Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • Jovain Jovain

    Oheisessa tutkimuksessa (opinnäytetyö) selvitetään hankintakauppaa ostajan näkökulmasta. Tuskin kuitenkaan puunmyyjän näkökulma on yhtä auvoinen. Onhan hankintakauppa jäämässä (jäänyt) marginaaliin. Sen olemassa oloa perustellaan jopa sillä, että käytetään vaikka työrukkasena. Saadaan pystykauppaan sopimattomat erät, pienuutensa, laatunsa, sijaintinsa, mh. puutteen tmv. seikan perusteella puuhuollon piiriin, mutta onhan sillä hintansa. Diili on huono aiheesta metsänomistajan näkökulmastakin, mutta ei sitä voida perustella  sillä, että olet marginaalissa. Minä en ainakaan usko, että tätä rataa mennään kovinkaan pitkälle.

    Puukaupassa on läpeensä korjuun kustannuksia mentävä aukko pystykaupan hyväksi. Uskotellaan jopa, että kysymys on metsäyhtiön kustannuksista, vaikka kustannusten todellinen maksaja on metsänomistaja.

    Rane2

    ”Puukaupassa on läpeensä korjuun kustannuksia mentävä aukko pystykaupan hyväksi.”

    Mitä tuo lause tarkoittaa?

    Jovain Jovain

    Sori. ”Hankintakaupassa on läpeensä korjuun kustannuksia mentävä aukko pystykaupan hyväksi”.

    Onhan se metsäyhtiölle kannattavampaa ostaa puuta pystykaupalla, kuin maksaa metsänomistajalle hankintakaupassa korjuun kustannuksia vastaava korvaus (hankintalisä).

    Metsuri motokuski

    Paljonko Jovain arvelet sen korjuukustannuksen olevan jota uskot metsänmyyjän maksavan yhtiölle ? Onko se mahdollisesti sama kuin nykyinen korjuuhinta koneyrittäjälle. Aukolla noin 3 – 3,50 euroo motti + ajo joka on noin 3 euroo motti ? Harvennuksella noin 15 euroa mottia + ajo  noin 5 euroa motti.

    Olisin tosi kiinnostunut tietää minkä hinnan saan puistani kun jatkossa itse hoidan korjuun ja kuljetuksen tehtaalle. Kannattaako homma vai ei. Sinulla on vamaan joku näkemys asiasta. Minua ei auta yhtään toteamus että kyseessä on ”valtakunnallinen miljardin euron uusjako”. Mutta mitä se on kuutiokohtaisesti eri hakuukohteissa ?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ruotsin Skogen-lehdessä oli mielenkiintoinen vertailu eri Itämeren maiden metsätaloudesta. Jutussa sanottiin mm. että Baltian maissa metsänomistajat ovat omatoimisempia kuin muualla. Ruotsissahan ei suosita pystykauppaa, vaan tienvarsihintoja. Heidän systeeminsä lienee siis suunnilleen se, jonka Jovain ja Lauri Vaara haluaisivat meillekin, joten sieltä lienee saatavissa kokemusperäistä tietoa asiasta?

    Ymmärsinkö väärin, että lehdessä väitettiin Suomen matalien puun hintojen johtuvan muun muassa metsänhoitoyhdistysten suuresta määrästä (sitaatti alla)? Meillähän on pieni metsälökoko ja kuviokoko, jotka johtavat pieniin myyntieriin, mutta tämähän ei ole mhy-kentän syytä, vai onko? Nythän metsänomistus on kovaa vauhtia keskittymässä, on metsäsijoitusrahastoja ja yhteismetsiä. Voisiko metsänhoitoyhdistysten puukaupan välitystoimintaa kehittää siihen suuntaan, että myyntierien koko kasvaisi? Joka tapauksessa metsänomistajien kannattaa katsella omaa metsänomistustaan kriittisesti: olisiko kustannusten alentamiseksi tehtävissä jotain, ellei viivan alle jäävää summaa saada puun hintojen nousun kautta kohennettua, niin on alennettava kustannuksia puun tuotannossa, vaikkapa suurentamalla omien myyntierien kokoa.

