Keskustelut Puukauppa Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

  • Tämä aihe sisältää 701 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 481 - 490 (kaikkiaan 701)
  • Puunkorjuun tehokkuuden Suuri huijaus

    Kerroin tällä palstalla viime vuoden lopulla omia tuloksiani puunkorjuun kustannuksista puun pystykaupassa. On aihetta päivittää silloisia tuloksia.

    Tammikuussa esittelin puunkorjuun Lauri-laskurin, jolla on helppo päivittää aiempia laskelmia. Laskuri löytyy verkosta blogistani:  http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ tai linkillä (https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9kcJLAz744UeIgjg)

    Laskurin antama päätulos on, että vuonna 2013 puun pystykaupoilla tuhlattiin puunmyyjien rahaa ainakin 500 miljoonaa euroa, noin kymmenen euroa kuutiometriä kohden. Siitä oli noin 400 milj. euroa korkeista korjuun ja kuljetuksen kustannuksista johtuvaa tuhlausta, mikä on noin puolet vuoden 2013 korjuun kustannuksista 787 milj. eurosta.

    Se siitä maailman tehokkaimmasta puunkorjuusta!

    Tulos on lähes käsittämätön ja on yllättänyt minutkin. Aiemmin olen arvioinut, että maataloustraktoreiden käyttö korjuun koneina alentaisi kustannuksia noin 20 prosenttia.

    Onkin aihetta kysyä, kuinka paljon vuoden 2013 kustannuksiin sisältyi muita kuin puunkorjuun kustannuksia eli korruption kustannuksia. Metsäyhtiöt maksavat puunmyyjiltä pidätetyillä rahoilla muun muassa metsäyhtiöiden omistaman tutkimuslaitoksen, Metsätehon kustannukset? Sisältyivätkö nämä yleiskustannusten summaan, joka oli 2,50 €/m<sup>3</sup>?

  • Rane2

    Katsotaanpas näin sadepäivänä tuota väitöskirjaa tarkemmin.

    https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/38458/mets%C3%A4nho.pdf

    Tohtori Vaara väittää siitä tätä: Sivu 404
    <div>10.7</div>
    <div>Totalitaarisen korporatismin yhteiskunnallisia</div>
    <div>seurauksia</div>
    <div>Metsäalalla puoli vuosisataa 1950-2000 vallinneen totalitaarisen korporatismin tapahtumilla on ollut rajuja yhteiskunnallisia seurauksia. Niistä nostetaan seuraa-</div>
    <div>vassa esille kolme maan yhteiskuntaoloja ravistellutta seurausta.</div>
    <div>1)</div>
    <div>Maatilojen konekaluston syrjäyttäminen puunkorjuusta ja raskaiden metsäkoneiden käyttöönotto on katsottu tässä tutkimuksessa maan talouselämän suurimmaksi talouspoliittiseksi virheratkaisuksi. Tapahtuman tekee talouselämän suurimmaksi virheeksi metsäkoneiden käyttöönoton talouselämälle</div>
    <div>vieras peruste, määrätehokkuuden tavoite. Kustannustehokkuudesta luopuminen tehokkuuden tavoitteena ei nimittäin ollut vain käsitteen väärinymmärtämisen tasolle jäävä virhe, vaan edellytti talousjärjestelmän muutosta,markkinatalouden korvaamista uudella talousjärjestelmällä. Se muotoutui metsäkoneiden käytön edellyttämästä metsätalouden järjestämisestä, joka</div>
    <div>on vienyt metsätalouden sekasortoiseen tilaan ja tuhonnut Suomen luonnonoloihin sopeutuneen maaseudun peruselinkeinon, yhteistä konekalustoa pellolla ja metsässä käyttävän alkutuotannon elinkeinon.</div>
    <div>2) Yksityismetsälain väärintulkintaa, jolla metsänomistajat velvoitettiin avohakkuisiin ja metsänviljelyihin sekä rajoitettiin puunmyyntejä, voidaan pitää maan mittavimpana perustuslailla turvattujen kansalaisten oikeuksien loukkauksena rauhan aikana. Tapahtuman tekee mittavimmaksi perusoikeuksien loukkaukseksi pitkään, noin 40 vuotta, jatkunut yksityismetsälain</div>
    <div>väärä tulkinta ja metsänomistajille aiheutetut suuret taloudelliset menetykset. Avohakkuitten vaatiminen oli yksi niistä metsätalouden järjestämisentapahtumista, joita metsäkoneen käyttö edellytti.</div>

    >Eli Vaara väittää että puunkorjuu kehittyi nykyisenlaiseksi nimenomaan korporaatioiden ohjauksen takia eikä esim talouden lainalaisuuksien vuoksi.>

    Rane2

    Sivulta 114 lähtien Tohtori Vaara todistelee miten Suomessa metsäalaa ohjaavissa organisaatoissa valtaa käyttivät metsänhoitajat ja metsänomistajilla eikä ilmeisesti valtiovallallakaan ollut vaikutusmahdollisuuksia.Tämä on siis sitä korporatismia.

