Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • kuusessa ollaan

    Lauri, mistä meinaat löytää kaverin tekemään 13 eurolla tienvarteen ensiharvennuksia, jos maksetuilla ja ensiharvennuksille tehokkailla koneillakaan ei tahdo 16-17 euroa riittää koko paletin pyörittämiseen? Ei siinä auta se, että olisi maatalouden hommiin hommattu traktori pyörimässä ilman mitään pääomakuluja. Utopiaa.

    Timppa

    Tulee mieleen ”Tankki Täyteen” Sulo Vilen, joka osti hinausauton.  Se tuotiin keikalta hinaamalla kunnon hinausautolla.  Samoin kävisi monissa paikoissa Suomenmaata.  Traktorin saisi ehkä metsään.  Saisiko sitä omin voimin pois?

    Nykyistä äärettömän hyvin pelittävää järjestelmää saa hakea.  Se pyörii kyllä paljolti myös yrittäjien palkattoman ylityön varassa.  Kaikki haaveet mahdollista osuuskunnista kaatuisivat siihen todellisuuteen, että osuuskunnan pitää maksaa joka tunnista palkollisilleen.

     

    jees h-valta

    Miten määritellään yrittäjän palkaton työ? Kysyn vaan. Eihän kait voida olettaa aivan samankaltaista tuntitaksaluonteista kun todella puhutaan yrittäjistä. Kait osuuskunnassakin voi aktiivitoimijoita olla jotka ei laske aivan joka tunnista palkkaa itelleen.

    harrastelija

    Motoyrittäjät voisivat kertoa, että paljonko pelkästään ammattikuskin palkkaaminen tulee maksamaan ja paljonko kuskin osuus on kokonaiskustannuksista. Kuskia tarvitaan myös tr-harvesterissa ja ajokoneessa. Pienkone lienee hankinnaltaan halvempi, mutta remonttia tule sillekin. Minulla oli märkätilojen remontissa ammattimies, hänen tuntikorvaus yrityksen kautta oli 57 €/h.

    jees h-valta

    Palkkakustannukset ovat tyypillisimmillään yritysten liikevaihdosta 15%:n luokkaa ja silti niistä ruikutetaan eniten. En usko että myöskään koneketju kaatuisi palkkakustannuksiin. He saavat noin 15,00 euroa h ja toinen puoli lähes lisää sotukuluja. Yrityksen veloitus perustuu aivan muuhun kuin pelkästään sen työntekijän tuntitaksaan. Siellä on kalusto ja tukikohtakulut ja omakin palkkio yrittäjälle pelissä mukana.

    Rane2

    Laurin taksatavoite ensiharvennukselta 8,45 /kuutiometri.Jos tekee 5 m3 tunnissa niin se tekee 42,25 e alv 0%.

    A.Jalkanen

    Siis motolla vai? Ei kai metsuri tee enskaa 5 mottia tunnissa, paitsi joku Elmo.

    Rane2

    Joo,kohtuu keskiarvo motolle.

    Jean S

    No niin, lopetetaanpas nyt taas kiukutteleminen. Allekirjoittaneella ei ole metsäalan koulutusta eikä minulla ole sitä tarkoitus hankkiakaan eikä sen puuttuminen tee minusta idioottia tai muuten huonompaa ihmistä. Päin vastoin, jotain saattaa nähdä ulkopuolelta paremminkin. Kunnioitan myös siellä syvässä ytimessä olevia ihmisiä, sillä heillä on myös tietoa siitä, miten asiat ovat nyt. Faktat ja mielipiteet pitää kuitenkin erottaa toisistaan.

    En ole osuustoiminnan suuri ystävä ja olen tietoinen siitä, etteivät kaikki ihmiset ole epäitsekkäitä, mutta osuustoiminta on historiallisesti ihan toimiva tapa silloin, kun halutaan omarahoituksella hoitaa erinäisiä yhteishankintoja, joihin kenenkään rahkeet eivät itsenäisesti riitä. Mhy:stähän (joka sekin on sinänsä kaunis idea, toteutus on vain mennyt pieleen) tämä eroaa siten, että kun joka isännällä on esim. tilan koosta riippuen eri määrä rahaa sisällä yhtiössä, intressissä on myös, että tämä raha ei häviä ja että sille voidaan jopa saada pieni tuotto.

