Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 601 - 610 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • Kuitupuunkasvattaja

    Tässä ketjussa on sujuvasti sekoitettu puunkorjuu ja raakapuun kauppa. Siinä syy miksi asiasta ja ketjusta on tullut niin sekavaa.

    Siihen tosiasiaan ei ole päästy, että Suomen raakapuumarkkinoilla on oligopsoninen tilanne eli puun ostajia varsinkin kuitupuolella on todella vähän (vrt oligopoli).

    Kuitupuun ostajien kannalta on edullista, että kuitupuun hankinta on yritysten omissa käsissä (puukaupan ja korjuun kytkentä). Lisäksi puumarkkinoiden kannalta on mielenkiintoista, että tuontipuusta maksetaan jatkuvasti huomattavasti parempaa hintaa kuin kotimaisesta puusta. Näin pidetään yllä kuitupuun ja sahahakkeen osalta reilua ylitarjontatilannetta.

    Vuosikausia jatkunut kuitupuun ylitarjonta ja kilpailua rajoittajat toimet painavat kuitupuun hintaa alas. Elikkä vaikka se tuontipuu näyttää olevan kallista, se sopii puunostajille aivan hyvin.

    Sekin sopii puunostajille oikein hyvin, että näissä keskusteluissa väännetään kättä siitä kuka tekee hakkuut ja puun kuljetuksen. Puun ostajan kannalta on jokseenkin aivan sama olipa siellä hevoset, reet, traktorit tai metsäkoneet. Mitä enemmän kilpailua puunkorjuussa, sitä parempi.

    Pääasia kuitenkin ostajan vinkkelistä on, että pidetään raakapuun hankinta omissa käsissä. Miksi sitä rahaa maakuntiin kylvettäisiin?

    kuusessa ollaan

    Tuontipuun hinnoittelussa näkyy hyvin se, että sieltä tulevat määrät ja niihin ilmeisesti sovitut toimitusajat ovat yhtiöille niin hyviä, että kannattaa toimitusvarmuudesta maksaa.

    Suomalaisessa puunkorjuussa ja puun hinnoissa näkyvät heikkenevät kuviot ja vähäisemmät puumäärät leimikkoa kohden – heikoimmissa paikoissa ja sitten tasapäistämisen vuoksi hyvistä leimikoista ei makseta riittävän hyvin, vaan ”risukkokasvattajat” saavat liian hyvää hintaa kuvioistaan.

    Puuki

    Kuitupuun hinta ei tosiaankaan nouse sen vuoksi, että Venäjän puun hinta on vähän noussut. Ei se hinta noussut silloinkaan kun tuontikuitupuun (euro)hinta alkoi 5:lla.

    Millä mittarilla tahansa mitattuna kotimaisen raaka-puun kantohinnan hinnassa on ollut laskeva trendi jo muutaman vuosikymmenen ajan. Tukkipuun hintakin on samalla tasolla kuin siihen aikaan kun rahan arvo oli n. 2- 3 x nykyisestä.

    Kasvatusaika on hieman lyhentynyt ja siihen voi vaikuttaa  mm. taimien alkuperävalinnoilla ja maaperän käsittelytavalla. Kannattavuuteen voi vaikuttaa vähentämällä metsän kasvatuksen kustannuksia siellä missä siihen on realistisia edellytyksiä.

    Korjuukuluissa säästäminen kilpailuttamalla on joskus mahdollista mutta ne säästöt on suht. pieniä. Se käy ilmi esim. vertaamalla eri koneketjujen kustannuksia keskenään tai vielä paremmin tekemällä niitä tarjouspyyntöjä eri toimijoille. Kannattavuuteen vaikuttaa  korjuuvaiheessa enemmän katkonta; eri puutavaralajien määrät ja käytetyt katkontapituudet.

    kuusessa ollaan

    ”Halpuuttaminen” metsänkasvatuksessa voi olla myös petollista, sillä jos puuston laatu heikkenee, myös tukkiprosentti laskee. Jos tyytyy vain nopeaan kuidunkasvatukseen, sitten vaan kunnon taimikonhoito ja kaikki harvennukset väliin. Kuten on soiden hieskoivikoiden osalta ehdoteltu.

    Jovain

    Visakallo: Se, että metsänomistajia päästäisiin kilpailuttamaan, edellyttää kauppatavan muutosta, siirtymistä toimituskauppaan, jossa nykyiset pystymyyjät ja hankintamyyjät asetetaan samalle viivalle, eli samalle sopimukselle, tarjoamaan puitaan teollisuudelle. Toimituskauppa korvaa vanhat sopimukset ja teollisuus ostaa puuta uudella sopimuksella, niin kuin ostaa tälläkin hetkellä ja kilpailuttaa urakoitsijat, myös metsänomistajat. Kysymyshän on korjuun kilpailuttamisesta.

    En usko laskevaan puun hintaan, sillä näillä vanhoilla sopimuksilla korjuun hinta suhteessa puun hintaan on mennyt kokoajan ylöspäin ja on nimen omaan toteutunut puunhinnan kustannuksella.

    Visakallo

    Jovain: ”Metsäkoneurakoitsijoiden kilpailuttamisella ei tarkoiteta sitä kilpailua, joka metsätaloudesta puuttuu. Eli metsänomistajien kilpailuttaminen puuttuu. Eiköhän se kilpailuttaja tule olemaan metsäosasto jatkossakin, joka kilpailuttaa urakoitsijat, siinä kuin metsänomistajatkin.”

    Minun on valitettavasti myönnettävä, etten ymmärrä noista Jovain esittämistä ajatuksista enää yhtään mitään.

    Planter

    Tarkoittaako ”metsänomistajien kilpailuttaminen”:

    -metsänomistajia kilpailutetaan ?

    -metsänomistajat kilpailuttavat ?

     

    Jovain

    Tarkoitetaan metsänomistajien kilpailuttamista.

    rööri roope

    Paljonkohan joudun maksaa kun möin pystyyn.Vastaa late ja ovain

    rööri roope

    Sain vain  62 kuusi pölkyìstä

Esillä 10 vastausta, 601 - 610 (kaikkiaan 701)