    Sivulla 135  Vaara sitten väittää että Ruotsissa myös metsänomistajilla oli edustus näissä valvontaorganisaatioissa.
    <div>Ruotsissa hallintoon osallistui kolme vahvaa vaikuttajaryhmää; julkinen valta kuninkaan nimeämän edustajan kautta, maakunnallinen elinkeino- ja yhteiskuntaelämä maapäivien nimeämän edustajan kautta ja metsätalouden harjoittajat maakunnan talousseurojen edustajan kautta. Vaikuttajaryhmille oli lisäksi varmistettu mahdollisuus valvoa hallinnon ja samalla ryhmien edustajien toimintaa tehokkaalla valvontajärjestelmällä, jossa valvonnan terävyys turvattiin reviisorien vain yhden</div>
    <div>vuoden kestävällä toimikaudella.</div>
    <div>Oleellisinta oli, että Ruotsissa hallinnon vaikuttajaryhmille oli turvattu organisaatioiden tavoitteista riippumattoman metsäasiantuntemuksen saaminen. Vaikuttajaryhmät metsänhoitohallituksessa eivät tehneet päätöksiä yksinomaan hallinnon toimihenkilöiden asiantuntijatiedon varassa. Metsänomistajilla lienee nimittäin ollut metsäammattimiehiin perustunut itsenäinen etujärjestö jo metsänhoitohallituksen perustamisen aikoina tai se ainakin syntymisen vaiheessa muodostui itsenäiseksi. Etujärjestö siis säilyi, vaikka metsänomistajien neuvonta siirrettiin talousseuroilta metsänhoitohallituksille</div>

    Rane2

    No jos on niin kuin tohtori Vaara väittää että Ruotsissa korporatismi ei määrännyt kehityksen suuntaa niin kuinkas kävi?

    http://tapio.fi/wp-content/uploads/2016/02/Resurssitehokas-puunkorjuu.pdf

    Sivu 14

     

    https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/486127/luke-luobio_37_2015.pdf?sequence=6

    Sivu 28

    Eli tutkimusten mukaan Ruotsissa leimikot ovat suurempia,koneiden vuotuinen käyttötuntimäärä on suurempi ja etenkin ajokoneiden koko on suurempi kuin Suomessa.

    Tämä siitä huolimatta että tohtori Vaaran mukaan ruotsissa korjuumenetelmät ovat saaneet kehittyä vapaasti ilman korporaatioiden pakko-ohjausta.Korjuumenetelmät ovat siis Ruotsissa menneet aivan samaa kehityspolkua kuin Suomessakin

    Tästä valitettavasti seuraa että Vaara itse todistaa ettei hänen väitöksensä pidä paikkaansa.

    Väitöskirjaa ei olisi pitänyt hyväksyä.

    Jätkä

    Rane2:lla ihan oikea johtopäätös. Ruotsihan on ollut suomea edellä joka asiassa, joten suunta meillä on vain seurata perässä.

    Ruotsalaiset ovat niitä pikkuleluja, kuten esin rautahepoja käyttäneet mallikkaasti, mutta se on varmaa, että siellä ei teollisuus ole moisesta näpertelystä riippuvainen.

    Puunkorjuusavotat ja -menetelmät ovat järjestään raskaampia ja tehokkaampia kuin suomessa. Suomalaiset metsäkoneurakoitsijat ovat käyneet siellä oppia ottamassa, mutta sanovat, että hurrien puunkorjuutaksat ovat paljon paremmat kuin suomalaisten firmojen kanssa ja jos siellä olisi jatkuvasti mahdollista urakoida, niin kannattaisi muuttaa ruotsiin.

    Jovain

    Jätkä ei edelleenkään ole antamassa korjuun jaettavasta potista yhtään mitään metsänomistajille. Hänen mukaansa kaikkein vähiten hyötyvät metsänomistajat jakajien lisääntyessä. Täytyy muistaa, että kysymys on metsänomistajilta kerätystä rahasta, siis heidän omista rahoistaan. Näinhän se on tällä hetkellä ja että metsänomistajilla pystykaupassa ei sitä jako-osuutta ole.

