Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • Jätkä

    Wanha:”-Opettele poika perkele apteeraamaan oikein…jäi melkeen 11 tonnia kantavuus auki…se pittää ensin ottaa 5,5 kuitu ja jos mittaa on ni sitte mitä tulee tai jätä mettään.”

    -Voi kokemuksesta sanoa, että poika ei osannut tehdä kuormaa. Jos kuorassa niput ovat kuin luutanippuja, ei kuormantekijällä ole äly riittänyt käyttää kourankääntäjää.

    suorittava porras

    Ei se kuorman paino siitä yhtään kasva , vaikka kuinka nippua pyörittelet. Kuitupöllien päämitta on nykyohjeiden mukaan tällä hetkellä 5,5 metriä. Tämä on seurausta puutavara-autojen kantavuuksien kasvattamisesta . Kun pankkoihin ei voi lisätä pituutta määrättömästi , on puututtu pölkkyjen pituuksiin ja päädytty pääsääntöisesti 5,5 metrin mittaan . Autokuski on varsin selkein sanakääntein kertonut , että kuorma jää reilusti vajaaksi , jos tehdään liian lyhyitä mittoja. Kymppitonni pois täydestä kuormasta tuntuu  tilipusissakin . Vituttaa varmasti vähempikin. Kuljetetuista terveisistä ei makseta. Sama koskee lähikuljetuskalustoa . Kuormakokojen kasvattamisella säästetään polttoainetta ja luontoa. Vähemmällä ajolla enemmän tavaraa käyttöpaikalle .

     

    Jätkä

    Onpa merkillisiä nippuja. Metsätraktorilla kun ajeltiin rankana hakattua tavaraa, niin kummasti kuorma nousi tasaisesti etu- ja takapäästäänja molemmat päät olivat suunnilleen yhtä tasaisia.

    Niistä pino joka tuli, oli ”kuin piironki”. Jos autokuski onnistuu siitä tekemään huonon kuorman, hänen täytyy olla aika etevä.

    Kun vielä koneella on hakattu, ei yli 5,5 metrisiä joukossa ole, niin aina nätimpi kuorma.

    Oliko pilvet niin alhaalla, ettei pystynyt tekemään karikoiden korkuista kuormaa?

    wanhajätkä

    No ei minua kiinnosta pätkääkään mitä autokuski ajattelee. Hehän on hinnoitelleet keikkansa tonneina. Ei se minun ongelma ole. Minulle on tärkeintä ottaa puu tarkasti niissä rajoissa mitä on kaupassa sovittu ja sillä selvä. Siinä on varmaan sitä jovainin isännätöntä rahaa jonka korjaan omaan kukkaroon kauppasopimuksen mukaan. Hitonko järkeä tuossa 5,5 katkonnassa olisi myyjän kannalta? Loppu sitte mettään, vai. Näin se vaan käy pystykaupassa näköjään. Terveisiä vaan harrastelijallekki siitä ”hukasta”. Suorittavahan juuri painotti että näin pitäisi tehdä eli niin on ohjeet!

    wanhajätkä

    On mielenkiintoista nähdä kun Pölkky hakkaa ja minä kerään hakkuutähteen. Mihinkähän päin se kiilusilmä hukka sitten kattoo. Poikkeaako paljon tottumastani kertymästä hakkuutähteen osalta. No jouluna ollaan viisaampia ja raportoin tänne vaikka se hukka katsoisi minua…

    Visakallo

    Jovain: ”Visakallo: eihän kysymys ole siitä mitä puusta ja korjuusta maksetaan, vaan korjuun kustannusten perinnästä ja oikeudesta näihin korjuun kustannuksiin.”

    Kerro nyt Jovain jotta minäkin ymmärtäisin, mitä iloa tästä minulle olisi, kun mukana tulisi myös yrittäjäriski ja rahoitusriski, josta kukaan ei korvaisi minulle yhtään mitään, vaan lähinnä päinvastoin.

     

    suorittava porras

    Toki niitä lyhempiäkin mittoja tehdään , mutta päämitta on 5,5, jota täytyy löytyä suurin osuus sumasta . Siis sen verran , että saadaan autokuorma painon osalta täyteen .

    Oman korteni toki kannan kuormien tasapainottamiseksi minäkin puimalla  puut kasoihin kahdesta suunnasta , jos se on mahdollista. Kun nippujen ympärysmitta on molemmista päistä sama  ja tavara tasapitkää mahtuu tarvittavat tonnit pölliautoon ilman suurempia tunnekuohuja .

    Jätkä

    Olemme taas kerran sen perimmäisen kysymyksen ääressä. Kun kuitupuu on myyty määrättyyn minimiläpimittaan asti, sen täyttävä puu pitää mennä kouran läpi ja myyntipuun kanssa samaan kasaan. Jos ei mene, maksaa hakkuoikeuden omistaja korvauksen metsään jääneestä ainespuusta.

    Rane2

    Juuri näin ja kun nykykoneissa on apteerausautomatiikka niin kuitukin pitäisi tulla automaattisesti kokonaan talteenotetuksi.

    Siis sillä edellytyksellä että kuljettaja ei tahallaan ohita sitä.

    Jovain

    Visakallo: Kysymyshän on tuosta wanhajätkänkin esiin tuomasta isännättömästä rahasta, joka pystykaupassa on tasan 100 % miinusta. Kauppatavan muutoksen jälkeen metsänomistajille tulee mahdollisuus vallata markkinaosuutta siitä, joka osuus verrattuna hankintakauppaan on tällä hetkellä 10 -20 % plussaa.

    Visakallolle ei aiheudu mitään yrittäjä- tai rahoitusriskiä, sillä ilmeisesti hoidat korjuun ostettuina palveluina. Eli toiminta jatkuu osaltasi entisellään ja etua saat laskutuksen muuttuessa puusta perinnästä laskutukseksi, jolloin korjuun kustannukset voit vähentää verotuksessasi. Eikä sitä riskiä ole aiheutumassa muillekaan tai muutenkaan. Jos hoidat korjuun itse, pääset tienaamaan siitä miljardista, eli siitä isännättömästä rahasta. Sehän se ongelma metsätaloudessa on ollutkin, että metsänomistajalla sitä oikeutta ei ole ollut, on pidetty ulkopuoleisena.

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 701)