Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

Esillä 10 vastausta, 571 - 580 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • jees h-valta

    Kyllähän osuuskunta tuohon koneketjusysteemiin taipuisi jopa erinomaisesti ja mitä monipuolisempi konerakenne sen parempi. Ja varmasti iso osuuskunta saisi koneet pyörimään lähes yötäpäivää. Ei huono ajatus ollenkaan. Ja koneketjuistahan on suorastaan pula eli kaluston puutekkin haittaa esim. harvennuksia aika paljon. Harvestereja paljon niin saadaan sitä yhden osuuskunnan pyytämää kuituakin metsistä sellutehtaille. Ilman tukkirasitetta.

    suorittava porras suorittava porras

    Urakat on jaettu aika tarkkaan sopimusyrittäjille , joten tilaa uusille korjuuviritelmille on niukasti . Kalustoakin on tällä hetkellä reilusti”yli kylkien”. Ongelmana on töiden kausiluonteisuus , joka vaatii runsasta ylikapasiteettia . Kaksi -kolme  talvikuukautta mennään putket punaisena ja muina aikoina töitä on hyvin vaihtelevasti , enimmäkseen yrittäjien ja kuljettajien tarpeisiin nähden liian vähän

    ….mutta jos päätä haluaa seinään lyödä ja on reilusti ylimääräistä rahaa , voi kaikin mokomin hankkia koneita liiterin taakse ruostumaan . Saadaan se puu liikkeelle silläkin konstilla , kun koneet on joskus maksettavakin ja sitä varten tehdään puukauppoja .

    wanhajätkä

    En ymmärrä tuota pinen koneen ihannointia. Minun tiperin puomi on 10 metriä. Ei huoju eikä keiku. Se ny on semmonen keskikokonen 1270, niitä tehdään vieläkin vaikka tuo onkin vanha. Pienempää en huolis harventamaa omia metsiäni. Sillä voi poimia puita niiku mustikoita ilman maastovaurioita sillä 20m uravälillä. Väitän että se pieni kone vaattii lähes samanlaisen ajouran ja paljon tiheämmän.

    Koko ketju ajokoneineen makso se 30 tonnia alvittomana. Letkut ja öljykulut ja muut on sitte sen kymppitommin vuoteen. Teen vain muutaman tuhatta per vuosi juuri nuita hatelikkoja joita ei kukaan ostais. Vielä menis vuosi tai kaks että saisin nuo ensharvennukset tehtyä. Riippuu ihan terveystilanteesta onnistunko. Sitte oiski ihan sama myyväkki nuo konneet pois. Nuo seuraavat harvennukset varmasti menee kaupaksi eikä niitä ite kannata tehä. Saisin niistä kaksinkertasen hinnan ku oon pikkuhiljaa niitä fiksaillu. Sijoitus on kuitenkin niin pieni että tuskin realisoin. Urakoimaan en lähde ollenkaan…joitain naapuriapuja oon tehny ja  teen.

    Mihinkään osuustoiminnan kannattavuuteen en usko….me ollaan kuitenki nii itte ja kyllä se on ihan turha potkia tutkainta vastaan. Ammattilaiset tekee nuo hakkuut niiiiin paljo tehokkaammin….

    kuusessa ollaan

    Ja osuuskuntaahan tietysti pyöritetään ihan talkoopohjalta?

    Kuluja tulee aina väliportaista lisää. Käytettyjä koneita seisoo ihan tarpeeksi asti, kaikissa kokoluokissa, eli kalustosta se ei ole kiinni. Mutta, miten yhteisostotoiminta pyörisi, ja kuka ottaisi hommaksiin etsiskellä kaikki ei tiloillaan asuvat metsänomistajat, tai tiloja omistavat perikuntien jäsenet?

    Täällä palstalla on niin aktiivista metsänomistajakuntaa, että välillä hämärtyy todellisuus metsänomistuksesta.

    wanhajätkä

    Kuusessa ollaan, puhut kalliita sanoja ja ihan oikeilla painotuksilla

     

    suorittava porras suorittava porras

    Olin ”entisessä elämässä”muutamia vuosia metsäyhteistyöalueen puheenjohtajana . Pisimmälle vienyt yhteinen ponnistus oli alueelle laadittu lähes kattava tilakohtainen metsäsuunnitelma . Jollakin yheistyöalueella oli saatu puunmyyntejäkin aikaiseksi , mutta meillä kaikki halusivat hoitaa sen puolen itse , vaikka isommilla kaupakokonaisuuksilla olisi saatu puulle parempi hinta.