    Miten mahtaa olla mahdollisen kauppatavan muutoksen jälkeen, jolloin myös hankinnan rahat tulevat samaan pottiin. Miten vaikuttaa avoin kilpailu ja miten muotoutuvat korjuun markkinaosuudet uudessa tilanteessa. Se tuskin on helposti ennustettavissa.

    Jätkä

    YKSIKÄÄN urakoitsija taikka liikennöitsijä ei tule tekemään töitä halvemmalla metsänomistajalle, kuin millä he tekevät ne työt kilpailutuksen kautta metsäyhtiöille.

    On myös varmaa, että metsäosasto laskee tarkasti omat kustannuksensa puun toimitusmyyntikaupan kohdalla.

    Silloin metsänomistaja saattaa jäädä kirjaimellisesti Mopen osille maksettuaan kaikki palkat ja palkkiot arvonlisäveroineen. Ei paljokaan jää sitä setelipinoa, josta vähennykset on maksettu.

    Mutta saahan hän kuitteja verotukseen, joista verottaja voi todeta, paljonko on vielä jäljellä otettavaa.

    arto

    Tekeekö kukaan enää hankinnalla. ? meillä päin kaikki tehdään koneella.

    A.Jalkanen

    Luke >> Tilastotietokanta >> Metsätilastot >> Muut >> Teollisuuspuun korjuu ja kaukokuljetus

    Tuolta löytyy yksikköhinnat €/m3 hakkuutavoittain ja puutavaralajeittain, myös kaukokuljetus ja yleiskulut vuosittain. En tiedä mistä saavat nuo luvut mutta lienevät vähintään suuntaa antavia. Jos saisi valaistusta, mistä osiosta metsänomistajille sitten tulisi sitä lisätuloa?

    Jätkä

    Kyllähän koneella voi tehdä hankintaa. Tiedän joitakin metsänomistajia, jotka tekevät hankintaa omassa metsässään omalla hakkuukoneellaan. Puukaupan hoitaa MHY.

    Tappiota kertoi isäntä tulevan joka vuosi, mutta kyse on koko ajan ensiharvennuksesta.

    Myös tässä lähellä on yksi sahuri, jolla on omat hakkuukone ja ajokone., Hakkasi myös energiasavotan omasta metsästään, mutta päivitteli minulle sitä, että pirun vähän tuli loppujen lopuksi pinoon.

    Myös yksi hankintamies tekee traktoreillaan omasta metsästä hankintasavottaa. Hän pyörittää melko isoa klapikauppaakin. Näin hänet Perjantaina, mutta en kysynyt miten se puoli on pyörinyt.

    Hän osaa kyllä laskea kannattavuudet ja muut, on opettajana kauppaoppilaitoksella.(Tredu)

    wanhajätkä

    Teen ensiharvennukset omalla koneketjulla.kannattaako? Kyllä koska ostajat ei niistä ole kiinnostuneita ja tehtävähän ne on ajallaan. 2000-3000 kiintoa kuitua ja tuhatkunta eneergiaa vuosittain. Tehokkaalla ketjulla siitä jää  suolarahat varsinkin nyt kun siihen saa kemeran tueksi.

    Kuidun myyn suoraan teollisuudelle tai ”toimitusmyyntinä” Ruotsiin. Ruotsin kaupassa tarvitaan myös välikäsi. Minun tapauksessa kuljetusyritys joka kerää muutamia kymmeniätuhansia motteja ja joppaa ne ruotsalaisille jalostajille. En käsitä miten tuota ketjua vois vielä oikasta. Ei sielläkään aleta värkkään muutaman tuhannen motin kanssa. Energia menee lämpölaitoksille lähinnä vapon kautta. Sielläkään ei suoraa oteta.

    Olen aivan varma ettei sahatyönä tehty, traktorilla tai vieläpä mönkijällä tien laitaan värkätty puu on raskaasti tappiollinen. On tietenkin paikallaan max 125 motin puuhasteluksi jos tuo kalusto sattuu muista syistä olemaan.

    Harvennukset ja päätehakkuut myyn pystöön. Hakkuutähteen ajan ja myyn kuitenkin itse. On sovittu motokuskin kanssa että latvusmassaa ei poljeta ajouralle vaan tehdään ajettaviin kasoihin. On nopeaa ja tehokasta ajella ne pinoon. Hakkuutähdettä kertyy n. 30 % korjuun yhteydessä.

     

Esillä 10 vastausta, 481 - 490 (kaikkiaan 701)