    Esitin laskuharjoituksen, johon tuli joitakin vastauksia mutta kukaan ei varsinaisesti laskenut loppuun asti. Tässä keskustelussa on kyse puunkorjuun kustannuksista ja esittämässäni KUVITTEELLISESSA mallissa joka saattaisi toimia jossakin TOISENLAISESSA puumarkkinatilanteessa. Puunkorjuun kustannukset oli pyritty minimoimaan, koska nehän koostuvat koneesta ja ukosta noin tiivistetysti. Toki tulee tietysti halvemmaksi pyörittää yhtä konetta kahdella ukolla, mutta pidin sitä epärealistisena läpi vuoden tehtäväksi ja siksi pyysin laskelmat näin.

    Lisäksi on tietysti hallinnollista hommaa, mutta yleinen kehitys yhteiskunnassa on se, että hallinnosta ja palvelusta yritetään ottaa löysät pois. Eihän huoltoasemallakaan kukaan tankkaa autoasi, vaan keskustelet itse automaatin kanssa. Ihan samalla tavalla voit klikkailla – jos metsävaratietojen laatu riittää, ja esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua se voi riittää – että minulla on nämä kuviot, näistä saa ottaa pois sitä ja tätä tai itse toimitan sitä ja tätä, klikkaan kalenterista ajat, jolloin metsään ei saa mennä ja piirrän mahdollisesti kartalle jotain suositeltuja ajouria ja varastopaikkoja, ja painan ok ja sopimus on syntynyt. Ostomiehet ovat siis nähdäkseni katoava luonnonvara. Tietokone pystyy myös niin haluttaessa optimoimaan leimikon valmiiksi lähinnä olevalle koneketjulle ja niin edelleen.

    Koneketjun kannattavuuslaskentaan tarvitaan toki dataa, josta osa on julkista (esim. palkat, verot ja sivukulut) ja osa ei (koneiden hinnat, rikkoutumisaste, varaosakulut jne., korvausvaatimukset virheistä). Kustannuslaskennan kannalta on kiinnostavaa, että jos ”täystyöllistetyllä” pienosuuskunnallakaan hommaa ei muutamien mielipiteiden mukaan saa kannattavaksi, niin miksi Suomessa ylipäätään on yhtäkään koneketjua pystyssä.

    Lienee kaikille selvää, että riippumatta siitä, onko jotain korruptiota tai kartellia olemassa, nykyinen malli ei kaikkien osapuolten näkökulmasta toimi optimaalisesti. On täysin selvää, että kun a) vastapuolella on käytännössä kolme suurta yhtiötä ja pari huojuvaa sahaa ja toisella puolella satoja tuhansia metsänomistajia ja b) hakkuumahdollisuudet ovat suuremmat kuin käytännön hakkuut, niin hinnoitteluvoima ja voima määritellä sopimusehtoja ovat juuri näin päin. Siirtyminen millään tavalla metsänomistajalähtöiseen puukauppaan edellyttäisi sitä, että metsänomistajilla olisi ylipäätään jonkinlaista markkinavaltaa. Tällöin Lauri-sedän maataloustraktorillakin tehdyt puut voisivat tasaveroisesti kiinnostaa jotakuta puun ostajaa nykyisen syrjinnän sijaan. Käytännössä ongelmia on kaksi, ainespuun kauppatase  ja kotimainen ylituotanto.

    Asiallinen kysymys onkin, miten näihin voidaan vaikuttaa.

    PS: Puunhankintayhtiöiden ja kaikkien muidenkin yhtiöiden tulosten osalta on niin, että konsernin sisällä voidaan laskuttaa mitä tahansa mihin tahansa, kunhan ei syyllistytä veropetokseen tai kunhan ei olla vararikon partaalla (velallisen epärehellisyys). Siitä ei kannata olla erityisen kiinnostunut, muuta kun muistaa, että yksittäisen konserniyhtiön talous voidaan keinotekoisesti muuttamaan lähes millaiseksi tahansa.

    Rane2

    EU.n kilpailulainsäädännön oloissa emme voi vaikuttaa puun hintaan edunvalvonnan kautta eikä yhtiöitä voi pakottaa lainsäädännöllä maksamaan lisää.Ainoa keino on lisäinvestoinnit puuta käyttävään teollisuuteen joka on tapahtumassakin.Millä viiveellä vaikuttaa hintatasoon ja missä määrin jää nähtäväksi.

    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/2Nie82f9

Esillä 10 vastausta, 581 - 590 (kaikkiaan 701)