    Yhteiskaupat eivät ottaneet tulta  80-90 luvuilla . Tilanne on tuskin siitä korjaantunut , kun väki on muuttanut muualle ja kaikenmuotoinen yhteistoiminta on hiipunut . Puukaupallista ”savujakoakin” pidetään epäsuotavana , vaikka sillä saavutettaisiin merkittäviä säästöjä korjuukustannuksissa ja puulle saataisiin sitä kautta lisää kantohintaa .

    wanhajätkä

    Meillä tuo metsäyhteistyöalue toimi miltei sataprosenttisesti niin kauan ku sai toimia  …se oli hyvä hyvä….ja helppo

    Jovain Jovain

    Eihän siinä, jos puun tuottamisen kustannukset kestäisivät siedettävällä tasolla. Tällä hetkellä ei puhuta enää edes metsätilaelinkeinosta, siihen tarvittaisiin tämänkin keskustelun perusteella hehtaarimääriä, jotka vain harvoilla on hallussa. Puhutaan mieluummin palveluelinkeinoista, jonka elinkeinojen metsätaloudelle aiheuttamat kustannukset hipovat jo metsätalouden tuottoja. Meneehän se näinkin, mutta kysymys on muusta kuin metsätilataloudesta elinkeinona. Kysymys on palveluelinkeinoista.

    ”Teollisuuden puunhankinnan kokonaiskustannukset” ovat jo tällä hetkellä yli puolet puun hinnasta ja puun hinta on laskeva. Tuohon Metsuri motokuskin subventioon. Tukilla teollisuuden omankin ilmoituksen mukaan kustannukset ovat yli 10 euroa, eli kustannuksista toinen puoli on teollisuuden subventiota, verrattuna Metsuri motokuskin ilmoittamaan urakkahintaan 6. euroon. Mitä se sitten on hankinnalla, kun subventoidaan toiseen suuntaan. Ja mitä mahdollisen lopputuotteen hinnasta, jos subventoidaan jopa tois  kertaan?

    Asian tekee mielenkiintoiseksi se, että kustannusrakenne ja toimintatavat ovat vapaassa kilpailussa voineet muotoutua sellaiseksi kuin ovat muotoutuneet ja ilman metsänomistajien vaikutusta. Metsänomistajat eivät ole osallisia pystykaupassa. Pystykaupalla metsänomistajat on suljettu kilpailun ulkopuolelle.

     

    Lauri Vaara

    Täällä on virinnyt keskustelua hakkuu- ja ajotaksoista erilaisissa kohteissa. Nehän löytyvät maataloustraktorille valmiiksi laskettuina täälläkin esitellystä puunkorjuun Lauri-laskurista.

    Laskuri antaa hakkuutaksan 1. ja 2. harvennuksessa, kun hakkuun tuotoksen (kustannustekijä no 13) lukuarvoksi kirjoitetaan 1. tai 2. harvennuksen tuntituotos, jotka löytyvät alaviitteestä. Vastaavasti löytyy alaviitteestä ajotaksa (kustannustekijä no 14) erilaisissa kohteissa.

    Laskuri antaa 15 euroa/tunti nettotuloa tavoittelevalle urakoitsijalle huomattavasti matalampia taksatavoitteita kuin täällä kerrotut nykyiset taksat. Tässä vertailu.

    Nykyiset taksat:

    Metsuri motokuski 23.9.:

    – avohakkuu 3,50 euroa/motti, puunajo 3 euroa/motti.

    – harvennushakkuu 15 euroa/motti, puunajo 5 euroa/motti.

    Laskurin antamat taksatavoitteet:

    – avohakkuu  hakkuu   ?    euroa/motti, puunajo 3,34 euroa/motti.

    – 1. harvennus: hakkuu 8,45 euroa/motti, puunajo 4,32 euroa/motti.

    –  2. harvennus: hakkuu 5,93 euroa/motti, puunajo 4,10 euroa/motti.

    Lauri Vaara

     

    Planter Planter

    Mihin, miten ja kenelle ne puunhankinnan suuret voitot (500 milj) on piilotettu, kun esimerkiksi Metsä-Groupin tulosyksiköistä puunhankita on kaikkein heikoimmin kannattava osavuosikatsauksen luvuissa.
    Korjuuketjutko ne suuret voitot käärivät ja elävät kuin siat pellossa?

    Metsä-Group:
    Puunhankinnan ja metsäpalveluiden eli Metsä Forestin
    liikevaihto tammi–kesäkuussa 2017 oli 829,4 miljoonaa euroa
    ja liiketulos 12,9 miljoonaa euroa.

    Esimerkiksi kartonkiteollisuuden liikevaihto oli 918,7 miljoonaa euroa
    ja vertailukelpoinen liiketulos 88,7 miljoonaa euroa.

Esillä 10 vastausta, 571 - 580 (kaikkiaan 701)