    Skogen Tema; Skogen på grannland, s. 29: ”I Finland är det rotpost som gäller in närmare 90 procent av affärerna. Förklaringen kan spåras till landets många  skogsägarorganisationer (så kallade skogsvårdsföreningar). I dag är de 75, för några decennier sedan fanns hundratals och ibland flera in en och samma kommun. Det blev för små enheter för att få upp virkespriserna. Undantaget var de svenskspråkiga kommunerna vid sydkusten där man samarbetade över kommungränserna för att få upp försäljningsvolymerna.”

    kuusessa ollaan

    Mielestäni Anneli on jäljillä. Samaa tahtia kuin ovat metsätilat pirstaloituneet, on laskenut hankintakauppojen osuus. Pieniin myyntieriin ja niiden markkinoille saamiseen ei ole järkevän hintaista omatoimikorjuukalustoa. Ruotsissa tilakoko suurempi.

    Timppa

    Kyllä omistajarakenteen muutoksella on epäilemättä erittäin suuri vaikutus siihen, että hankintahakkuut ovat vähentyneet.  Asutaan jossain muualla.  Ei osata.  Voidaan olla niin vanhoja, ettei pystytä enää työhön.  Karjatilallisilla riittää muutenkin työtä 7 päivää viikossa.  Ainoastaan viljaa päätoimisesti kasvattavilla voi olla teoreettisia mahdollisuuksia.  Hekin saattavat kuitenkin olla jossain muussa ammatissa.   Tietysti löytyy vielä vireitä eläkeläisiä ja periaatteen miehiä, jotka molemmat nauttivat metsissä puuhastelusta vaikkei taloudellisesti se olisikaan kovin kannattavaa.  Heille ehkä riittää se, että näkee oman työnsä jäljet metsässä.

    Ruotsissa saattaa tosiaan olla päätoimisia metsänomistajia suurilla tiloillaan.  Itse en kyllä usko meillä mihinkään toimitusmyynnin merkittävään kasvuun vaikka tilakoot kasvaisivat.  Nykyinen järjestelmä on niin täydellisen hyvin toimiva, että harva edes harkitsisi sen kanssa kilpailemista.

    Metsuri motokuski

    Täytyy muistaa että Ruotsissa puun mittaustapa on erilainen. Sen vuoksi pelkkien kuutiohintojen vertaaminen ei ole oikeia tapa. Meillä on kolmella suurella yhtiöllä tehtaita lähes jokaisessa pohjoismaassa ja heidän ilmoituksen mukaan kuutiohinta on samassa tasossa kaikkien kanssa kun ottaa huomioon mittaustapojen eron.

    kuusessa ollaan

    Ja kuulemani mukaan Ruotsissa tukin paksuus/laatuhinnoittelu vaikuttaa kokonaisuuteen, niitähän suomessa käytetään vähän.

    harrastelija harrastelija

    Joskus 1990-luvulla sain Kuhmo Oy:ltä taulukon, jossa oli pikkutukkien mitat ja laatuvaatimukset omatoimiseen tekoon autotien varteen. Ostoehtone oli vähintään rekallinen. Jos sai rekkayrittäjän tuomaan puut tehtaalle, niin se oli paras. En osaa sanoa, että kuinka suuri osa tuli tehtaalle tällä tavalla yksityisiltä mo:lta+

    Joka tapauksessa systeemi hiipui, ehkä se tehtaan puun saanti ei oikein toiminut, koska nyt on Kuhmo Oy:lläkin ostomiehet maakunnassa.

    Paljonkohan pitäisi olla hakkuita, että yksityisen mo:n kannattaisi hankkia oman kombimoton? Ruotsissa hankintahakkuu varmaankin onnistuu, koska siellä on useita erilaisia pikkumotoja tarjolla?

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 701)