenenkään meistä puita, se kuitenkin kannattaa muistaa? Eli niin kauan kuin kilpailua ei ole riittävästi ostavalla puolella, on ymmärrettävää että ostaja määrittää miten ja miksi ostaa. Siihen puuttuminen pakkokeinoilla olisi kilpailunkin rajoittamista. Ei voi pakottaa ostamaan tietyllä tavalla, se vasta olisikin Jovainin poliittisen kauhusuuntauksen valtioiden toimintatapaa.

    Siksi tämä keskustelu on jotenki absurdi.

    Rane2

    Eli myönnät ”Jovain” että tohtori Vaaran mallissakaan metsänomistajat eivät pääse mukaan pystykauppaan?

    Jovain

    Lauri Vaaran malli on ollut pystykaupan lakkauttaminen ja siirtyminen toimituskauppaan.

    Tolopainen

    Laurivaaran malli on kuin sosialistinen traktori toimii teoriassa mutta ei käytännössä, vai oliko se päinvastoin.

    Rane2

    Neuvostoaikaista kulttuuria tuommoinen että metsänomistajat pakotetaan käyttämään vain yhtä kauppatapaa.Nyky-yhteiskunnassa pitää olla valinnanmahdollisuuksia.Yhteisrintamaan pystykaupan puolesta!

    kuusessa ollaan

    Jovain: Käytännön kysymys; Kenen toimesta ja millä menetelmillä kiellettäisiin pystykaupat?

    Jovain

    Valinnan mahdollisuuksia pitää olla, mutta ne eivät tule pystykaupan kautta. Sillä pystykaupalla torpataan metsänomistajien valinnan mahdollisuus. Valinnan mahdollisuudet avautuvat vasta puukauppaan kohdistuvien muutoksien kautta. Sitä kautta metsänomistajien on mahdollista päästä mukaan.

    Se on totta, että kysymys on poliittinen ja vastakkainasettelu on rajua metsä puolella. Ei tarvitse kovin paljoa kärjistää, kun on todettavissa, että taistellaan sos. etuuksista, ettei peräti sosialistiseen näkemykseen perustuen ja että osapuolet eivät tahdo sopia samaan metsään. Taistellaan siitä, kenellä on oikeus korjata isännän puut. Isäntä itse, vai se toinen osapuoli.

    Tuohon kuusessa ollaan kysymykseen en osaa vastata, olen osallistunut vain keskusteluun. Eiköhän keskustelun aloittaja ole toiminutkin sen puolesta. Uskoisin mahdollisuudet olevan työryhmissä ja poliittisissa päätäntä elimissä.

    saha1

    Puukaupan kehitykseen ja hintoihin voi jokainen myyjä voi vaikuttaa kun sanoo oman hinnan jolla kauppa syntyy tai ei.

    Jos ei tule kauppoja niin ei sekään ole välttämättä huono asia..

     

    Rane2

    Itsehän sinä Jovain väität että Vaaran mallissa pystykauppa kielletään ja tämähän vähentää valinnanvapautta.Metsänomistaja suljetaan pystykaupan ulkopuolelle.Ei näin voi länsimaisessa demokratiassa menetellä.

    mehtäukko

    Jovain:…”Eli metsänomistajat eivät ole päässeet haastamaan korjuussa ja osoittamaan todellisia kustannuksiaan…”

    Olisihan mielenkiintoista nähdä, moniko mo vastaisi siihen huutoon.?!

    Turha edes kuvitella, että  teollisuus maksaisi joka hevosmiehelle sitä mitä uhataan laskutetaan.Siinä olisi aivan samanlainen huutokauppa ja kirikierros kuin esim. miten  Metsähallitus kone-, ja autoyrittäjiä kurmuuttaa.

    Lopulta kun taksojen pohjat alkaisi tarpeeksi kuumottaa, eikun nimiä alle ja pääsisi urhot hehkuttelemaan rattoreita tulille.

    Että niinköhän se 400 milliä alkaisi kääriytyä oikeisiin taskuihin? No jos lähtijöitä löytyisi, todennäköinen työllisyys olisi taattu siihen saakka kunnes sovittu toimitusaikataulu olisi n. 80% jäljessä ja määrät uupuisi eka viikolla ”jovain” 90%…

Esillä 10 vastausta, 661 - 670 (kaikkiaan 701)